Вредни фактори по време на бременност и урологични заболявания при момчетата
Публикувано на: 21.05.2008г.

Излагането на бременните на постоянни органични замърсители е свързано с урологични заболявания при момчетата
Описание: По-висок процент вродени аномалии, включващи крипторхизъм (задържани или скрити тестиси) и хипоспадия, били открити при момчета, чиито майки са имали завишени нива на някои органохлорни съединения, твърдят изследователи. Две независими проучвания потвърдиха съществуващата хипотеза, че излагането на майката на ендокринно-разрушаващи химикали – включително полихлорирани бифенили (като например Arochlor) и органохлорирани пестициди (като dichlorodiphenyl-trichloroethane или ДДТ), могат да допринесат за повишена поява на тези заболявания.

Новости:  По-висок процент вродени аномалии, включващи крипторхизъм (задържани тестиси) и хипоспадия, били открити при момчета, чиито майки са имали завишени нива на някои органохлорни съединения, твърдят изследователи.  Две независими проучвания, представени днес на годишното научно събрание на Американската Урологична Асоциация (АУА) в Орландо, потвърдиха съществуващата хипотеза, че излагането на майката на ендокринно-разрушаващи химикали, включително полихлорирани бифенили (като например Arochlor) и органохлорирани пестициди (като dichlorodiphenyl-trichloroethane или ДДТ), могат да допринесат за повишена поява на тези заболявания.

Майки с високи нива на органохлорни съединения в телата си са с повишен риск от раждане на момчета със скрити тестиси (крипторхизъм).  В клинично проучване (абстракт 276), включващо 40 момчета, подложили се на хирургично лечение на заболяването,изследователи от Ню Йорк и Мичиган анализирали серумните нива на ПХБ (полихлорирани бифенили) както при пациенти, така и майки и сравнили резултатите с остатъчните нива на ПХБ в проби от мастната тъкан на пациентите (взети при операциите). Пациентите варирали между 8 и 18 месечна възраст.
Изследователският анализ на остатъчното количество ОХС (органохлорни съединения) във взетата тъкан разкрил, че серумните нива на ПХБ отразяват мастната тежест на остатъчните ОХС при момчетата, а концентрацията на ОХС в майчините серумни образци отговаряло на серумните нива при сина. Сумарните нива на ПХБ и индивидуалните майчини нива на ПХБ били значително по-високи при момчета със задържани тестиси, отколкото при майки на момчета без аномалията.

Изследователи от Мичиган, Атланта представиха подобни разкрития (абстракт 277) относно вродените аномалии и излагането на химикали. Използвайки данни от дългогодишно проучване в Мичиган, изследователите проучиха индивиди, изложени на полиброминиран бифенил (ПББ) през 1974-1974, включително синове на майки с известни серумни нива на ПББ,за да установят дали интраутеринно излагане на ПББ е повишило риска от поява на пикочно-полови или репродуктивни заболявания при бебетата. Индивидуално предоставени данни за варикоцеле, крипторхизъм, хипоспадия и други пикочно-полови и репродуктивни състояния бяха сравнени с изчислените майчини нива на ПХБ  по време на зачеването.

При 35 от момчетата, чиито майки са имали измерими нива на ПББ по време на зачеването, са били установени пикочно-полови заболявания, в това число хернии (13), хидроцеле (10),скрити тестиси (9), хипоспадия (5), фимоза (2) и варикоцеле (1).  Момчетата, чиито майки имали ПББ нива по-големи от 5 части на милиард, били с по-голяма вероятност за поява на тези заболявания, отколкото тези, чиито майки имали по-ниски нива. Не се открили данни майчините ПББ нива  да имат влияние върху телесното тегло при раждане или изчислената гестационна възраст. 12.2 процента от момчетата с майчини серумни нива по-високи от 5, били с по-голяма вероятност за поява на заболявания на пикочно-половата система, в сравнение с 5.5 процента от момчетата с по-ниски майчини ПББ нива.”Майките, на които  е известно излагането им на тези трайни съединения трябва да информират за това не само личните си лекари, но също така и педиатрите на синовете си”, призова д-р Антъни Смит, говорител на АУА. “Тези данни подчертават значението на  редовните профилактични прегледи, така че тези лесно лечими заболявания да се диагностицират навреме. “


За педиатричните урологични заболявания:
Крипторхизъм: Скрити тестиси се срещат в 3 до 4 процента от нормално износените бебета и ако не се лекува може да доведе до стерилитет и по-висок риск за  развитие на рак на тестиса. В около 65 процента от случаите заболяването изчезва до 9-месечна възраст. Заболяването се лекува по хормонален или хирургичен път при пациенти, чиито тестиси не слизат по естествен път в скроталната торбичка.

Хипоспадия: Един от най-честите вродени дефекти на мъжките гениталии, хипоспадията варира като проценти по света, но би могла да се прояви в до 1 на 125 момчета. Проявява се когато уретралният отвор не е позициониран на върха на пениса. Степента на хипоспадията може да варира в зависимост от това дали уретралния отвор е леко изместен по главичката на пениса (първа степен), по тялото на пениса (втора степен) или не върху пениса изобщо (трета степен). Не всички случаи на първа степен изискват лечение; хирургично възстановяване при тежка степен на хипоспадия може да включва множество хирургични процедури, а в някои случаи и присаждане на лигавица.

Хидроцеле: Приблизително 1 на 10 новородени момчета  имат хидроцеле в момента  на раждането си. Хидроцелето представлява пълна с течност торбичка, заобикаляща тестиса, и обикновено е доброкачествено и безболезнено образувание, което изчезва през първата година живот. Хидроцеле изисква лечение само когато е достатъчно голямо като размер, за да причини деформации или дискомфорт.

За Органохлорните съединения:
Първоначално хвалени за химическата си стабилност, ПХБ (като Араклор и сродните му) и органохлорирани пестициди като ДДТ са мастно-разтворими съединения, произвеждани активно по цял свят през първата половина на 20 век. След широката им употреба в аграрни и производствени процеси (топлинно-стабилизиращи адитиви за електрическа изолация на ПВЦ, лепила и бои), те били спрени както от отворена, така и затворена употреба през 70-те години, когато рисковете за здравето станали очевидни. Тъй като са мастно разтворими, тези съединения са абсорбират и разпространяват в живата тъкан и като резултат от това могат да имат кумулативен ефект и да причинят токсични щети на няколко поколения. Съединените Щати забраняват вътрешното им производство през 1977 г.
Библиография
1. Chen JJ, Zhang G, Wasnick R, Priebe C, Roelof B, Steinhardt GF et al: Maternal Burden of organochloro-compounds associated with undescended testes. J Urol, suppl., 2008; 179: 97, abstract 276. 
2. DeCaro JJ, Small CM, Terrell ML, Dominguez CE, Cameron LL, Wirth J, et al: Maternal exposure to polybrominated biphenyls and genitourinary conditions in male offspring. J Urol, suppl., 2008; 179: 97, abstract 277. 
Превод: Counterfeit
Източник: http://www.sciencedaily.com/releases/2008/05/080515072828.htm