Как да установите дали сте бременна?
Публикувано на: 09.01.2007г.

Най-лесният и сигурен начин да се уверите дали сте бременна са тестовете. На какъв принцип действат те?
Още през първите дни на зачеването в кръвта на майката започва да присъства един специфичен хормон (HCG), хорион гонадотропин. Той се отделя от обвивката на ембриона и често е наричан "хормон на бременността". В теста за бременност са "вкарани" определени антитела, които влизат в химична реакция с урината.

Както и при тестовете за овулация, този тест представлява ивица хартия,която се поставя в контакт с урината (желателно е това да стане сутрин, при първото посещение на тоалетната). След една минута, ако тестът е положителен и има бременност, се появява една оцветена чертичка (в зависимост от марката на теста, тя може да е синя или розова). Ако тестът е отрицателен и няма бременност, лентичката остава без промяна.
За да не се разочаровате в последствие, добре е да направите този тест най-рано на 3-ия ден след датата на предполагаемата менструация. За още по-голяма сигурност, ако имате търпение:-), изчакайте до една седмица. Причината за тази предпазливост е, че е възможно да е имало оплождане, а след това ембрионът да не може да се закрепи за стената на матката и вие да имате отново менструация.

Доколко са надеждни?

Когато тестът е положителен, сигурността му е 99%. Когато е отрицателен, е възможно да са повлияли други фактори, напр. нивото на HCG (хормонът на бременността)в кръвта да е все още ниско, или вашият цикъл не е редовен и не сте изчислили правилно датата на предполагаемата менструация.

За да избегнете грешките, не бързайте с теста преди 3-ия ден след предполагаемата дата на мензиса. Прочетете указанията в листовката на продукта,преди да го използвате, и обърнете внимание на срока на годност. При изтекъл срок на годност не можете да очаквате точен резултат.

Посещението при вашия гинеколог

Дори ако тестът ви е бил позитивен и вие сте уверена, че сте бременна,посещението при гинеколога е задължително. Сега, с новата система на лични лекари, нещата са малко по-объркани, но така или иначе,както и преди, вие имате право на установяване и постоянно наблюдение на бременността .

Отидете при специалист, на когото имате доверие; когото сте посещавали и преди, или ви е препоръчан от хора,на които вярвате. И без това ние, жените, много се смущаваме, особено в началото-хубаво е поне малко да намалим стреса. Може би ще прозвучи старомодно, но ако имате възможност да изберете между двама добри специалисти, психологически за предпочитане е да изберете гинеколог-жена. Разбира се, ако имате доверие на гинеколог-мъж, в това няма нищо лошо, важното е вие да сте спокойна.

Кога да запиша час при моя гинеколог (личен лекар)?

Не отлагайте първото посещение при гинеколога. Лекарят ще ви разпита (би трябвало!) за прекарани болести и други здравословни проблеми; по всяка вероятност ще ви направи ехография (ултразвук), при която могат да се диагностицират навреме някои аномалии на бременността.

Физиологични признаци на бременността

- наедрели, напрегнати гърди
- гадене сутрин
- внезапна отпадналост през деня, честа смяна на настроенията
- понякога чувство на придърпване ниско в корема

Внимание!

Ако се опитвате да забременеете и менструацията ви закъснее, винаги трябва да имате предвид евентуална бременност. Това означава:

- да не правите никакви рентгенови прегледи, докато не се убедите,че не сте бременна
- да избягвате по възможност каквито и да е лекарства, антидепресанти; да се консултирате с лекар, ако имате нужда от лечение
- да избягвате общуване с болни от заразни болести, като рубеола, заушка и други,чиито вируси могат да причинят тежки увреждания на плода,или да предизвикат спонтанен аборт.
- да внимавате с всички химически препарати, с които работите- разтворители, за почистване на петна, бои,оцветители. Не употребявайте пестициди.
- да спрете пушенето и употребата на алкохол
- да намалите кафето, ако сте изпивали повече от две чаши на ден
- наркотиците са изключително опасни за възрастния човек, още повече за мъничкия зародиш.


автор: Милена Златарова
bulgarianbaby.hit.bg