Публикувано на: 03.02.2013г.
Какво представлява самоосеменяването?
 
Самоосеменяването, в духа на "направи си сам", е метод, чрез който жената (или партньорът и) поставя семенна течност във влагалището си сама, без медицинска намеса. Това в полезна техника за двойки със сексуални проблеми (като неспособност да се прави секс поради импотентност или вагинизъм), когато мъжът не може да осъществи половия акт по различни причини точно в плодовитите дни, както и за жени без партньор или лесбийки.
Самоосеменяването се прави лесно, но тъй като много жени знаят твърде малко за своята анатомия, за повечето е некомфортна идеята дори да опитат. Този наръчник предлага упътване за основните стъпки, но единственият начин да се научите да прилагате техниката е чрез опит. Поискайте съвет и от лекаря си - ще ви е от полза в началото. Някои двойки вероятно ще възроптаят срещу идеята за самоосеменяването заради "клиничната" му същност, но с малко въображение и сътрудничество от страна на мъжа, то може да е и забавно.
 
 
Как се извършва самоосеменяването?
 
Какво ви е нужно? Всъщност, много малко.
Най-важната съставка е прясна сперма от току-що извършена еякулация. Помолете мъжа да еякулира в чиста чаша или пластмасов съд. Уверете се, че съдът е с широк отвор за да му е по-лесно да се прицели и да не разлее сперма извън него. Понякога може да е трудно да се сдобиете със семенна течност и да е нужно да съблазните мъжа. Използвайте подходящи помощни средства, например лубрикант. Може да използвате също и замразена семенна течност от банка за сперма, но след като се е разтопила на стайна температура.

След като спермата се втечни (отнема около 30 минути), сте готова да извършите процедурата. Помолете мъжа да си сложи гумени ръкавици за еднократна употреба и да вкара спермата в пластмасова спринцовка (без игла). Някои жени смятат за по-удачно да използват пластмасова лабораторна пипета, но може би ще ви е трудно да си я набавите. Може дори да ползвате готварска спринцовка (ползва се за овлажняване на пуйка и е станала пословичен символ сред лесбийките), но малкото количество сперма, нужно за самоосеменяване, не изисква такъв голям инструмент.

Сега спермата трябва да се впръска във влагалището и това е сложната част. Трябва да се легнала, със сгънати крака и разтворени колене, така че мъжът да ясно да вижда влагалището. Той поставя върха на спринцовката във влагалището ви; може да си помогне с левия показалец, вкарвайки първо пръста и проправяйки път на спринцовката, която държи с дясната ръка. Може да вкара спринцовката толкова дълбоко, колкото прецени - не се тревожете, тя няма да се изгуби вътре. След това мъжът натиска буталото на спринцовката за да я изпразни и така поставя спермата във влагалището.
Друга подходяща поза е да сте легнала на ръба на леглото с крака протегнати извън него. Поставете възлгавница под таза си, за да улесните мъжа при извършване на осеменяването. Останете легнала по гръб около 10 минути, а след това продължете деня си по обичайния начин. Част от спермата ще изтече - това е нормално.

Макар че не е задължително използването на спекулум (малък метален инструмент, който разтваря влагалището при гинекологичен преглед), той е полезен защото с него е възможно да се постави спермата до отвора на матката (цервикса). Може да използвате пластмасов спекулум за еднократна употреба - уверете се, че е затворен преди да го вкарате във влагалището. Приплъзнете го нагоре или настрани, и когато е проникнал напълно във влагалището, го завъртете. Когато дръжките са над пубиса, стиснете ги за да разширите стените на влагалището. Ще чуете изщтракване когато спекулумът се застопори в отворено положение. Ако мъжът държи фенерче, ще може да види цервикса, който е кръгъл и розов, с отвор в средата.

Слузта ще изглежда като прозрачен мехур или като нишка суров яйчен белтък. Използвайте огледало ако желаете да наблюдавате всички стъпки. След осеменяването непременно освободете и затворете дръжките преди да извадите спекулума от влагалището.

Някой жени ползват чашка или шапчица за самоосеменяване. Гумените цервикални шапчици са създадени за предпазване от забременяване (оттук и името "шапчица"), но те служат и за осеменяване. Съществува цервикална чашка, специална изработена за осеменяване, която е по-голяма и по-плитка, като думата "чашка" идва оттам, че се използва като съд за сперма. В клекнала поза, проверете къде точно се намира цервикса ви и вкарайте в тази посока чашката със сперма във влагалището си. Поддържайте чашката изправена през цялото време. Проверете дъното на влагалището си, за да сте сигурна, че не сте пропуснала цервикса. Чашката може да се махне след няколко часа. Ако се е образувал вакуум, натиснете с пръст ръба на чашката, за да я издърпате.

Много важно е да изберете времето за процедурата, защото е нужно да направите осеменяването по време на фертилните си дни. Добрата новина е, че е лесно да установите овулацията си като наблюдавате цервикалната слуз или с помощта на тест за овулация.

Можете да създадете собствен комплект за самоосеменяване, който са съдържа:
  • Тест за предсказване на овулация (за избиране на подходящото време за процедурата)
  • Съд за спермата (с широк отвор)
  • Лубрикант (за да улесните мъжа ако се наложи)
  • Пластмасова спринцовка от 10 мл за еднократна употреба (без игла)
  • Гумени ръкавици за еднократна употреба
 
По избор:
  • Цервикална шапчица или чашка
  • Пластмасов спекулум
  • Фенерче
  • Огледало

Поръчайте готов комплект от http://www.drmalpani.com/store.htm!

How to have a baby – Overcoming infertility

Dr Aniruddha Malpani, MD and Dr Anjali Malpani, MD
Malpani Infertility Clinic, Bombay, India

www.drmalpani.com

 Превод: Цигуларче