Стерилитетът: Пречки за бременността
Публикувано на: 09.01.2007г.

Пътят към забременяването не винаги е гладък. Възраст, начин на живот или медицински проблеми могат да причинят стерилитет, който често се дефинира като невъзможността да се забременее след една година неуспешни опити при редовни полови контакти без предпазни средства. Фактори допринасящи за стерилитета могат да бъдат открити и при двамата партньори, а понякога дори не може да бъде установена конкретна причина. Докторът може да помогне на нас или на нашия партньор да установим възможните причини и възможностите за лечение, избягвайки чувството на вина и обвиненията един към друг. Нужно е да споделим предизвикателството помежду си и да се поддържаме през цялото това време. Невъзможността за забременяване може да зависи от отговорите на следните въпроси:

 

Има ли достатъчно здрави сперматозоиди?

Мъжът трябва да прозиведе достатъчно здрави, нормални сперматозоиди, които са в състояние да оплодят яйцеклетката.

 

Има ли отделена яйцеклетка?

Необходимо е регулярното отделяне на яйцеклетка от яйчниците за да може да се осъществи оплождане, когато сперматозоидите достигнат фалопиевата тръба.

 

Може ли сперматозоидът да достигне яйцеклетката?

За да се срещнат, сперматозоидът и яйцеклетката трябва да могат да изминат дългия път през мъжката и женската репродуктивна система, като по него не трябва да срещнат препятствия или запушвания.

 

Може ли да се имплантира ембрионът?

Ембрионът трябва да е способен да се имплантира в маточната лигавица (ендометриум), където продължава неговото развитие.

 

Намалява ли фертилността с възрастта?

Жените се раждат с около два милиона неузрели яйцеклетки, но голяма част от тях се разпадат без да узреят и да се отделят (овулират). След около 35 годишна възраст, броят и качеството на яйцеклетките намалява и това оказва влияние на фертилността. Тази тенденция се ускорява след 40 -тата година. Хормоналните нива също могат да се променят, като по този начин оказват влияние на възможността за забременяване. Затова е необходимо е да се направи преценка и да се преустанови отлагането на забременяването, когато жената наближи 35. При мъжете сперматозоидите се произвеждат през целия им живот, затова тяхната възраст обикновено не се счита за проблем свързан със стерилитета.

 

увеличаване
на шансовете »
материалът е преведен и оформен от: watercolours и cygnus