Стерилитетът: Очакване и безпокойство
Публикувано на: 09.01.2007г.
Oще един месец се е претъркулил. Приятелка се обажда, за да съобщи, че е бременна отново, а те със съпруга си дори не са се старали за това, нито планирали бебе. Щастливи родители ни се обаждат за да споделят радостта си, че вече имат дете. Разказват ни възторжено подробности около раждането на новият член на семейството си. На фона на всичко това, което се случва с приятелки, роднини, колежки и

съученички, един болезнен въпрос отеква непрекъснато в съзнанието ни:

"Защо всички тези жени и момичета зебременяват толкова лесно, а при нас е толкова трудно и все не се получава?"

"Където и да отидем виждаме семейства с деца - в паркове, супермаркети, семейни тържества, приятелски събирания. Кога и ние ще имаме този шанс да станем щастливи родители?"

Истината е, че толкова трудно е не само за нас, но и за много други хора по света. Милиони двойки търсят ежедневно помощ за проблеми свързани с проблемното забременяване. Също като нас те се сблъскват със смущаващата безизходица и нарастващото безпокойство относно възможността да станат родители и да отгледат деца. Безплодието е предизвикателство, което не сме очаквали, не сме подготвени за него,

но с търпение, знание и взаимна подкрепа можем да се преборим с него и да достигнем своята мечта. Има кой да ни помогне. Не трябва да се плашим и предаваме.

"Готови сме да създадем нашето семейство, Имаме дом, постоянна работа, стабилна връзка. Всичко сме планирали. Може би чакахме твърде дълго..."

 

В търсене на отговорите

Въпреки, че е нормално да се чувстваме обезсърчени що се отнася до проблемите със

забременяването, има много добри причини да бъдем оптимисти. В повечето случаи лекарите могат да ни помогнат да открием в какво се състои проблемът и да предложат методи за разрешаването му.

От малките стъпки, които можем да направим до високотехнологичните медицински техники на асистираната репродукция, възможностите, които съществуват за нас са многобройни и окуражаващи.

"Никога дори не сме подозирали, че ще имаме проблеми със забременяването. Какво трябва да направим? Към кого да се обърнем? Какви изследвания са необходими? Има ли шанс за нас да имаме дете? От къде трябва да започнем? Колко ще струва всичко това? Ще успеем ли да издържим психически и финансово? "

 
материалът е преведен и оформен от: watercolours и cygnus