Емоции и инфертилитет
Публикувано на: 06.06.2024г.

Време за четене: 4 минути

Как да говорим за инфертилитет?

💡 Вероятно всеки познава двойка с репродуктивни проблеми. Всяка шеста двойка в света има проблеми със забременяването. Инфертилитетът е много трудна, емоционална, натоварваща и финансово скъпа борба. Болката е подобна на тази от загубата на любим човек, но едновременно с това е различна. Хората минаващи през нея, скърбят за бебето, което може би никога няма да имат. Но в същото време всеки месец таят надежда. Този процес се повтаря месец след месец, година след година. Това е като дълбока рана, която се отваря точно когато започва да зараства. Рано или късно всяка двойка, приключва борбата си по някакъв начин. Така че нашите близки имат нужда от моралната ни подкрепа през това време. Като общество въобще не сме подготвени как да оказваме емоционална подкрепа на нашите близки, роднини и приятели по време на болезнените им периоди и как да избягваме ситуации и думи, които биха ги наранили. Силата на нашата морална подкрепа е в това да знаем какво и кога да кажем и кога да мълчим.

 

Какво да не правим?

 

💡 Не ги питайте за деца. Избягвайте въпроси като „ Какво още чакате?“

Въпросът звучи грубо и няма как да разберем дали двойката планира да има дете или не. Напълно е възможно да имат репродуктивен проблем и да се лекуват. Въпросът може да ги накара да се чувстват неудобно, защото например не искат да споделят подробности на този етап. Всичко това може да ги нарани.

💡 Не им казвайте да се успокоят.

Всеки познава поне една жена, която е имала проблеми със забременяването, но накрая е забременяла когато се е „успокоила“. Двойките, които успяват да заченат няколко месеца след като са се  „успокоили“, нямат репродуктивни проблеми. Според медицинските стандарти ако в рамките на една година опити, при двойката настъпи бременност, то тя няма репродуктивни проблеми. Забележки като „ Само се успокой!“ или „Защо не отидете на почивка?“ носят още повече стрес за жената. Тя чувства, че прави нещо нередно, докато всъщност може да има физиологичен проблем с нея или партньора и, който и пречи да забременее.

💡 Не омаловажавайте проблема им.

Да нямаш дете е болезнено!Тези двойки са заобиколени от семейства с деца. Те виждат цялата радост, която децата носят в живота на другите и чувстват празнотата от това, че не могат да я изпитат. Коментари като „Радвайте се, че можете да спите до късно, можете да пътувате и т.н.“ са неуместни. По този начин, двойките с репродуктивни проблеми чувстват, че болката им се омаловажава.

💡 Не им казвайте, че има и по-лоши неща, които могат да им се случат.

Не бива да казвате на приятелите си, че има и по-лоши неща от това да не могат да имат дете, особено ако ние вече имаме свое!

💡 Не им давайте медицински съвети.

Инфертилитетът е труден за диагностициране и само прочитането на статия или книга, няма да ви направи експерт по темата. Нека приятелите ви, работят заедно със своя лекар, за да открият и лекуват проблема, да му се доверят и да следват съветите му. Те вероятно знаят повече за причините и лечението на инфертилитета, отколкото вие някога ще знаете през живота си.

💡 Не се опитвайте да ги развеселявате прекалено много.

За съжаление, с усилията си да ги накарате да се чувстват по-добре, може случайно да използвате груба и неуместна шега, с която да ги обидите. Науместните коментари не само не са забавни, но ще дразнят и обидят вашите приятели.

💡 Не се оплаквайте от дребните проблеми на бременността или родителството.

Това се отнася особено за бременните жени. Дори само да сте заедно със своята приятелка, която има репродуктивни проблеми, е изпитание за нея. Основното правило е да не се оплаквате от бременността си и всичките съпътстващи неразположения като: промяна на хормоните, телесно тегло, неприятни киселини, наддаване на тегло. Вашата приятелка би дала всичко, за да изпита тези малки неудобства.

💡 Не обсъждайте проблемите им с други хора.

Лечението на инфертилитет е нещо много лично и на повечето двойки им е неудобно да говорят за проблемите си, поради което дълго време пазят в тайна всичко свързано с това лечение. Мъжете са особенно чувствителни, защото оповестяването на лошите резултати от спермограмата им, например, може да повлияе сериозно на самочувствието им. Нека уважаваме поверителността им и да бъдем дискретни!

💡 Не ги съветвайте да осиновят!

Осиновяването е подходящо най-вече за семейства, които са готови да предприемат тази стъпка, преодолявайки редица вътрешни противоречия и емоции. Взимането на такова решение отнема време и някои двойки никога не достигат до тази крачка.

 

И така, какво да кажа или направя тогава?

💡 Без значение каква е ситуацията на една двойка, най-важното нещо, което можете да направите, е да ги подкрепите, а не да ги съветвате. Ето някой неща, които можете да кажете или направите,  когато вашите приятели или роднини споделят проблема си.

·         Бъдете тактични и ненатрапчиви с въпросите си.

·         Бъдете деликатни по тази тема и никога не започвайте да говорите за това първи.

·         Бъдете умерени и ненатрапчиви с помощта си.

·         Бъдете внимателни в изразяването на оптимизъм и песимизъм.

·         Приемете ги такива каквито са ин е ги съдете.

·         Опитайте се да ги накарате да се чувстват ваши приятели и не ги изолирайте.

·         Бъдете до тях, когато имат нужда от вашата помощ.

·         Бъдете готови да ги изслушате, когато имат нужда да споделят.

·         Бъдете чувствителни и състрадателни и ги подкрепете в тяхното решение.

 

) Как да разговаряте с приятелите си за инфертилитета? Какво трябва и какво не, да се прави когато говорите за инфертилитет? Кой са чувствителните теми? Научете повече! ! #Етикетнабезплодието #Какдаговоримзаинфертилитет