Глава 25б: Бебета в епруветка – инвитро фертилизация (IVF) и  интратубарен трансфер на гамети
Публикувано на: 03.02.2013г.
Как се извършва аспирацията на яйцеклетките?
 
В днешно време събирането на яйцеклетките се извършва чрез аспирация, която се наблюдава чрез ултразвуков апарат (www.drmalpani.com/videos/ultrasound-guided-egg-retrieval.wmv). Това е лека процедура, която може да се извърши дори само с  краткотрайна венозна анестезия. В нашата клиника ние предпочитаме да я извършваме под пълна упойка, защото смятаме, че по този начин е по-безопасно, по-малко неприятно за пациентките и ни позволява да съберем повече яйцеклетки. Ултразвуковата сонда се вкарва през влагалището.
Сондата излъчва високочестотни вълни, които апаратът  превръща в образи на тазовите органи на монитора, така че узрелите фоликули се виждат на екрана като черни мехурчета. Лекарят насочва иглата през влагалището към всеки узрял фоликул. Фоликуларната течност, която съдържа яйцеклетките се изсмуква през иглата в епруветка и всички фоликули се аспирират един по един. Това е много прецизна процедура, която изисква значителни умения и отнема между 10 и 40 минути, за да се извърши в зависимост от броят на яйцеклетките. Средно получаваме между 4 и 16 яйцеклетки на пациент. Ако има по-малко яйцеклетки, промиваме всеки фоликул, за да сме сигурни, че всяка яйцеклетка  е аспирирана.
Старият начин за събиране на яйцекелтки включваше лапароскопия и яйцеклетките  и фоликуларната течност се аспирираха под директно наблюдение. Този методо обаче рядко се изпозлва в днешно време, защото метода с вагиналното  ултразвуково насочване е много по-бърз, лесен и безопасен
 
Как се оплождат яйцеклетките в  лабораторията за IVF?

Инсеминация и оплождане.

Аспирираната фоликуларна течност незабвано се носи в лабораторията (която се намира до операционната), където се преглежда от ембриолог чрез микроскоп, за да се индентифицират яйцеклетките.  Всяка яйцеклетка е оградена с лепкави кумулусни клетки и се нарича ооцит - кумулусен комплекс. Тези комплекси се промиват в специална среда, оценяват се за степен на уряване и се преместват в инкубатос с въглероден диоксид (СО2) . В зависимост от това колко са узрели яйцеклетките, се определя кога сперматозоидите ше бъдат добавени към тях (това се нарича инсеминация). Инсеминацията може да бъде извършена веднага след събирането, но обикновено се прави след 2-6 часа.

В деня, в който яйцеклетките се аспирират (този ден се означава като Ден 0), мъжът дава проба със сперма. Сперматозоидите се отделят от семенната течност при процес наречен  „измиване на сперматозоидите“ и тези сперматозоиди сe използват за инсеминация на яйцеклетките. Някои мъже изпитват значително затруднения да произведат проба в подходящото време, поради силният стрес и настика “да се представят”. При тези мъже може да е от полза да се използва шредварително замразена сперма. Виагра (sildenafil citrate) също може да помогне за ерекцията.
Определена бройка сперматозоиди (обикновено 100 000 /мл) се поставя с всяка яйцеклетка в специален лабораторен съд (петри), съдържащ IVF среда. Съдовете се поставят в инкубатора с  въглероден диоксид при контролирана температура, която е същата като на женското тяло – 37оC. Условията в инкубатора и средата са направени, за да имитират условията в маточните тръби, така че ембрионите да могат щастливо да растат ин витро.  Средата, която трябва да е много пречистена, съдържа различни вещества като например протеини, соли, буфер и антибиотици, които позволяват оптимален растеж на ембриона – представете си я като “пилешка супа за ембриони”.

Как се проверява оплождането (фертилизацията) в ин витро лабораторията?

Около 18 часа след инсеминацията (това се оцначава като Ден 1) ембриологът проверява колко яйцеклетки да се оплодили. Оплодените яйцеклетки по това време нормално представляват една клетка с 2 пронуклеуса.  Всеки пронуклеус изглежда като прозрачно балонче в ембриона, като мъжкият пронуклеус съдържа генетичният материал на мъжа, а женският - на жената. Когато те се слеят, се формира нов живот  с индивидуална генетична композиция. Ненормално оплодените ембриони (например с 3 пронуклеуса) или тези, които не са оплодени, се изхвърлят или се изполват за научни изследвания.

Има доста напрежение и безпокойство, докато разберете от лабораторията колко ембриона са се оплодили. Това е биологично неизвестно, което все още не можем да контролираме. Понякога, въпреки че яйцеклетките и сперматозоидите изглеждат прекрасно, пак може да има тотален неуспех с оплождането. Това може да е голям проблем, защото означава, че няма ембриони, които да се трансферират. Причините за ниски стойности на олождане може да са лоши лабораторни условия, проблеми със сперматозоидите или проблеми с яйцеклетките. Ако само една пациентка има недобро оплождане в даден ден в добра лаборатория, тогава обикновено се смята, че гаметите са отговорни.
Как се култивират ембрионите в ин витро лабораторията?

Нормално оплодените ембриони се оставят в културата, където продъжават да се делят и тяхното качество се оценява след още 24 часа. Ембриони с добро качество се делят бързо и здравите ембриони на 2 дена  имат 2-4 клетки с еднакъв размер, чиста цитоплазма и малко фрагменти. Днес ин витро лабораторията е сърцето на ин витро клиниката и една клиника е толкова добра, колкото добра е лабораторията и. За съжаление повечето пациенти нямат представа какво се случва в лабораторията и рядко имат шанса да разговарят с ембриолога, който работи в ин витро лабораторията. Ембриологът е недооцененият герой на ин витро лечението, който върши всичката важан работа зад сцената. Драстичните подобрения в числото на забременяванията с ин витро днес са заради важният принос, който ембриолозите имат за намирането на най-добрите начини за култивиране на ембриони ин витро.

Много пациенти се притесняват, че тяхните яйцеклетки и сперматозоиди може да се объркат с нечии други. Въпреки че е възможно, вероятността да се случи в добра  лаборатория е много ниска, защото добрите лаборатории имат механизми за контрол на качеството, за да предотвратят подобни обърквания.

След 48-72 часа, когато ембрионите обикновено се състоят от две до осем клетки, те са готови да бъдат поставени в матката на жената. Тази процедура се нарича ембриотрансфер.
 

How to have a baby – Overcoming infertility

Dr Aniruddha Malpani, MD and Dr Anjali Malpani, MD
Malpani Infertility Clinic, Bombay, India

www.drmalpani.com

Превод: Bobbie