Метод на цервикалната слуз
Публикувано на: 12.01.2007г.

Церикалната слуз е специфична течност, която се изработва от шийката на матката и тя е необходима, в частност, да поддържа живота на сперматозоидите, намиращи се в женските полови пътища. Тъй като средата във влагалището е кисела – цервикалната слуз има среда, която защитава сперматозоидите от смърт.

Също така цервикалната слуз е необходима за движението на сперматозоидите. Функциите й напомнят на функцията на семенната течност на мъжете. Самата цервикална слуз по време на менструалния цикъл се изменя под въздействието на хормоните /естроген/: дълго преди овулацията слуз не се изработва или се изработва много малко, по-късно отделянето й се увеличава, а най-близо до овулацията, ноесто когато има най-голяма възможност за зачатие, слузта става по-рядка, напомняща белтък на яйце. Ако слузта е недостатъчна, или тя не е с правилната консистенция и няма да има оплождане, тъй като сперматозоидите ще загинат, или не могат те да достигнат маточните тръби, където произтича оплождането.

Изменение на цервикалната слуз по време на менструалния цикъл

Има няколко типа цервикална слуз, която се изработва по различно време на цикъла.

Веднага след менструацията слуз или изобщо няма или е много малко. Във влагалището се усеща сухост или усещане за неголяма влага. В тези дни няма способност за зачатие. Тези дни се наричат “сухи”.

След няколко дни характера на слузта се мени: тя става с консистенция на лепило. В така ва слуз сперматозоидите не могат да съществуват, но вероятността се повишава, особено тогава, когато такава слуз се наблюдава незадълго преди овулацията.

По-натам слузта продължава да се разрежда и става подобна на гъст крем. Такава слуз може да е мътна, бяла или жълтеникава. В този период във влагалището се появява усещане за влажност, появяват се следи по бельото. Такава слуз е вече годна за живота на сперматозоидите и тяхното придвижване. В тези дни може да се зачене.

Пред овулацията, по време на овулацията и известно време след нея, слузта става много силно водна, прилича на белтък на яйце, разтягаща се. Обикновено е прозрачна и силно разтеглива /може да се разтяга няколко см/. Във влагалището при такава слуз се появява усещане за много силна влага “хлъзгави” усещания, на долното бельо остават силно забележими мокри петна. Този вид слуз е най-благоприятен за живота на сперматозоидите, тяхното придвижване и следователно оплождане.

След овулацията количеството на естроген рязко се снижава и цервикалната слуз започва да се променя: тя става по-гъста и доста бързо се стига до сухост.

Наблюденията върху промените на цервикалната слуз са добри и с това, че знаейки каква слуз да очакваме, жената бързо може да забележи ако има някакви отклонения, които може да са признаци за възпалителен процес или инфекции.

За наблюдение използвайте следните правила:

• Ежедневно в течение на 3 пъти през деня, след свършване на мензиса определяйте характера на цервикалната слуз. За това старателно измийте със сапун ръцете си и взимайте проба от слузта във влагалището. Възможоно е да се вземе и направо от шийката на матката с пръст.
• Погледнете какво качество има слузта /течна, лепкава, суха/
• Проверете дали е разтеглива, с пръсти.
• Проверявайте долното си бельо /дали има петна/
• Старайте се колкото може по-често да я наблюдавате /като ходите до тоалетна/
• Определете количеството, цвета на слузта
• Постарайте се да определите дали е именно цервикална слуз /възможно е наличие на мъжка сперма/
• Ежедневно и подробно записвайте резултатите. Отбелязвайте консистенцията на слузта /суха, лепкава, подобна на крем, подобна на белтък на яйце/, нейната разтегливост, наличието на петна на бельото, усещането във влагалището /сухо, влажно, хлъзгаво/

ЗАПОМНЕТЕ:

• След приключване на мензиса при повечето жени в следващите няколко дни се наблюдава отсъствие на слуз и областта на влагалището на пипане е суха. Това са сухи дни.
• Когато преди овулацията се наблюдава какъвто и да е тип слуз, жената се смята за фертилна /способна да забременее/ .
• При поява на каквато и да е слуз или усещане за влага във влагалището има вече опасност за зачеване.
• Последния ден на хлъзгавата и влажна слуз се нарича ден “пик”, което означава, че овулацията е близка или току що е минала. След деня пик слузта става все по-гъста и суха. Ако използвате метода за определяне на цервикалната слуз, то обикновено пиковия ден е един или два дни преди овулацията. След деня пик следващите 3 дни и нощи, които са сухи са вече много надеждни за забременяване.
• Започвайки със сутринта на четвъртия сух ден и до началото на следващата менструация започват нефертилните дни – забременяването е почти невъзможно.
• По време на менструация също може да произтича овулация, макар и рядко.

Вие сте неспособни към зачатие ако:

• До овулацията не е имало цервикална слуз /всички дни са били сухи/
• От 4 ден вечерта след пиковия ден и до началото на следващата менструация.

При този метод коефициента на неуспех за определяне на фертилните дни е 8%превод от руски: Collibri
contracept.belinfomed.com