Хормоните (сп. Бела )
Публикувано на: 09.01.2007г.

Хормоните - дали не са нож с две остриета? Те ни правят по-красиви или по-грозни,отколкото сме, по-щастливи или пък точно обратното - по-нещастни, сексуално привлекателни или сексуално студени...

Освен на тялото ни, хормоните влияят и на емоциите ни. За рисковете от прилагането на хормонална терапия може и да се поспори, но за предимствата от нея - категорично не. Хормоните са особено важни за жените. За да поддържат хормоналното си равновесие, все повече дами се решават да приемат хормони "отвън". Защо ли? Защото е доказано, че хормоните са в състояние да предотвратят сърдечен инфаркт, грижат се за здравината на костите ни и не на последно място - гарантират ни по-пълноценен сексуален живот. Те помагат и срещу оплакванията,появяващи се по време на климактериума. Според най-новите научни изследвания в САЩ, хормонозаместителните терапии ни предпазват и от ракови заболявания. Но тъй като проучванията продължават, не бива да се пренебрегва и внимателното обмисляне на евнтуалните рискове от прилагането на такава. Едно е кристално ясно - хормоните управляват организма и техните основни елементарни функции поетапно от самото ни раждане са следните:

1. Всяко бебе от женски пол има яйчници със стотици хиляди яйчникови мехурчета,в които по-късно ще започнат да се образуват женските полови хормони - естрогените.

2. Когато жената е във фертилен период (а именно през годините между пубертета и климактериума), в яйчниците й узряват около 400 фоликули. В началото на пубертета хипофизата изпраща стимулиращ хормон към яйчниците: т.е. сигнал, че е настъпило време за отделяне на естроген! Този "сигнал" повлича след себе си драстични последици - цялото тяло се променя: бюстът наедрява,хълбоците се закръглят, определени места се окосмяват. Най-накрая идва и първата менструация.

3. Дали мензисът на една жена ще е редовен оттук - нататък, дали ще спира понякога в продължение на месеци, и дали жената ще може да забременее - всичко е въпрос на хормони. Тази "зависимост" важи чак до началото на критическата възраст (някъде до към 50 годишна). Оттам насетне производството на естрогени затихва.

Дали са магическо средство за красотата?

Чак чудодейни не са, но хормоните оказват огромно влияние върху нашия външен вид. Спадне ли нивото на естрогена, кожата става по-суха, образуват се малки бръчици (а наличните стават по-дълбоки), кръвооросяването се влошава , и въобще цялото лице изгежда уморено. Допълнителна доза хормони "отвън" би могала наистина да помогне в този случай. Естрогените (женските полови хормони) се грижат за това в средния слой на кожата,който подобно на гъба всмуква вода, да се събира повече от ценната прозрачна течност. Ако той стане нееластичен,губи и "попивателните" си способности. Именно естрогените редовно "тапицират" кожата и работят в полза на нейната гладкост, еластичност,свежест и младост. При някои жени дори само приемът на таблетки анти-бебе е достатъчен,за да разцъфти външният им вид. Други пък моплят гинеколога си да има предпише естрогени.
Дали обаче и хормоните , които се съдържат в хормоналните кремове са толкова ефикасни за разкрасяването?
Проблематичен въпрос. Спомняте ли си за онзи крем против бръчки с екстракт от плацента, който използваха нашите майки? Съвременните кремове за лице е немислимо да съдържат хормони, извлечени от плацента.Защото хормоните не влияят само на кожата, а през нея - и на цялото тяло, и точно поради тази причина още през 1979 г. са забранени като съставка в масовите, свободно продавани козметични продукти. Повечето лекари най-често се отнасят резервирано към чисто "козметичните"оплаквания като сериозни проблеми. С друго око обаче гледат специалистите на акнето. По този въпрос медиците са почти единодушни, че хормоните са в състояние да помогнат значително за лечението му. Затова са склонни да предписват хормонални препарати против акне. И не си мислете,че акнето е проблем само на пуберите! Напротив,от акне страдат голям брой жени на възраст около 30 години. Най-големият виновник за появата му за произвежданите в повече мъжки полови хормони (андрогени).
Андрогените "карат" мастните жлези по кожата да отделят повече мазнина от обикновено, която, смесена с излющените от горния слой мъртви клетки, запушва порите. Под този "капак" се създава един рай за бактериите, които пък възбуждат инфекциозни гнезда и така върху лицето цъфват силно възпалени гнойни пъпки. Антиакне ефектът на противозачатъчните таблетки е отдавна доказан. Но денс в аптеките вече се продават и специални противозачатъчни таблетки, които освен, че предпазват от забременяване, успешно "потушават"и акнето. При това новите хапчета въобще не приличат на старите противозачатъчни "хормонални бомби". Те са ниско дозирани(съдържат минимална доза естроген) и освен това с обогатени с антиандрогенни съставки, които успешно намаляват въздействието на мъжките хормони върху мастните жлези. 50% от жените, които са пили "вълшебните"хапчета, след 3 месеца,вече са се справили с акнето.

Хормоните се отразяват благоприятно и върху косата. Ако хормоналното равновесие в организма е ОК, то и косата изглежда здрава,обемна и блестяща. Много жени напоследък се оплакват от необясним с нищо косопад,който в някои участъци на глават води даже до олисяване! Косъмът става тънък и чуплив, а цялата коса изглежда изтощена. Обаче т.нар. кръгово оплешивяване не винаги е хормонално обусловено. За него има и реди ца други причини: отровите от околната среда, прекарана болест или приемането на определени медикаменти. Ако причините се отстранят, изчезва естествено и косопадът. Ако обаче косата продължава да пада бавно и постепенно, тогава вероятно става дума за нарушено хормонално равновесие в организма. Което означава или твърде малко естроген, или твърде много тестостерон (мъжкият полов хормон,който в минимално количество се произвежда и в женския организъм). Или пък и двете. Истинската причина може да се докаже само чрез хормонален тест. Това , което помага срещу косопада, са хормони "отвън" (съответно таблетки,които"вкарват" допълнително естроген, или пък такива, които възпрепятстват производството на андрогени) и хормони "отвътре". Хормоносъдържащите лосиони и тоалетни води за коса, които се втриват в кожата на скалпа, също са доста ефективни. Втритите в кожата на главата хормони, макар и "малкообхватни", притежават силно действие, защото директно попадат в кръвообращението.
Най-лошото е, че жените, които страдат от косопад, обикновено се оплакват, че забелязват увеличено окосмяване на други части по тялото си (над горната устна или по краката) - сигурен признак за произведени в повече мъжки хормони. Хормоналната терапия с т.нар. антиандрогенови медикаменти би могла да помогне и в този случай.

Естрогенът

Неотдавна в една студия, разработена от учени в Харвардския университет, били сравнени количествените стойности на естрогена при жените от различните континенти. Резултатът: оказало се, че нивото на естрогена при дамите от западните страни е съществено по-високо от това на жените, населяващи източните. Причината за тази разлика е най-вероятно в различния начин на хранене. На запад жените ядат много месо и по-малко зеленчуци, докато населението на Азия и Африка почита много повече вегетарианската кухня. За сведение,последиците от повишеното ниво на естроген в организма са: *гадене и повръщане, *световъртеж, *склонност към едеми(подувания), *разширени вени, *увеличаване на гръдната обиколка, *засилена пигменатция, *главоболие, *повишено кръвно налягане. Последиците от естрогеновият дефицит пък са: *твърде рано идваща меструация, *слаба менструация, *нервност.

Дали са в състояние да се преборят с целулита?

В някои случаи прекаленото количество женски хормони в организма (най-вече приети чрез анти-бебе таблетките) може да навреди на красотата ни. Казахме, че естрогените благоприятстват задържането на повече вода в тъканите. Ако обаче там се натрупа прекалено много вода, кожата подпухва, а дамите със слаба съединителна тъкан забелязват неприятните за окото "ямички" по кожата на бедрата и на дупето си. Мдаааааа,целулите:-)! Причината е, че натрупаната вода оказва натиск върху мастните клетки (навън).

източник: сп. "Бела", бр.4.