Стерилитетът: Сложният път към бременността
Публикувано на: 09.01.2007г.

Зачеването на бебе е нещо, което повечето от нас винаги са смятали за гарантирано. Всъщност, самият процес е едно истинско чудо. Дори за повечето двойки без проблеми, шансът да заченат бебе всеки месец е едно към четири. Сложна поредица от събития трябва внимателно да бъде организирана от химичните пратеници - хормоните. И при мъжа и при жената фоликулостимулиращият хормон (FSH) и лутеинизиращият хормон (FH) подготвят яйцеклетката и сперматозоида за сливане.

Развитие на сперматозоидите

Още през пубертета, мъжкото тяло започва да произвежда милиони сперматозоиди всеки ден от живота на мъжа. FSH и LH се отделят от хипофизната жлеза в долната част на мозъка. FSH активираНужни са до 3 месеца за узряването на сперматозоидите.

производството на сперматозоиди. LH стимулира продукцията на тестостерон, което допринася за развитието на зрели сперматозоиди. Спермата се произвежда в тестисите, след което започва да се движи през спираловидна тръба наречена епидидимис.

Семенният канал (vas deferens) отнася сперматозоидите от епидидимиса до семения сак и простатната жлеза, където се влива флуидът, в който се формират и развиват сперматозоидите.

Сперматозоидите се изхвърлят от тялото през уретрата. Въпреки, че при еякулация се отделят милиони сперматозоиди, по-голямата част от семенната течност (спермата) се състои от течна субстанция, чрез която се доставят питателни вещества и ензими, които подхранват и предпазват сперматозоидите.

 

Производството на яйцеклетки при жената

В момента на раждането си жената вече разполага с цялата наличност от яйцеклетки, около 2 милиона. Неразвитите яйцеклетки, които са складирани в яйчниците, намаляват като брой и качество с течение на годините.

При започването на пубертета при жената, хормоните на хипофизата и яйчниците се отделят, предизвиквайки овулация и менструация.
В резултат на FSH се образуват торбички, наречени фоликули.

Фоликулите произвеждат хормон - естроген, който променя консистенцията на цервикалната слуз.

Това позволява по-лесното придвижване на сперматозоидите. Стените на матката - маточната лигавица (ендометриум) също се уплътняват. Единия от фоликулите става доминантен и яйцеклетката в него започва да узрява.

Нивото на LH се повишава изведнъж, стимулирайки спукването на фоликула и освобождаването на узрялата яйцеклетка от яйчника. Това обикновено става на 13 -17 ден от началото на менструацията и се означава като овулация.

Разкъсаният фоликул, който се превръща в т.нар. жълто тяло започва да отделя хормона прогестерон, който подготвя стените на матката за да приемат и хранят оплодената яйцеклетка след нейната имплантация.

Как се срещат яйцеклетката и сперматозоидите?

За да се осъществи оплождането, сперматозоидите трябва да достигнат яйцеклетката в момента на овулация. За целта им е необходима проходимост и благоприятстваща движението им цервикална слуз от влагалището до фалопиевте тръби по целия репродуктивен тракт на жената.

 

Отделяне на яйцеклетката

Малка, подобна на пръст фимбриа улавя яцеклетката, която е по-малка от точицата на буквата "i" и я пренася във фалопиевата тръба (едната от двойката тунели, които водят от яйчниците до матката). Там яйцеклетката се среща със сперматозоидите

 

.

Сперматозоидите достигат шийката на матката

След като се преплували през влагалището, сперматозоидите навлизат в шийката на матката, движейки се в цервикалната слуз, след това навлизат в матката и от нея във фалопиевите тръби. От милионите сперматозоиди, отделени при еякулацията, само няколкостотин успяват да оцелеят през време на дългото пътуване през репродуктивната система

 

Оплождането

Яйцеклетката се опложда, когато един от сперматозоидите успее да пробие нейната обвивката. Вътре във фалопиевата тръба, оплодената вече яйцеклетката (сега вече ембрион) започва да се дели и се подготвя за имплантацията си в матката.

 

Ембрионът (оплодената яйцеклетка) се имплантира

През няколкото дни след оплождането мускулни контракции местят оплодената яйцеклетка от фалопиевата тръба към матката. Ембрионът се закрепя в стената (лигавицата) на матката, няколко дни след като пристигне в нея. От определени клетки на зародиша се произвежда хормонът на бременността (hCG). Този хормон е съобщение към яйчниците да продължат да отделят прогестерон, който ще помогне да се задържи бременността.

Концентрацията на този хормон се отчита от тестовете за бременност. Тя се увеличава много бързо с всеки изминал ден на ранната бременност.

 

материалът е преведен и оформен от: watercolours и cygnus