Позата при зачеването
Публикувано на: 12.01.2007г.

Коя е най-благоприятната поза за зачеване?
При коя поза е най-малка вероятността да се забременее?


В общи линии позата при половия акт почти не влияе върху възможността за забременяване ( с изключение позата "прави" или "тя отгоре"). Но положението на жената след еякулацията (семеизпразването) може да облекчи или затрудни проникването на сперматозоидите в шийката на матката. Широко разпространено е, че най-благопроятна е класическата поза - "мъжът отгоре". При случаите на т.нар. "обърната матка" - за най-благоприятна се счита позата - "мъжът отзад" (легнала или на колене).

Най-благоприятната поза е индивидуална и зависи от положението на влагалището и шийката на матката. За повечето от жените оптимална е позата по гръб, крака сгънати в коленете и повдигнати към корема, като може да се постави възглавничка под таза. При наличие на т.нар. "обърната матка" - препоръчва се отново да се лежи по корем, като за повдигането на таза отново може да се използва възглавничка. По-точна консултация може да се получи след обстоен гинекологичен преглед на положението на влагалището и матката.

Не се изключва възможност за забременяване при която и да е друга поза. Но вероятността да настъпи бременност се понижава, ако след изхвърлянето липсва непосредствено съприкосновение на спермата с шийката на матката или просто семенната течност изтича от влагалището, както често се получава при полово сношение в поза "прави" или "жената отгоре".

Много важно е положението на жената след половия акт. За повечето от жените оптимална е позата по гръб крака сгънати в коленете и повдигнати към корема. При някои жени това не е актуално, защото положението на половите им органи е такова, че практически е трудно да изтече семенната течност, а при други е нужно да се обърнат към гинеколог за индивидуални препоръки.

След изхвърлянето на семенната течност вече всичко зависи от жената. Тя обезателно трябва да полежи най-малко 15-30 мин. евентуално върху възглавничка под таза ( при "обърната матка" по корем ). Много жени стоят в поза вдигнати крака на стената за 10 - 15 мин. Не трябва да се става веднага, колкото и голямо да е желанието да се направи душ.

Може ли да се забременее, ако жената не е изпитала оргазъм?

Може, много жени забременяват без никога да са изпитали оргазъм. Ако при мъжете оргазъм се изпитва при всяка еякулация ( изхвърляне ), то при жените една трета го изпитват почти всеки път, една трета в половината от случаите на полов акт, а една трета много рядко или никога не са го изпитали.по материали на:
www.mama.ru
www.doktor.ru
wantbaby.ru