Хормоните (сп. Бела )
Публикувано на: 09.01.2007г.

Появилият се излишък от женски хормони в организма, но не заради изкуствено вкараните отвън, а зарад свръхпроизводството им в самия организъм, е най-често срещаната причина за образуването на целулит. Това, което може да помогне в този случай, са андрогеновите мехлеми, които увеличават количеството на мъжките хормони в мастния слой.

Кремовете се дозират индивидуално (в зависимост отсъстоянието и степента на целулита). Могат да се прилагат една седмица, или няколко месеца. Ефектът: стопира се процесът на образуване на целулит. Но малко са гинеколозите и дерматолозите, които са в състояние да превъзмогнат нежеланието си си да предписват подобни кремове. Повечето лекари смятат целулита за нормално явление при женската кожа. И не могат да си обяснят защо жените се разстройват толкова много от портокаловата кожа. Внимание! Хормоналните мехлеми не помагат срещи целулит, образувам вследствие обездвижване!

Слаби и тонизирани с помощта на хормоните

Днес се знае, че съществува много тясна връзка между хормоналното "домакинство" на тялото и теглото. Когато по време на на критическата възраст производството на хормони започне да намалява, много жени видимо напълняват. Когато някои дами,въпреки, че нон стоп прилагат диети, не отслабват, може да се предположи, че хипофизата произвежда малко количество от хормона на растежа Somatotropin. С напредване на възрастта производството на този хормон е съвсем нормално да намалее, а на 60 годишна възраст то се ориентира към приключване. Днес обаче е напълно възможно да се добива синтетично в лабораторни условия. Хормонът на растежа, не само,че разгражда мазнините в организма, но предотвратява и усвояването на захарите, само обаче когато към към въглехидратите се подхожда пестеливо, а за сметка на тях се набляга на белтъчините. Тъй като Somatotropin-ът се образува предимно през нощта, една богата белтъчна вечеря, при която сме се отказали от въглехидратите (за предпочитане - радикално) , би могла да даде ислно рамо на производството му. Естрогените също имат свойството да активизират "изработването" на "анти-напълняващия хормон" Somatotropin. Все още въпросът дали в бъдеще ще поддържаме фигурата си пак с гладуване, или просто с шепа хапчета се изследва на лабораторно равнище.

Възможно ли е щастието от спринцовката

В различните периоди на менструалния цикъл женското настроение се мени като мартенско време. То се колебае от летене в облаците иликуване, до безнадеждна подтиснатост. Покачи ли се в началото на цикъла съдържанието на естроген - и настроението рязко се покачва, за да падне под нулата точно преди началото на мензиса. По време на овулацията, когато нивата на естроген са най-високи, много жени се чувстват изключително активни. Трябва ли обаче да взимаме хапчета,за да се чувстваме в добро настроение и да сме активни? Една хормонална инжекция и семейното щастие (без истерии и скандали) е в кърпа вързано? Само, че взаимовръзката между хормоните и душата е много по-комплицирана, отколкото изглежда. Вярно е, че жените се чувстват много енергични, когато хормоналният им баланс е в ред. Но в същото време мъката и стресът могат да влияят върху хормоналният баланс и дори да го управляват. Всяка жена знае от опит знае, че например когато се ядоса или е подложена на стрес, цикълът й може да се измести. А един нарушен хормонален баланс може да е допълнителна причина за депресия и състояния на страх. Хормоните са отговорни не само за нашето душевно благосъстояние. Те имат власт над нашите чувства и поведение - и обратното.

Мъжките хормони ли са най-големият "вносител" на сексуално удоволствие?

Дълго време се смяташе, че по време на овулация, когато женските хормони буквално наводняват тялото, жените имат най-голямо желание за секс. Това обаче междувременно бе опровергано от много експерти. Днес се зане, че най-слиният стимулатор на сексуалното желание е именно мъжкият хормон тестостерон - както при жените, така и при мъжете. (Тестостероннът се произвежда от надбъбречната жлеза в минимални количетсва и при жените). Теорията за повишеното сексуално желание по време на овулация се основава на схващането, че природата така е наредила нещата, че във времето на големите възможности за забременяване половото влечение да е най-силно. Но хората не са лабораторни мишки. При нас за разлика от животните, либидото не е задължително да е свързано с желанието за продължаване на рода. Хората се "сношават" само тогава, когато имат желание за това - независимо дали в момента тялото им е в "плодовит" период или не. Това означава ли, че когато в леглото нищо не се случва, малко тестостерон би могъл да извика бързо сексуалната страст? С изключение на редките случаи, в които наистина е налице значителна липса на мъжки хормони в организма, тази теория не върши много работа. Тя би могла да да е от полза и когато жената има прекалено малко естроген (в критическата възраст например, или защото яйчниците й са отстранени). Тъй като в гореспоменатите ситуации сексуалното желание може да намалее, влагалището да е постоянно сухо, а сексът - винаги болезнен. Тогава хормоните под формата на инжекции, свещички, пластири или мехлеми помагат на страстта да се завърне.

Гарантирано здрави - цял живот

Статистиката сочи много ясно: преди една жена да влезе в климактериума, рискът да преживее сърдечен инфаркт е пет пъти по-малък от този при един мъж. Липсата на естроген след критическата води до порьозни и лесно чупливи кости -т.е. до остеопороза. Хормонозаместителната терапия може да те предпази от тези неприятности, но естествено, прилагана под вещото ръководство на лекар. Един американски специалист по раковите заболявания твърди, че всяка жена трябва да е въоръжена с "предвидлива преценка на истинските резултати от хормоналните терапии".източник: сп. "Бела", бр.4.