Как да мерим базалната температура?
Публикувано на: 12.01.2007г.

Като за начало трябва да се измерва по едно и също време сутрин (например от 5:00 to 7:00 сутринта е най-добре) за да получите правилна картина как се движат стойностите на базалната Ви температура.

За да премерите базалната температура Ви трябва:

- часовник с аларма
- термометър (дигитален или обикновен)
- лист или файл, на който да си записвате резултатите

Ето как може да направите това:

1. Първото нещо, което правите сутрин трябва да е измерването на температурата:
Направете това преди да станете от леглото, да правите секс, да се храните или пиете, или всичко, което би довело до повишаване на температурата.

2. Изберете къде ще измервате температурата: може да се мери орално , вагинално и анално, но запомнете, че започнете ли да мерите по един начин, трябва през целия цикъл да измервате на същото място, за да имате точни резултати. Температурата измерена анално е поне с един градус по-висока от орално измерената температура.

3. Задръжте обикновения термометър поне 5 минути, а дигиталния докато чуете звуковия сигнал.

4. Запишете измерената температура на лист хартия или в програмата, която използвате. Хубавото на дигиталните термометри е, че запаметяват последно измерената температура, така че можете да поспите след това и да запишете температурата по-късно, без да се страхувате, че може да я забравите.

5. Отбелязвайте си всяка корекция на температурата, която правите, както и други знаци за фертилност като цервикалната слуз и позицията на цервикса.

Забелжка:

Ако сте се събудили по-рано, измерете температурата и добавете една десета от градуса за всеки половин час останал до всекидневното Ви нормално събуждане. Добре ще е да си отбележите на графиката, че измерването е станало по-рано от нормалното.
Понякога се случва температурата да скочи с половин или цял градус, а на следващия ден да спадне до нормалните за вас граници. Това е така нареченият връх и обикновено трябва да се пренебрегне. Може да се дължи на треска, на пиенето на алкохол предната вечер или неспокоен сън. Ако знаете каква е причината за това, отбележете на графиката си.предоставено от: watercolours