Фактори, които влияят на качеството на сперматозоидите
Публикувано на: 09.01.2007г.

Стерилитета при мъжете може да бъде причинен и повлиян от различни фактори.
Външни причинители на стерилитет при мъжете могат да бъдат работата и контакта с токсични субстанции, с пестициди, химикали, етиленов оксид, винилхлорид, тежки метали, олово, кадмий, меркурий, радиоактивните елементи, рентгенови лъчи, както и различни замърсители.

Много сериозно влияние оказват тютюнопушенето, прекомерната употреба на алкохол, кафе, стимуланти и наркотици. Доказано е, че те директно увреждат клетките, от които произлиза сперматозоидът. Никотинът и катраните оказват пагубно влияние върху оплодителните качества на спермата, основно върху концентрацията на сперматозоидите, подвижността и морфологията им. Към това можем да добавим и, че тютюнопушенето се свързва със слабата функция на сперматозоидите при пенетрационен тест, както и води до увеличаване на левкоцитите в еякулата.

Всички случаи, при които се повишава температурата на тестисите, могат да доведат до стерилитет, защото, за да функционират тестисите нормално, е необходимо тяхната температура да е по-ниска от телесната. До повишаване на температурата на тестисите водят продължителното шофиране и каране на колело, носенето на тесни панталони и слипове (вместо шорти тип "боксер"), горещите вани, душове и сауни и всяко едно излагане на гениталиите на висока температура, продължителното седене на едно място.

Към неблагоприятните фактори можем да причислим и преумората, психическото натоварване, заседналият начин на живот, наднорменото тегло, нездравословното хранене, продължителната работа с компютър, стресът.
Физическите тестикуларни травми или усуквания също могат да бъдат причина за стерилитет.

Възпалителните заболявания, които протичат с повишаване на температурата, заушката в тийнейджърска възраст също влияят на качеството на спермата. Честа причина са и случаите на т.нар. "задържани" тестиси при момченцата или крипторхизмът. В тези случаи при раждането на детето тестисите се задържат в корема и тъй като температурата там е по-висока и кръвоснабдяването им се променя, те се увреждат. Родителите на момченцата със задържани тестиси могат да изчакат до една година след раждането на детето, но, ако след това тестисите не слязат в скротума, е необходима лекарска намеса. Друга причинители за стерилитет при мъжа са операциите за херния, разширените вени на тестисите (варикоцеле), други заболявания.