Фази на менструалния цикъл
Публикувано на: 09.01.2007г.

Фази на менструалния цикъл
Всеки менструален цикъл се състои от 3 фази: фоликуларна, овулаторна и лутеална.

 Фоликуларна фаза

Продължава от първия ден (първи ден на менструацията) на цикъла до овулацията – средно 10-14 дни. В началото на цикъла ниското ниво на хормона естроген стимулира отделянето на хормона LH от хипоталамуса. LH предизвиква отделянето на FSH и LH от хипофизата. Това от своя страна увеличава продукцията на естроген в яйчниците.

Овулаторна фаза.

По време на нея естрогенът стимулира съзряването на един фоликул в яйчниците. Фоликул се нарича структурата, в която се намира незрялата яйцеклетка. Когато фоликулът узрее, той се спуква и освобождава една яйцеклетка. Именно този процес, на освобождаването на яйцеклетката се нарича “овулация”. Овулацията настъпва 24 до 36 часа след повишаването на количеството на лутеинизиращия хормон (LH) – средно 14 дни преди края на цикъла. Това повишаване е много бързо, голямо и продължава кратко време – само 1-2 дни.

Лутеална фаза.

Тя продължава от овулацията до края на цикъла. След освобождаването на яйцеклетката, фоликулът се превръща в т.нар. “корпус лутеум” или ”жълто тяло”. Затова и фазата се нарича ”лутеална”. Корпус лутеум произвежда хормона прогестерон, който разрехавява вътрешната стена на матката, подготвяйки я за прикрепването на оплодената яйцеклетка в нея (това се нарича “имплантация на яйцеклетката”).

Важно е да се каже, че не във всеки цикъл настъпва овулация! Напълно нормално е на всеки 13 цикъла да има един ановулаторен – цикъл, по време на който няма овулация
 графики на фазите на менструалния цикъл