Стерилитетът: Проблеми при мъжа
Публикувано на: 09.01.2007г.

Изследвания и прегледи при мъжа

Изследванията за стерилитет, които се провеждат при мъжете са малко по-малко усложнени, отколкото тези при жените. Спермограмата – анализът на семенната течност обикновено е първата стъпка към всички изследвания. Ако се открият някакви проблеми, свързани с анализа, нужно е посещение при специалист за да направи допълнителни изследвания и да проведе пълен медицински преглед. По време на първата визита докторът събира информация за здравната история на пациента и проверява за евентуални анатомични проблеми, които биха могли да бъдат причина за стерилитет .

Медицинска история

Докторът се нуждае от информация относно предишни заболявания – заушка, треска с висока температура, диабет, травми на репродуктивните органи, хирургически операции или инфекции, а също и болести предавани по полов път. Всичко това може да бъде потенциална причина за стерилитет.

Той също се интересува от въздействието в миналото или в момента на химически вещества, стрес, наркотици или прекомерна употреба на алкохол, приемане на някои видове лекарства, тежки физически упражнения, времето и честотата на половите контакти, както и за заболявания в семейството на пациента.

Докторът специалист по урология и андрология (наука за мъжката репродуктивна система) трябва да прегледа репродуктивните органи, ако е установен проблем при анализа на семенната течност.

Физическият преглед

Докторът преглежда репродуктивните органи за да установи има ли проблем, който причинява стерилитет.

Тестисите се преглеждат за да се установи дали са на правилното място в скротума. Преди или скоро след раждането, нормално е тестисите да се спуснат от слабините или ниската коремна област в скротума. Тестиси, които не са слезли са неспособни да прозиведат нормално сперматозоиди, защото температурата в човешкото тяло е твърде висока. Това задържане се нарича “крипторхизъм”. Задържането на единия, а още повече и на двата тестиса, изисква задължително навременно лечение преди началото на половото съзряване. Колкото по-рано се проведе това лечение, толкова са по-големи шансовете за запазване на нормалната оплодителна способност на сперматозоидите. Препоръчва се лечението да се проведе преди навършване на 5-годишна възраст. Съществува и т.н. "асансъорен тестис", който свободно се придвижва от слабинния канал в скроталната торбичка и пак се "изкачва" в канала. Обикновено в пубертетната възраст този подвижен тестис окончателно се установява в скроталната торбичка.

Скротума се изследва за евентуално присъствие на разширена вена - варикоцеле . Това може да причини повишаване на температурата на тестиса, което редуцира качеството и количеството на сперматозоидите. В зависимост от степента на заболяването, то се лекува по различни начини, като в най-сериозните случаи е необходима хирургическа намеса.

Простатата се изследва за неправилна консистенция. Течността от простататта се проверява за признаци на инфекция или възпаление.

В допълнение, докторът може да прегледа разпределението на мастната тъкан и окосмяването по тялото на пациента, които са индикатори на продукцията на хормоните. Кръвните тестове могат да се направят за да се измерят точно хормоналните нива, които също могат да се окажат причина за стерилитет."Наистина, неудобно и странно е човек да носи семенната си течност...но това си има смисъл. Най-после получихме отговор за произхода на проблема."

Спермограмата

За да се определи качеството и количеството на сперматозоидите, отбраната семенна проба се изследва под микроскоп. Това помага да се открият фактори, които могат да намалят способността на сперматозоидите да пропътуват разстоянието до фалопиевите тръби и да проникнат в защитната обвивка на яйцеклетката. Тъй като броят на сперматозоидите се мени всеки ден, понякога за анализа е нужна повече от една проба. За да помогнете за осигуряването на точната проба е нужно:

• Да избягвате сексуалните контакти 2-3 дни преди даването на пробата със семенна течност.

• Използвайте контейнер, предоставен от лабораторията. Постарайте се да съберете цялото количество сперма.

• Ако направите събирането на пробата в домашни условия, доставете я в лабораторията в рамките на половин час, пазете контейнера с температурата на тялото (например поставете го под мишницата или между краката си).

 

Подвижност на
сперматозоидите

Брой на
сперматозоидите
Форма на
сперматозоидите
(морфология)
Подвижността на сперматозоидите е измерване на процента сперматозоиди, които се движат, особено в права посока. Процент от подвижни сперматозоиди по-висок от 50% се счита за нормален. Броят на сперматозоидите на кубичен сантиметър от семенната течност. Брой по-нисък от 20 милиона се счита за индикатор на намалена оплодителна способност. Достатъчен брой сперматозоиди трябва да имат овална главичка и дълга опашка, което гарантира тяхната способност да оплодят яйцеклетката . Патологичните форми не могат да извършат оплождаето.

 

Други възможни тестове

В зависимост от резултатите от физическия преглед и анализа на спермограмата, докторът може да препоръча или изисква допълнителни тестове, като например:

Ултразвуковият преглед на семенните канали, който показва размера на каналите, тяхното развитие и дали се изпразват правилно.

Тестовете за антитела определят дали мъжът или жената произвеждат антитела срещу сперматозоидите. Откриват се в кръвта, цервикалната слуз и семенната течност, антителата могат да въздействат на сперматозоида, да го разрушат или задържат.

Допълнителните тестове могат да включат вазограма, пенетрационен тест, тест за фруктоза или тестикуларна биопсия.


Лечение при мъжете

Ако по време на прегледите е открит проблем, лекарят може да обсъди с нас най-ефикасните методи за отстраняването му. Факторите, които намаляват мъжката фертилност могат да се лекуват с лекарства, хормони или оперативно.

Подобряване производството на сперматозоиди

За по-добри шансове за забременяване, трябва да имаме здрава репродуктивна система, достатъчно количество качествени сперматозоиди, както и нива на хормоните в норма. Тези фактори могат да бъдат подобрени с различно лечение.

Лечение на инфекции

Ако някоя част от репродуктивната система (простата, епидидимис или уретра) има възпаление, това може да доведе до проблеми със забременяването. Тези възпаления обикновено се лекуват с антибиотици.

Подобряване концентрацията на сперматозоидите

Отделяне на сперматозоидите от семенната течност, като по този начин се "отсяват" по-активните сперматозоиди за инсеминация

Лечение на антитела на сперматозоидите

При някои мъже се образуват антитела, които разрушават сперматозоидите и по този начин се възпрепятства забременяването. Често единствения начин да се преодолее тази пречка е ин-витро оплождането.

Корекция на нивата на хормоните

Хормоналната терапия може да повиши нивата на хормоните, а с това да се повиши производството на сперматозоиди. Лечението обикновено се състои в приемане на лекарства за най-малко 3 месеца. Тези лекарствени средства могат да се спрат при наличие на бременност.

Решение на други проблеми

Проблемите със забременяването могат да се дължат на варикоцеле, пластична преграда или проблеми с еякулацията. Те се лекуват хирургично или нехирургично. Ако мъжът иска да се възстанови след вазектомия, процедурата обикновено е успешна, но е възможно да не може да се възстанови оплодителната му способност.

 

Лечение на варикоцеле

Когато разширените вени в скротума (варикоцеле) въздействат на производството на сперматозоиди като повишават температурата, се налага затварянето на вената с операция. Други техники са вмъкване на балон за да се прекрати прилива на кръв в разширената вена. Тогава по-дълбоки вени поемат кръвообръщението.

 

Възстановяване след вазектомия

Операцията се състои в това да се съединят краищата на vas deferens, за да се позволи на сперматозоидите да се движат от тестисите към пениса. Колкото по-кратко е времето между вазектомията и възстановяването, толкова по-успешни са резултатите. Дългото изчакване може да доведе до производството на антитела или повреда на епидидимиса от налягането.

 

Отстраняване на пластични прегради

Преградите пречат на сперматозоидите да се движат през репродуктивната система. Те могат да бъдат блокирани от отоци или инфекции. Могат да бъдат използвани микрохирургични технологии за да се изчисти блокиращата преграда.

Лечение на проблемите с еякулацията

При някои мъже сперматозоидите по време на еякулацията не се движат към пениса, а обратно към пикочния мехур. Някои лекарства, операции или засягане на нервите може да се окажат причина за това състояние. Ако проблемът не може да се разреши, сперматозоидите трябва да се отделят от урината и да се премине към изкуствено оплождане.

 

материалът е преведен и оформен от: watercolours и cygnus