Витекс - целомъдреният плод
Публикувано на: 28.10.2003г.

Като едно от най-древните растения, Витекс свидетелства за факта, че жените имат дълга история за справяне с проблеми като менструални болки, нередовен цикъл и други женски здравословни женски проблеми. По рано от 400 г. Пр. Хр. Хипократ препоръчва плодове от витекс накиснати в червено вино като укрепващо действие на женската репродуктивна система.

Днес, клиничните изследвания разкриват възможността за употребата при лечението на ПМС, маточни фибрози, проблеми с млечните жлези и дори стерилитет.

Въпреки изследванията, които демонстрират ,че Витекс има способност да въздейства и регулира хормоналните нива, растението в действителност не съдържа хормони. Като много други билки Витекс действа повече индиректно в сравнение с други препарати и в частност да подпомага на тялото да достигне собствения си хормонален баланс.

Широкомащабни изследвания дават данни за благоприятни резултати при терапията на маточни фибрози, болки в млечните жлези и случаи на стерилитет от недостатъчност на прогестерон. Изследванията също докладват, че Витекс има целебни ефекти при хормонално индуцирано акне.

Действие:

Витекс действа индиректно върху нормализиране нивата на прогестерон и естрогена, без да представлява хормонален препарат. Фармакологичните изследвания показват, че действието е върху хипоталамуса и хипофизната жлеза, които са отговорни за хормоналната регулация. Действието се изразява със стимулиране производството на лутеинизиращ хормон като резултат от високите нива на прогестерон по време на втората фаза от женския менструален цикъл. Когато има дефицит на прогестерон, естрогена продължава да доминира в тази фаза и допринася за развинието на различни женски проблеми. Клиничните опити показват увеличение на прогестероновите нива по време на терапия с Витекс. Витекс също така намалява нивата и на пролактина. При излишък на пролактин се получават проблеми като напрегнатост и билезненост на гърдите, нарушение на менструалния цикъл и дори стерилитет. Нивата на пролактина могат да се увеличат дори в стресова ситуация.

Едно мащабно изследване показва, че ниския прогестерон и високия пролактин са причина за стерилитет при 62% от 753 жени.

Предназначение:

• Укрепва женската полова система;
• При тежък предменструален синдром;
• Тежък или учестен менструален цикъл;
• При липсваща менструация;
• Стимулиране на млечната жлеза при кърмене;
• При невъзможност за забременяване на хормонално ниво