Глава 03: Да открием какво не е наред – Основните медицински изследвания
Публикувано на: 29.05.2010г.
Основни медицински изследвания, нужни, за да се оцени способността за зачеване

За да разберем защо не настъпва бременност, трябва да изследваме само четири основни фактора, които са необходими за зачеването на бебе – яйцеклетки, сперматозоиди, фалопиеви тръби и матка. Изследванията, които понякога изглеждат безкрайни, всъщност установяват причината в един от тези четири фактора. В 40 % от случаите проблемът е в мъжа, в 40 – при жената, а в 10 – и при двамата. В някои случаи, около 10 %, не може да бъде установена причина дори и след много задълбочени изследвания (неизяснен стерилитет).

Преди да пристъпи към изследванията, лекарят сваля подробна анамнеза на двойката и извършва преглед на всеки от тях, за да установи дали това няма да го насочи към причината за проблема. Той се нуждае от подробности за менструалния цикъл на жената, сексуалните навици на двойката и евентуални хирургически намеси или заболявания до момента, така че трябва да сте подготвени да отговорите на тези въпроси. Много клиники предоставят на пациентите си формуляр за попълване, така че цялата тази информация се събира по този начин. Прегледът също дава важна информация на лекаря и той ще следи внимателно за съществени клинични находки като засилено окосмяване, повишено омазняване на кожата или изтичането на млечен секрет от гърдите.

Как се правят основните изследвания?

Въпреки всичко, при много двойки са нужни изследвания, за да може да се постави диагноза. Този набор от специализирани изследвания може да бъде успешно направен за един месец. Правилното разпределение на изследванията по време на менструалния цикъл е важно и ние също използваме тази успешна стратегия в нашата практика.

Запомнете, че е задължително двойката да започне изследванията заедно и първият анализ, който трябва да се направи, е спермограмата. За съжаление, понякога жената се подлага на безброй изследвания (в някои случаи многократно) без да е направена нито една спермограма на мъжа (в която всъщност се оказва проблемът).

Първият ден на менструалното кървене е ден 1. Спермограмата, с която се проверява броя и подвижността на сперматозоидите, може да се направи на 3-4 ден, след като е спазено изискването за въздържание от поне 3 дена. На жената се взима кръв, за да се провери нивото на четирите основни репродуктивни хормона – пролактин, ЛХ (лутеинизиращ хормон), ФСХ (фоликулостимулиращ хормон), ТСХ (хормон, стимулиращ щитовидната жлеза). Тъй като нивата на тези хормони се променят по време на менструалния цикъл, изследването трябва да се направи на 3-5 ден. След това идва ред на хистеросалпингографията (рентгенова снимка на матката и тръбите), за да се потвърди че матката и тръбите са без аномалии. Прави се след спиране на менструалното кървене между 5 и 7 ден от цикъла. На 9 ден двойката идва, за да обсъдим изследванията и резултатите. Тези три основни изследвания ни позволяват да установим дали яйцеклетките, сперматозоидите, матката и тръбите са в добро състояние.

Някои лекари правят допълнителни изследвания през останалата част от месеца, въпреки че ние рядко го практикуваме. Те включват: ултразвуково изследване с цел проследяване на овулацията между 11-16 ден; резултатите могат да се използват, за да се определи точния момент за посткоиталния тест, както и за оценка на качеството на цервикалната слуз. Нивото на прогестерона може да се измери на 21 ден, около 7 дена след овулацията, и това дава информация за качеството на овулацията. Някои лекари могат да направят и лапароскопия през същия месец (около 20-25 ден) и да я комбинират с ендометриална биопсия, ако сметнат за необходимо.

С този план не се губи време и двойките могат да са убедени, че евентуалната причина за безплодието, ако има такава, може да бъда установена в рамките на един месец.

За съжаление, много често се случва изследванията да се правят едно по едно, а понякога дори не се пристъпва към тях. Често се започва лечение преди да е поставена диагноза. Или пък обратното, някои лекари правят изследванията толкова дълго време, че пациентите губят търпение. В крайна сметка те искат да получат лечение.

Изследванията не трябва да се прекъсват, ако се отрие проблем. Все пак е важно да се направят всички изследвания, тъй като е възможно безплодните двойки да имат редица проблеми. Много заболявания, като например възпаления на яйчниците, матката и тръбите, които е възможно да доведат до запушване на тръбите, могат да протекат абсолютно безсимптомно.

Ако едно изследване покаже отклонения, това не означава непременно, че проблемът е налице. То трябва да се повтори, за да се затвърди диатнозата.

Понякога е трудно за пациентите да се примирят с факта, че съществува сериозен проблем, който възпрепятства забременяването. Истината може да бъде горчива, но е много по-добре да се изправим лице в лице с нея и да започнем да действаме отколкото да живеем в заблуда. С днешните напреднали репродуктивни технологии винаги може да се намери решение без значение какъв е проблемът. Но е важно да се идентифицира проблемът добре, за да може и да се намери решение.

След като се направи целият набор от изследвания, може да се пристъпи към изработването на план на лечение – и сега вие ще трябва да вземете решение кой метод бихте желали да се приложи.

How to have a baby – Overcoming infertility

Dr Aniruddha Malpani, MD and Dr Anjali Malpani, MD
Malpani Infertility Clinic, Bombay, India

www.drmalpani.com

Превод: blue_sky