Възраст на мъжа и безплодие
Публикувано на: 09.01.2007г.

Възрастта на мъжа има толкова голямо значение при създаване на поколение, колкото възрастта на жената, показват резултатите от ново проучване на британски лекари.
Учените установили, че за да забременее жена от мъж на 45 години е необходимо пет пъти по – дълго време, отколкото от мъж под 25 годишна възраст.Въпреки, че женското безплодие е добре изучено, изследователите твърдят, че те за първи път са открили ясна връзка между възрастта на мъжа, оплодителните му възможности и времето, необходимо за забременяване на жената.

Мъжът създава сперма всеки ден, обясняват учените, а жените се раждат с всички яйцеклетки, които могат да имат. Така, че въздействието на възрастта на мъжа върху оплождането не се възприемаше до сега като голям проблем. В новото проучване е открита връзка между възрастта на мъжа и безплодието, която е била по – изразена отколкото възрастта на жената и безплодието. Учените аналиризирали времето на забременяване в група от 2,112 бременни жени. Всяка жена попълвала въпросник относно продължителността на периода на забременяване, нейната и на парньора възраст и индивидуалните особености в начина на живот на двамата.

Учените установили, че възрастта била най – важният фактор, засягащ времето, необходимо за забременяване. Други фактори, като кафе, алкохол и цигари, познати вече като увеличаващи риска от безплодие при мъжа и жената, показали малка или почти никаква връзка с времето, необходимо за зачеване.

Резултатите показали, че средното време за забременяване на жената с партньор под 20 година било 4.5 месеца, а с мъж на 50 години – до 26 месеца. За мъжете на 45 години било 5 пъти по – вероятно времето, необходимо за забременяване на жената да продължи над една година, в сравнение с мъжете под 25 годишна възраст.

Проучването установило, че възрастта на мъжа остава важен фактор за безплодието, дори и след като се вземат под внимание честота на оплождането и възрастта на жената.

Мъжките оплодителни способности започват постепенно да се понижават след 30 годишна възраст и много рязко спадат към 45 години, обясняват специалистите.

Качеството на спермата на тази възраст не е толкова добро както при младите мъже и това създава генетични проблеми. Свързаното с възрастта понижаване на качеството на спермата е много по – сериозно при мъже със съпътстваща патология.

Тъй като проучването обхваща само семейни двойки, възможно е данните за мъжкото безплодие да са по – ниски от действителните.Проучването е публикувано в списание “Fertility and Sterility”, съобщава WebMD.
източник: lechitel.com