Стерилитетът: Увеличаване на шансовете
Публикувано на: 09.01.2007г.

Подобряване на нашите шансове за забременяване

В зависимост от възрастта, общото здраволовно състояние и времето, през което опитваме да забременеем, лекуващият лекар може да предложи няколко прости начина за това, как да подобрим шансовете си за забременяване. Има няколко начина за определяне на фертилните дни при жената, като описаните по-долу. В някои случаи промяната на начина на живот и навиците също може да подпомогне фертилността.

Точният момент може да е най-важен

Зачеването е възможно, само когато жената е в овулация. Ако фертилните условия са идеални, половите контакти точно преди или по време на овулацията могат до доведат до бременност. Факторите, които сигнализират овулация са повишаването на телесната температура, промяната на цервикалната слуз, както и внезапното увеличение в нивото на хормона LH. Графиката по-долу показва промените при нормален цикъл и ще даде идея, кога е най-плодотворното време за полов акт.

Повишаване на телесната температура

Под влияние на нивата на хормоните, температурата на тялото при отпуснато състояние - базалната температура (БТ), често спада точно преди овулация. След овулацията тя се покачва с повишаване нивото на прогестерона. Трябва да се опитаме да имаме полов акт в деня, в който температурата е спаднала или точно преди тя да се покачи.

Промяна в цервикалната слуз

Цервикалната слуз обикновено е плътна и мътна. Преди овулация, обикновено на 9 -10 ден от цикъла, тя се увеличава, става прозрачна и еластична, за да помогне на сперматозоидите по време на тяхното придвижване до фалопиевите тръби. Препоръчва се да имаме полови контакти ден - два след като забележим промяната или всеки ден, докато забележим, че се уплътнява отново.

Повишаване нивата на LH

Тък като LH стимулира овулацията, точно преди овулацията, ще има повишаване на нивата му във нашето тяло. Тестовете за овулация могат да отчетат това повишение и да ни покажат, че скоро ще настъпи овулацията. Трябва да се опитаме да имаме полови контакти ден - два след като отчетем повишението нивата на хормона.

Съвети за измерване на температурата

За най-прецизно измерване, се препоръчва използването на специални термометри за БТ или дигитални термометри.
Ако следим базалната си температура, винаги трябва да я мерим веднага след събуждане, преди да сме направили каквото и да е било друго.

Ако сме болни или сме имали безсънна нощ (и двата фактора влияят на температурата), задължително трябва да отбележим това на нашата графика. Ако имаме неочаквано кървене или прокапване, то също трябва да се отбележи и сподели с лекаря.

Ако се опитваме да заченем е препоръчително да имаме полови контакти всеки ден около деня на овулацията.

Начин на живот и здравословни навици

Някои наши привички и здравословни навици, като тези описани по-долу също може да оказват влияние върху възможностите за забременяване. За всяка една от тях трябва да се консултираме с нашия лекар.


Пушенето:

При жените тютюнопушенето може да доведе до промяна в нивата на естрогена и да намали зреенето на яйцеклетките. Никотинът може да е отровен за сперматозоидите в цервикалната слуз. При мъжете може да доведе до понижаване броя на сперматозоидите, да намали подвижността им и да се образуват анормални сперматозоиди


Алкохол и наркотици

Прекалената консумация на алкохол намалява броя на сперматозоидите и може да доведе до образуването на анормални сперматозоиди. Марихуаната и кокаинът могат да доведат до хормонален дизбалнс у жената и да намалят броя на сперматозоидите у мъжа.


Прегряване на тестисите

Температурата на тестисите нормално е няколко градуса по-ниска от температурата на останалата част на тялото. Когато тестисите се презатоплят, намалява продукцията на сперматозоиди. Треска, висока температура на работното място, горещи душове и сауни, както и стегнато бельо, могат да доведат до повишаване на температурата на тестисите и оттам да понижат фертилността на мъжа.


Проблеми с теглото

Жените, които са с наднормено или с тегло под нормата често имат затруднения при забременяването. Твърде многото или твърде малко телесна мазнина може да повлияе на нивото на хормоните и да разстрои регулярността на овулацията. При мъжете наднорменото тегло може да доведе до презатопляне на тестисите и оттам до понижаване броя на сперматозоидите.


Тежките физически упражнения

Прекалено натоварващите физически упражнения всеки ден (като бягане на дълги разстояния) може да доведе до намаляване нивото на хормоните при жените и мъжете. При жените може да доведе до нередовна менструация или аменорея, което от своя страна води до проблеми със забременяването.

 

Можем да обсъдим с нашия лекар и други фактори, които влияят върху фертилността. Излагането на някои видове отровни и токсични вещества може да увреди или унищожи сперматозоидите. Някои лекарства също намаляват броя на сперматозоидите. При жените стресът и тревогата могат да възпрепятстват настъпването на овулацията.

 

материалът е преведен и оформен от: watercolours и cygnus