Публикувано на: 10.02.2004г. Писмо обръщение на д-р Георги Стаменов - лекар занимаващ се с проблемното забременяване, секретар на Българската Aсоциация по Стерилитет и Репродуктивно Здраве. В закона за здравето, в частта за асистираната репродукция е предложено следното изменение в чл. 133 и така е минал на първо четене в Народното Събрание. В същия член се добавя следната алинея:
- Дейностите по асистирана репродукция не се финансират от държавата, общината и НЗОК.
Това означава, че хиляди двойки няма да имат възможност да създадат потомство, най-вече по финансови причини. Информираме Ви, че е организирана подписка срещу това решение и се надяваме на Вашата подкрепа. За повече информация прочетете целия материал...
Ето пълният текст на обръщението на д-р Георги Стаменов: Здравейте момичета,

Винаги съм се отнасял с респект и уважение към вашия клуб и никога не бих се намесил в него с мнение, защото той е Ваш и ние специалистите можем да го четем само като коректив на нашите грешки в поведението и лечението,което прилагаме. Случаят обаче, който ме накара да пиша е наистина много спешен и не търпи отлагане. Обръщам се към Вас не само като лекар занимаващ се с проблемното забременяване, а и като секретар на Българската Асоциация по Стерилитет и Репродуктивно Здраве. Проблемът е следния:

В закона за здравето в частта за асистираната репродукция (изготвен с нашата подкрепа) е предложено следното изменение и така е минал на първо четене в Народното Събрание цитирам :

В раздел асистирана репродукция към

чл. 133 по предложение на народните представители Васил Паница, Теодора Константинова, Стойчо Кацаров, Димитър Игнатов, Борислав Китов се добавя следната алинея:

- Дейностите по асистирана репродукция не се финансират от държавата, общината и НЗОК.

Какво означава това?

Грижата за Вашите проблеми е само Ваша грижа... Всичко ще си остане по старому и хиляди семейни двойки нямат да имат възможност да създадат потомство най – вече по финансови причини, защото така е хрумнало на няколко народни избраници, част от които са и лекари по образование.

Трябва да се борим това да отпадне на всяка цена. БАСРЗ е депозирала писмо - становище в комисията по здравеопазване към НС, в което се заявява категорично, че подобен член е абсурд, но на нас ни се струва, че това няма да е достатъчно.Нека направим една Ваша подписка в подкрепа на горната теза.

Много добре разбирам деликатността на ситуацията, да кажеш че имаш проблеми със забременяването е много по – сложно от това да кажеш, че си с астма или , че имаш диабет, но без Вас няма да успеем да се преборим. Колкото до запазването на тайната, тя е гарантирана.

Аз Ви предлагам следния вариант за подписка:

__________________________________________________________

Протестирам срещу изменението на чл.133 в Закона за Здравето в част Асистирана репродукция , гласящ че, – Дейностите по асистирана репродукция не се финансират от държавата, общината и НЗОК. Това ощетява и отнема правото на хиляди семейства да създадат потомство.

Дата три имена подпис по възможност ЕГН


В него няма да се споменава за местоживеене адрес и дори от коя част на страната сте.

Писмата изпращайте на адрес: София 1000 п.к. 696 или София 1000 п.к. 730
__________________________________________________________


Свършвам това дълго писмо, вярвам във Вашето разбиране и подкрепа, моля и тези които са минали през нелекия път на лечението и имат вече успех също да се включат, в случай че искате да говорите по този въпрос с мен оставям и GSM си – 0888269839С най- добри чувства:
д-р Георги Стаменов


клуб "Проблемно забременяване"