Витамините
Публикувано на: 09.01.2007г.

Те са вещества от които се нуждае организмът за осигуряване на различни функции: произвеждане на ензими, които са необходими за храносмилането, абсорбцията и обмяната на веществата, контрол над клетъчното възобновяване, за да се запазват всички органи в добра форма.

Те са химически органични продукти, които могат да се намерят само в живи орханизми, животински или растителни, но е възможно да бъдат изолирани в лаборатория.

 
 

При нормални обстоятелства една балансирана диета трябва да осигурява всички изисквани витамини. Когато се приемат допълнително предписаното количество трябва строго да се спазва, защото в някои случаи голяма доза от някои витамини (D и E) е опасна.

Витамините са обозначени с букви или химическо наименование:

 Витамин A: (ретинол и каротин) е нужен за здравето на кожата и лигавиците (уста, нос, бели, дробове, гърло,черва) и за поправката на повредени тъкни. Той допринася за смилането на белтъчините в стомаха, помага за поддържането на добро зрение, заздравява костите и обогатява кръвта. Полезен е за пушачите.

 

Разтваря се в мазнини и се намира в ретинолова форма в рибените мазнини (дроб от треска), маслото, сметаната, маргарина и в каротинова форма, която тялото може да превърне в ретинол, в кората на плодовете, в зелените зеленчуци, спанака, магданоза, ментата, броколи, зелето, морковите, доматите, жълтъка, маслото (храни с жълт цвят).

 Най-добрият начин да сеосигури достатъчно количестви витамин А е да се придобие навикът да не се белят плодовете и зеленчуците и да се ядат най-зелените листа на салатата, които са по-богати на витамин А , отколкото сърцето на салатата.

 

Всяка липса на витамин А може да се разпознае по лошо виждане през нощта, зачервена и груба кожа, умора, диария и главоболие. Смята се, че е полезен при лекуване на акне и някои белодробни заболявания.

Разрушава се при разлагане и изсъхване.

 Витамините B комплекс B1, B2, B3, B6, B12, пироксидин, тиамин, рибофлавин, биотин, холин, инозитол, цианокобаламин, никотинова, оротинова, пантоненова, парааминобензоева, фолиева, пангаминова киселина. Това е група вещества, свързани заедно в производството и действията си, една от чиито главни функции се състои в подпомагане на превръщането на въглеродите в глюкоза, която може да бъде асимилирана.  

Те са незаменими в смилането на белтъчини и мазнини, за функционирането на нервната система и червата. Те съдействат за поддържането в добро здравословно състояние, както кожата, така и устата, черния дроб и косата. Витамин B6 се използва в борбата срещу оплешивяването.

Витамините B са особено полезни за жени, които приемат хапчето, за страдащите от много тежки месечни периоди, за пиещите алкохол, кафе или чай. Те са също полезни добавки към диети за отслабване.

 Витамините се произвеждат от листата на растенията, но се съдържат и в зърната. Могат да се намерят в пшеницата и ориза (неочистени от триците), в орехите, бадемите, пшеничните кълнове, маята, зелените (листните) зеленчуци, черния дроб, бъбреците, млякото и яйцата. те са разтворими във вода ( поради това не се препоръчва да се изплаква сварения ориз).  


Липсата на тези витамини води до сериозни заболявания, проблеми с кожата и зрението, а при децата до спиране на растежа.

 Витамин B1 - тиамин - свързан главно с трансформацията на въглехдратите и се намира в обвивката на ориза, триците, овесените ядки и пълнозърнестия хляб. Разрушава се от висока температура - затова изчезва при пастьоризирането на млякото, препичането на филийките хлям и продължително готвене на месото - и се поврежда от сода бикарбонат.

 

Витамин B2 - рибофлавин - свързан с обмяната на веществата. намира се в триците, черният дроб и млякото. Разрушава се от ултравиолетовите лъчи и се засяга от сода бикарбонат.

Витамин B6 - придоксин -, спомага за образуването на антитела и хемоглобин и за контрола на нервната система. Използва се при лекуването на анемия и може да се намери само в животински продукти.

Фолиевата киселина помага на клетките да се умножават. Тъй като се руши при готвенето, най-добрият и източник са суровите зелени зеленчуци. Особено важна е да се приема през първите месеци на бременността и се препоръчва за жени, които ще забременяват. Този витамин осигурява нормалното протичане на бременността и развитието на плода, участва в образуването на еритроцити, левкоцити, тромбоцити, намалява риска от развитие на анемия, активизира мастната обмяна в черния дроб. Най-много фолиева киселина има в салатите, спанака, карфиола, зеления лук, граха, цвеклото, магданоза, морковите, доматите, фасула, целината, а също така и в пъпешите, портокалите и бананите. Има я и в говеждото, и в пилешкото месо, а така също и в овесените ядки, олющеното просо, елдатаБиотинът помага за разграждането и обмяната на белтъчините и въглехидратите. Намира се в млякото, черния дроб, бъбреците, зелените зеленчуци и яйчния жълтък. Разрушава се от белтъка на сурово яйце.

Пантотеновата киселина или витамин B5 се използва еднакво за обмяната на мазнини, белтъчини и въглехидрати. Играе роля в образуването на други киселини и някои хормони. Най-добрите източници са маята, черния дроб, бъбреците, яйцата и тлъстите риби.

 Витамин C е незаменим за образуването на колаген. Поддържа веществата в тъканите, кожата, сухожилията и костите. Помоага за зарастването на рани и осигурява добрата форма на кръвообращението и на капилярните съдове, намалява кръвотеченията и образуването на синини ( един от първите признаци на липсата му е кръвотечение от венците). Той засилва съпротивата срещу заболявания и се използва в състава на много противогрипни лекарства.

 

Намира се в зелените зелнчуци, салатата, червените плодове (ягоди, малини, касис), в цитрусовите (портокали, лимони, грейпфрути), плода на шипката (прави се отвара), магданоза, картофите. Тъй като се разтваря във вода и много лесно се разрушава от готвене или излагане на въздух, плодовете и зеленчуците да се консумират след прибирането, приготвянето и нарязването им, а зелените зеленчуци да се готвят много леко и за препоръчване на пара и да се пи водата, в която са били сготвени. Витамин C се разрушава при допир с медта и сода бикарбонат. Тъй като човешкото тяло не може да складира в себе си витамин C, необходимо е той да се приема ежедневно, още повече, че всеки излишък се изхвърля през пикочния канал. Силен недостиг води до скорбут.

 Витамин D съдейства за абсорбирането на калция от костите и е мног важен за деца, юноши и бременни жени. Неговият недостиг може да се изрази в развалянето на зъбите и бавното съсирване на кръвта. Нарича се витаминът на слънцето, защото се доставя главно от слунчевите ултравиолетови лъчи, след което се синтезира от човешкото тяло. Съдържа се в маслото, маргарина, животинските мазнини (без свинска) и в повечето риби.  Разтваря се в мазнина и е относително неразрушим (освен при рафиниране). Прекалената му консумация може да предизвика високо кръвно налягане, гадене и запек, а при злоупотреба - забавяне на физическото и психическо развитие.

 Витамин E е полезен за клетъчната плодовитост и обновяване (съдържа се в много козметични продукти). Помага за дишането на клетките и преминаването на кислорода в кръвта, поради което се използва за лекуването на анемия. Витамин Е се разтваря в мазнина и може да се намери в маслата (соево, зехтин), в зърната ( пшеничени кълнове, мая). Разрушава се при рафиниране.  Витамин K спомага на кръвта да се съсирва и се намира главно в зелените зеленчуци и зърната.

източник: "Как отслабнах"
автори: Демис Русос, Вероник Скавинска