Менструалният цикъл
Публикувано на: 06.06.2024г.

Време за четене: 2 минути

Какво е менструален цикъл?

💡 Това е повтарящ се периодичен процес в тялото на жената. Той включва циклични промени в маточната лигавица и се регулира от женските полови хормони (линк към тази статия). Започва с менструално кървене (наречено менструация) и продължава с промени в лигавицата на матката в подготовка за евентуална бременност. Ако бременността не настъпи, настъпва менструално кървене, което започва нов цикъл. Средната му продължителност е около 28 дни (може да бъде по-кратка или по-дълга). Всеки менструален цикъл се състои от 3 фази.

Какви са фазите на менструалния цикъл?

💡

- Първата фаза продължава от ден 1 до овулацията - средно 10-14 дни. Хормоните LH и FSH се освобождават, увеличавайки производството на естроген в яйчниците.

- Овулацията - по време на тази фаза естрогенът стимулира узряването на фоликул в яйчниците. Когато фоликулът узрее, той се пука и отделя яйцеклетката. Овулацията настъпва около 14 дни преди края на цикъла и продължава кратко – само 1-2 дни. Овулацията не настъпва във всеки цикъл. Понякога може да имате цикъл без овулация.

- Последната фаза продължава от края на овулацията до края на цикъла. След освобождаването на яйцеклетката фоликулът се превръща в така нареченото „жълто тяло“, което произвежда прогестерон, подготвяйки матката да приеме оплодената яйцеклетка.

) Менструалният цикъл се измерва от първия ден на менструалното кървене до първия ден на следващото менструално кървене. Средната продължителност на менструалния цикъл е 28 дни. Има три основни фази на менструалния цикъл – менструация (период на кървене), овулация и лутеална фаза. #МенструаленЦикъл, #МенструалноКървене

Кога мога да забременея?

💡 Най-вероятно е да забременеете, ако правите секс в дните около овулацията. Денят преди и след овулацията са най-фертилните дни. Яйцеклетката живее около 12-24 часа след овулацията. През това време яйцеклетката трябва да бъде оплодена от сперматозоид, за да се зачене дете. Сперматозоидите могат да живеят около 5 дни в тялото на жената, така че ако сте правили секс през няколкото дни преди овулацията, сперматозоидите могат да „изчакат“, за да срещнат яйцеклетката. Това време от месечния цикъл се нарича вашият „фертилен прозорец“.

) Вие сте най-фертилни по време на овулация, която обикновено настъпва 12 до 14 дни преди началото на следващия ви цикъл. Спермата може да живее до 5 дни в тялото ви, но вашата яйцеклетка може да живее само 12 до 24 часа след овулацията. #ФертиленПрозорец, #Овулация, #Зачеване

Как да разбера дали имам проблеми с цикъла си?

💡 Препоръчително е да си водите менструален календар и да отбелязвате началото на всеки цикъл. Това ще ви помогне да разберете кога е вашият фертилен прозорец и да видите дали вашият цикъл е с нормална продължителност. Потърсете медицинска помощ от специалист, ако:

·         имате менструален цикъл по-кратък от 21 дни или по-дълъг от 35 дни;

·         липсва менструално кървене;

·         кървите прекомерно или болезнено;

·         мислите, че нямате овулация.

) Проблемите могат да варират от обилна, болезнена менструация до липса на менструация. Когато менструацията е по-кратка от 21 дни и/или по-дълга от 35 дни, или с интервал от повече от 3 месеца, или ако продължава повече от 10 дни.