Рационалното хранене през време на бременността
Публикувано на: 09.01.2007г.

Правилното хранене по време на бременността е необходимо условие за нормалното развитие на плода. С храната бъдещата майка получава енергия и материали, които са необходими за създаването и изграждането на новия организъм. Съдържащите се в продуктите витамини и микроелементи обезпечават точността и скоростта на химичните процеси, от които зависи правилното изпълнение на генетичната програма за развитието на зародиша.

Квадрилиони молекулярни взаимопреобразувания в секунда протичат в организмите на майката и плода, изискващи нови и нови "ешелони" от химически вещества. При това потребностите могат да се променят достатъчно често. Не е изненада, че мъдрият творец е снабдил бременната жена с хранителна интуиция, която позволява навреме да доставя на плода необходимите биохимични компоненти.
Съвременните биология, медицина и нутрилогия (наука за храненето) още не разполагат с пълна информация за съвършените механизми, лежащи в основата на това явление. Обаче многогодишните научни наблюдения позволяват да се отличат общи стандарти на храненето по време на бременност, необходими за нормалното развитие на плода.

Веднага можем да отбележим: по време на бременността жената се нуждае от 300 допълнителни килокалории в денонощие (ако бременната е с поднормено тегло или е на възраст по-малка от 18 години, то – е необходимо над 500 килокалории в денонощие в повече, в сравнение е нормалното).

Ежедневно организма на бъдещата майка се нуждае от белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали, целулоза (фибри), течности и други важни хранителни вещества. Белтъчините в организма на майката се разпадат на съставните си части (аминокиселини), от които майката и плода синтезират нови, още по-нужни за тях белтъци. Мазнините се използват в стороителството на клетките и обезпечават организма с енергия по време на изгарянето си. За строителен материал и енергоносители се използват въглехидратите. Ролята на витамините и микроелементите вече сме я обсъждали и ще засегнем по-късно в следващ материал. И тези, и останалите вещества решават още маса други много важни за нормалното протичане на бременността задачи.

Пълното удовлетворяване на тези потребности може да стане само с балансирана диета (т.е. рационално хранене, в което всички изчислени компоненти се намират в оптималните си пропорции). Преди да обсъдим тези пропорции, трябва да поговорим за петте основни групи хранителни продукти, представители на които трябва да се съдържат във Вашето меню всеки ден.


1. Жито, овесени ядки, житни растения, тестени изделия, ориз, макарони

Съдържат растителни белтъчини, въглехидрати, целулоза. Житните растения са богати на витамини (особено от групите В). От микроелементите - на цинк и желязо. Във Вашето ежедневно меню трябва да присъстват не по-малко от 6 - 11 порции от представителите на тази група. За една порция може да се счита всяко едно от следните примерни блюда:

• 1 парче хляб;
• 1 тортила;
• 1 купичка пуканки;
• 1 козуначена кифла;
• от 1/2 до 3/4 пакетче готови пшеничени пръчици;
• 1 вафла;
• 1 бисквита;
• 2 малки палачинки;
• от 4 до 6 крекера (солени бисквити).

Разчетът на овесениете ядки и макаронените изделия е например: за едно блюдо се счита от 1/2
до 3/4 купичка овесени ядки или спагети, жито, фиде. Тази група е фундамента на Вашето здравословно меню.2. Плодове и зеленчуци

Те са източник на витамини, органични киселини, фибри и микроелементи. Длъжни сте да приемате не по-малко от 4 от представителите на тази група ежедневно. Изберете по един "представител" от групите богати на витамини А и С, а 2-3 от останалите примерни плодове изберете по вкус от останалия списък. Променяйте ги по свое желание, когато Ви се прииска!

Източници нa витамин А

кайсии, броколи, пъпеш, моркови, тиква, сладки картофи, тъмно-зелени листни зеленчуци, ряпа, цвекло

Източници на витамин С

брюкселско и цветно зеле, диня, портокали, лимони, грейпфрути, ягоди, домати, пипер, зеле, спанак, манго, папайя, киви

Други

патладжани, грах, картофи, тиквички, ябълки, банани, вишни, грозде, череши, круши, сливи, ананаси, краставици, малини

 

3. Месо, риба, домашни птици, яйца, боб, орехи

Това са основните източници на белтъчини, макар и да са богати и на мазнини, витамини и есенциални микроелементи. Ежедневно Ви е нужно да приемате с храната си не по-малко от три порции от тази група. За една порция по разкладка може да се счита всяка една от следните примерни порции:

• 60 - 90 грама немазно месо (хамбургер, две парченца телешко, два кренвирша);
• неголяма цяла риба или парче риба тон, сьомга;
• две парченца месо от пуйка или едно пилешко бутче ;
• 2 яйца ;
• 220 - 300 грама соева извара;
• 220- 300 грама сушен боб;
• 60 - 70 грама слънчогледово семе.

Можете да гарнирате порциите с доматен сос, да се съчетават с млечни продукти по вкус.

Необходимо е да се знае, че месото и рибата се нуждаят от сериозна топлинна обработка, за да може да се елиминират бактериите. Същото се отнася и за яйцата - непременно ги измийте със сапун преди тяхното приготвяне, не ги яжте рохки или в омлет приготвен с краткотрайна топлинна обработка, не консумирайте сурови или недобре сварени или пържени яйца.


4. Мляко и млечни продукти

Основната задача на тази група продукти е да обезпечи достатъчното постъпване на калций, който е неоходим за нормалното формиране на костната система на плода. Освен това те съдържат белтъчини, мазнини, органични киселини.

За един ден е нужно да се изпият 4 чаши (около 800 мл.) мляко, за да се приеме необходимото количество калций.

Млечните продукти също съдържат калций, равняващ се на една чаша мляко, когато са в следните дози например:

• чаша нискомаслено мляко;
• половин чаша сгъстено мляко;
• 2 плочки сирене;
• 1/3 чаша сухо мляко;
• една кофичка кисело мляко или един млечен пудинг;
• половин чаша сладолед;
• 40 грама твърд кашкавал;

Трябва да отбележим, че млякото не трябва да се приема в суров вид. В процеса на кипене калцият не се разрушава, а белтъчините не стават по-малко достъпни за Вашия организъм. Но затова пък вероятността за хранителна токсикоинфекция значително намалява.

Ако не ви понася млякото (например заради алергия) или просто не обичате млечни продукти - обсъдете този въпрос със специалист. Трябва да се предприемат необходимите мерки за доставянето за плода на достатъчното количество калций.


5. Мазнини и сладки

В тази обширна група влизат масло и олио, маргарин, бонбони, желе, конфитюри, десерти, сладки напитки, захар, сиропи, шоколади и т. н. Дадените продукти служат за източник на въглехидрати, наситени и ненаситени мастни киселини, минерални соли. Освен това, те са твърде калорични продукти, т.е. претежават висока енергийна стойност. Мазнините трябва да обезпечават 30% от калорийността на цялото ежедневно меню. По-добре е, ако това са растителни мазнини (орехи, масло с ниско съодържание на холестерин и т.н.).Използвайте тези продукти с мярка според желанието си, но не се увличайте с тях. "Убивайки" апетита Ви, те могат да ощетят Вашето планово меню от по-нужните за организма съставки. Важно е да се отбележи, че използването в храните на изкуствени подсладители, широко распространени в последно време, без особени причини, е крайно нежелателно. Това касае особено захарин и цикламат.


В какви съотношения ежедневно трябва да се консумират тези продукти?

Това е илюстрирано с така наречената "пирамида на храненето" . Тя представлява нагледна диаграма, разработена през 1992 година от експертни подразделения на USDA (американски аналог на нашето Министерство на Селското стопанство и горите). В диаграмата можете да видите тези групи продукти, които току що обсъдихме. Те са разположени на различни нива на символичната пирамида (мляко и месо, т.е. групи №4 и №5 са обединени не случайно) . Колкото по-близо се намира даден продукт до върха – толкова по-малка е неговата пропорционална част от количеството на продуктите в менюто на бременната жена.

Течности: Що се касае до течностите, то Вашата ежедневна потребност от тях - от 6 до 8 чаши. В тези течности се включват също мляко, сокове, бульони и други ястия съдържащи течност. Вероятно знаете за потенциалната вреда за плода от кофеина? Ограничете консумацията на кафе и силен чай, не се увличайте с продуктите, които също съдържат кофеин!

Соли: Преди беше разпространено мнението, че консумацията на готварска сол по време на бременността следва да се ограничи от всички жени във връзка с опасността от отоци.

Обаче по-новите изследвания показаха, че отоците в повечето от случаите възникват не заради солта, а поради изменения баланс на естрогените (женските полови хормони) в организма на бъдещата майка. Затова ограничената консумация на сол сега се препоръчва не на общо основание, а само за жените, които имат определени показания (например, бъбречни проблеми, прееклампсия и т.н.). Консултирайте се със своя лекар по този въпрос!

И още: по-добре е да се използва в храната йодирана сол. За жителите на райони, където в питейната вода се съдържат в малки количества естествен йод, това съвсем няма да е излишно.


Вегетарианско хранене: Потребността от белтъчини може да се удовлетвори и без включването в храната на месо или риба. Обаче, чистата вегетарианска диета (изключваща дори яйца и мляко) може да предизвика усложнения. Главна причина за това е дефицита на калций. Освен това, възможното развитие на дефицит на витамин В12 може да доведе жената до анемия, а плода - до кислороден глад. Затова непременно обсъдете този въпрос с лекаря си!


Няколко думи за режима на хранене: В самото начало на бременността по-честа, но по-малко обилна консумация на храна може да бъде по-полезна (тогава Вие можете да получавате нормално количество хранителни вещества въпреки намаления апетит, като следствие на ранна токсикоза ). По нататък - преминете на свободен (т.е. удобен за Вас) режим.


Разбира се, с тези препоръки не се изчерпва всичко свързано със здравословното хранене по време на бременността. Но можете да ги използвате като ориентир за Вашето хранително меню.
Не забравяйте: Вашето хранене играе много важна роля за здравето на бъдещото Ви дете!Автор: д-р Сергей Гончар - педиатър
източник: www.mama.ru