Употреба на лекарства по време на бременност
Публикувано на: 09.01.2007г.

Ползата и рисковете от фармакотерапията по време на бременност активно се проучват в последните десетилетия. Мощен тласък в това отношение безспорно бе даден от трагедията с препарата талидомид, довел през 60-те години на XX век до истинска епидемия от вродени аномалии сред новородените.

Установено е, че при трансплацентарния пасаж плацентата има избирателна способност по отношение на веществата необходими на плода, но не и по отношение на химични, лекарствени и други токсични вещества, които могат да преминат от майката в плода."
Д-р Николай Славов разглежда лекарствените средства и какво е тяхното влияние върху бременната и плода. Разглежда ги в 5 основни групи, а именно: антибиотици, лекарства, действащи на централната нервна система, токолитични средства , хормонални препарати и витамини и дава подробно обяснение за влиянието на всяко едно лекарствено средство върху организма на бременната и плода.

Като заключение авторът отправя следните препоръки:

"Не прибягвайте до самолечение. "
"При назначаване на лекарствена терапия винаги предупреждавайте за наличната бременност. "
"Използвайте антибиотици само след лекарско назначение."
"Не започвайте по Ваше усмотрение, не променяйте дозировката и схемата на назначената Ви от гинеколога терапия."
"От установяването на бременността ежедневно използвайте поливитаминни препарати."Пълният текст на статията прочетете в biberonbg.com тук ! ! !
от материали на:
Д-р Николай Славов, Акушер-гинеколог
www.biberonbg.com
Български Бебе Център
© Български Бебе Център;


www.D-rSlavov.com


Още по темата:
"Ефект на лекарствата върху фетуса (плода)" от bg-mamma.com
SafeFetus.com