Глава 24:  Какво е вътрематочна инсеминация?
Публикувано на: 03.02.2013г.
Понякога природата има нужда да и се помогне, за да започне бременност и докторът може да направи това като подпомогне сперматoзоидите, вкравайки ги през тънка тъчибка в тялото. Тази процедура се начича вътрематочна инсеминация.

Вътрематочната инсеминация е полезна в случаите когато:
1. Жената има проблем с цервикалната слуз , например когато тя е недостатъчно количество или не е гостоприемна за спермата. Чрез вътрематочна инсеминация сперматозоидите заобикалят маточната шийка и влиза директно в маточната кухина.
2. Мъжът има антитела към собствената си сперма. “Добрите” сперматозоиди, които не са засегнати от антителата, се отделят в лаборатория и се позлват за вътрематична инсеминация.
3. Когат мъжът не може да еякулира във влагалището на партньорката си. Това обикновено е причинено от психологични проблеми като импотентност ( невъзможност да се получи и задържи ерекция) , вагинисмус ( неволни спазми на влагалищните мускули правещи влагалищното проникване невъзможно) , анатомични проблеми на пениса, като хипоспадия или ако мъжът е парализиран.
4. Мъжът страда от рертоградна еякулация, при която семенната течност отива назад към пиокочния мехур, вместо да излиза от пениса.
5. При неизяснен стерилитет, тъй като вътрематочната инсеминация увеличава шанса на яйцеклетката и смерматозоида да се срещнат.
6. Ако мъжът и жената са разделени за дълъг период от време ( например, ако мъжът работи на кораб), спермата му може да бъде замразена, запазена в спермална банка и използвана за инсеминация на жена му дори и по време на неговото отсъствие.

Как се извършва инсеминация?
 
Методи за изкуствена инсеминация от съпруга

Има различни методи за изкуствена инсеминация от съпруга. Най-примитивната техника включва просто инжектиране на всичката сперма във влагалището посредством спринцовка.  Можете да направите изкуствена инсеминация в собствената си спалня. Това обаче е загуба на време, ако се позлва за проблем със стерилитет - все пак за какво да ходите на лекар за нещо, което можете сами да свършите в къщи? Запоменете, спринцовката не е по-добра от пениса. Единствените случаи, при които този метод е полезен, е ако причината за изкуствената инсеминация е невъзможността на съпруга да еякулира във влагалището. Въпреки това някои лекари още я изпозлват, тъй като не могат да предложат нещо по-добро.
 
По-рафиниран вариант на горната техника е изполването на разделен еякулат. Спермата, която излиза с първият тласък по време на еякулация е най-богата на сперматозоиди. Това е така, защото сперматозоидие “сърфират”  на повърхността на вълната от семенна течност, която ги носи към външният свят. Мъжът маструбира в разделен на две съд, така че първата част да отиде в едното разделение, а останалото в другото. Това не е толкова трудно, колкото звучи и става по-лесно с практиката.  Първата част се запазва и зползва за изкуствено осеменяване. Този метод е приложим при малка част от случаите (например, за рядко срещаният проблем с голям обем на еякулата, който разрежда спермата или когато няма лаборатории, които могат да обработят спермата).

Как се извършва вътрематочна инсеминация?
 
При този метод, сперматозоидите се отделят от семенната течност, чрез лабораторна обработка и след това се инжектират диретно в маточната кухина.  Не се препоръчва инжектирането на сперма в матката, защото спермата съдържа биологично активни вещества (простагландини) и левкоцити (бели кръвни клетки), които могат да причинят силни спазми и дори инфекция на маточните тръби.

Как се таймира инсеминацията?
 
Времето за извършване на вътрематочната инсеминация е много важно – трябва да се извърши във “фертилния период”, когато яйцеклетката е в маточната тръба. Много е важно да се определи  времето на овулацията или чрез УЗИ (ултразвуково изследване) или чрез тестове за овулация. Една добра клиника би трябвало да предлага това през всеки ден от седмицата, тъй като има 1 на 7 шанс овулацията да се падне в неделя – яйцеклетките не си взимат почивен ден! Важно е  и да се предизвика суперовулация в същото време (с клостилбегит или инжекции с гонадотропини), така че да произведе повече от една яйцеклетка. Суперовулацията увеличава фертилният потенциал на жената, увеличавайки шансовете за оплождане, тъй като подобрява шанса на яйцеклетките и сперматозоидите да се срещнат.
Вътематочната инсеминация се извършва или точно преди овулация или веднага след нея. Мъжът маструбива в чист съд, препоръчително в лабораторията или в самата клиника, след поне три дена въздържание от сексуална антивност, за да има оптимален брой сперматозоиди. Някои мъже изпитват затруднения да прозведат сперма в точното време поради голямият стрес, под който са поставени и натиска да се представят. За тези мъже може да е полезно да се изпозва предварително замразена сперма.  Може също така да се използва Виагра (sildenafil), за да им помогне да получат ерекция.

Най-добрите сперматозоиди се отделят от останалата част от семенната течност чрез специални лабораторни техники. Това отделяне отнема около 1-2 часа. Самата инсеминация е проста процедура и отнема само няколко минути. Не е болезнена, въпреки че може да е некомфортна. Жената ляга на масата за преглед и във влагалището се поставя спекулум. Лекаря поставя сперматозоидите през тънка пластмасова тръбичка (катетър) през цервикалният канал в маточната кухина. В този момент може да има малко маточни спазми и малко дискомфорт в следващите 12 до 24 часа. Някои пациентки имат слабо вагинално течение след процедурата и се притесняват, че спермата може да изтече от матката. Това течение обаче е цервикална слуз и сперматозоидите не могат да “изпаднат” от маточната кухина.
Не е необходимо жената да е на легло след вътрематочната инсеминация. Някои лекари може да повторят инсеминацията след 24 часа. Ние обикновено насърчаваме пациентите да имат сексуален контакт вечерта на инсеминацията и 2-3 дена след това, за да се увеличат шансовете за среща между сператозоида и яйцеклетката.

Как се обработва сепрмата за върематочна инсеминация в лабораторията?
 
Обработка на спермата:
 
Обработката на спермата позволява на лекаря да концентрира активно движещите се сперматозоиди в малко количество течност.  Сперматозоидите не могат да останат живи дълго време в средата на културата, освен ако не се поддържат в правилните условия, следователно е важно след обработката на спермата да се извърши  скорошна инсеминация.  Заради това се преппочита обработката да се извъши в самата клиника, за да не за губи време при странспортирането след обработката.

Лаборатони техники

Има различни методи за обработка на спермата и всички от тях изискват специална лабораторна експертиза.
1. Най-простият метод е да се измие спермата с медийна култура (като се центрофугира и се запази “топчето”, който се отдели от течността) (бел.прев – центрофугирането разделя клетките от семеннтата течност, като клетките се отлагат на дъното, защото са по-тежки), но това не е добра техника и не се препоръчва.
2. Метода на изплуването използва техника, при която  специална среда се слага в епруветката над спермата. Сперматозоидите, които са с добро качество изpлуват нагоре в течността и след 45-60 минути тази среда (заедо с подвижните сперматозоиди) се отделя и инжектира в маточната кухиха.
3. Днес, по-напредналите методи изпозлват специална колона с различна плътност (градиент). Тoзи метод позволява да се отделят подвижните от неподвижните сперматозиоди, сменната плазма и други клетки (левкоцити) , защото са по-леки от подвижните сперматозоиди. Този метод позволява най-доброто отделяне на сперматозоидите и е стандартната техника, която се изпозлва в днешно време, особено при сперма с лошо качество.

Последни новости

В последно време лекарите опитват различни химикали за измиването на сперматозоидите или се опитват да подобрят тяхната подвижност, така че да увеличат шансът им да стигнат до целта. Тези химикали включват кофеин и пентоксифилин и може да помогнат при някои пациенти.

При инсеминация сператозоидите се вкарват в матката с надеждата, че те ще доплуват от там до маточните тръби, където да оплодят яйцеклетката. Тогава защо да не се инжектират директно в тръбите? В миналато, това беше технически трудно да се постигне, тъй като тръбите са много тънки. Днес, със специално направен катетър, е възможно да се направи това в кабинета на лекаря. Следователно, обработените сперматозоиди могат да бъдат директно вкарани в тръбите, като това се следи на ултразвук без анастезия или операция! Това е интратубарна инсеминация – също так а позната като SIFT. Обаче честотата на забременяване не е по-голяма от тази при вътрематочната инсеминаця, поради което днес това рядко се практикува.

Психологични проблеми

Мъжете може да почувстват загуба на самочувствието, защото чувстват, че имат нужда лекар да свърши това, което “нормален мъж” би трябвало да може да свърши сам. Те също така се чувстват виновни, че  тябва да  подлагат жена си на болка и проникването от инсеминацията.  Жените може да изпитват  гняв към мъжете си, затова че имат фертилен проблем. Инсеминацията може също да накара пациентите да се почувстват все едно някой се е намесил в сексуалният им живот и това може да се отрази на интимните им отношения.

Каква е успеваемосттта на вътрематочната инсеминация?

Успеваемостта от вътрематочната инсемнинация зависи от няколко фактора.  Най-важни са причините за стеилитета. Например, мъже с нормален брой сперматозоиди, които не могат да имат сексуални отношения имат много по-голям шанс да успеят от мъже, които се подлагат на вътрематочна инсеминация поради намален брой на сперматозоидите.  Ако жената е над 35 години, шанса за успешна бременност е значително намален.  Като цяло, шансът за успешна бременност от един опит е около 10-15%, а общият брой на зачевания е към 50% за до 4 опита ( не забравяйте, че ефенктивността на зачеване по естествен начин в един месец нормално е около 15-25%). Обаче ако вътрематочната инсеминация ще е успешна за една двойка, това обикновено се случва до 4-тият опит. Ако до тогава не се е полуучило забременяване, шансовете за забременеете  от вътрематочна инсеминация става  минимални.  Стигнали сте до положение,при което трябва да престанете да опитвате с вътрематочна инсеминация и да се насочите към ин витро фертилизация.

Рискове при вътрематочна инсеминация
 
В днешно време главният риск при вътрематочна инсеминация е многополодната бременност. Тъй като овулацията е максимално стимулирана, повече от една яйцеклетка може да бъде оплодена и резултата да е близнаци, а  дори и три или четири зародиша. Тъй като лекарят не може да контролира колко фоликула ще се развият или ще се пукнат, рискът от многополодна бременност е по-висок, от колкото при ин витро фертилизация.  Всъщност, повечето от известните случаи на многополодни бременности ( като например шест или осем бебета) са в резултат от вътрематочна инсеминация. Ако произведете прекалено много фоликула можете да  решите да прекъснете този цикъл.  Някои лекари предлагат опция да спасят цикъла, като то превърнат в ин витро цикъл. Това може да е ефективно, от гледна точка на цената, тъй като ще ви позволи да изпозлвате яйцеклетките, които вече сте произвела.

В не добре оборудвани клиники също така има и риск от развиване на инфекция след вътрематочна инсеминация, ако не са взети подобаващи мерки за стерилност.  Трагичното е, че това може всъщност да причини стерилитет!
Въпреки че много гинеколози днес предлагат вътрематочна инсеминация, много от тях не са достатъчно специализирани да предложат пълен спектър от услуги. Това често означава, че пациентът трябва да ходи на различни места – от гинеколога до центъра за ултразвукоово изследване до лабораторията. Не само че това отнема време, но също така и нерви и често означава, че грижата за пациента ще  разделена на части поради лоша координация. Опитайте се да намерите клиника, която предлага всички услуги под един покрив.

Друг важен риск от вътрематочната инсеминация е, че много гинеколози я повтатят отново и отново, защото нямат какво по-добро да предложат. Вместо да отправят пациантката към ин витро, те продължават да я подлагат на повтарящи се цикъли на вътрематочна инсеминация ( понякога дори до 12 цикъла!). На пациентките в крайна сметка им омръзва, изнервят се и губят вяра в лекаря и в себе си и в резулта се отказват от ин витро фертилизация.  Често пациентите сменят лекарите, но новият лекат повтаря същата вътрематочна инсеминация, въпреки че пациентката вече е направила много инсеминации в друга клиника.

Другият често срещан проблем е, че много гинеколози продължават да правят инсеминация, дори когато мъжът има малко количество сперматозоиди (олигозооспермия). Тяхната логика е, че ще концентрират сперматозоидите  и ще ги вкарат в матката. Това е обречено на неуспех. За съжаление, вътрематочната инсеминация не е добро лечение за олигозооспермия, защото проблемът не е само в малкия брой сперматозоиди, но функционално некачествени сперматозоиди! ИСКИ (бел. прев – инжектиране на един сперматозоид в цитоплазма на яйцеклетката) е много по-добра опция за тези двойки!

Вътрематочната инсеминация е проста, евтина и ефективна процедура и обикновено може да се опита първо преди да се продължи с по-скъпи и инвазивни методи. Обаче може да е много стресираща, затова близкото сътрудничество между мъжът и жената (и лекарят) е от съществено значение!
 

Dr Aniruddha Malpani, MD and Dr Anjali Malpani, MD
Malpani Infertility Clinic, Bombay, India

www.drmalpani.com

Превод: Bobbie