Хормоните
Публикувано на: 09.01.2007г.

Хормони - това са химически вещества, продукти на жлезите с вътрешна секреция, отделяни директно в кръвта(по-рядко в лимфата), които въздействат върху обмяната на веществата, растежа, половите и много други функции на организма.LH - лутеинизиращ хормон, предизвиква разкъсването на фоликула и отделянето на прогестерон.

FSH - фоликуло-стимулиращ хормон,секретиран от хипофизата, който стимулира освобождаването на естрогени от яйчниците. Постепенно, когато се произведе достатъчно естроген,един фоликул с узряваща в него яйцеклетка се придвижва към повърхността на яйчника. В момента на овулацията фоликулът освобождава яйцеклетката и тя се отделя от яйчника.

Естрогенът - има още една функция. Той кара ендометриума(лигавицата на матката) да нараства, за да приеме оплодената яйцеклетка. Същевременно от разкъсания фоликул след излизането на яйцеклетката се отделя прогестерон, който подтиква матката да започне да подоготвя някои хранителни вещества за зародиша, с които да се храни оплодената яйцеклетка,когато пристигне. Хормон произведен от яйчниците. Действа върху гениталиите, гърдите, кожата, лигавиците, костите, кръвоносната система и цялостната обмяна на веществата. Увеличаването на естрогените точно преди овулация, води до отделяне на LH (лутеинизиращ хормон).

Естрогени - Хормоните, които подпомагат рзвитието на вторичните полови белези при жената, играят важна роля при репродукцията. Човешките естрогени се произвеждат главно в яйчниците.

Прогестерон - хормон,който подпомага подготовката на матката за бременност. Произведен от яйчниците. Подготвя ендометриума за имплантиране на зародиша.

Пролактин - Хормон секретиран от клетки, в предния дял на хипофизата. Под влиянието му се развива и нараства млечната жлеза и се образува мляко.

Тестостерон - Хормон от групата на андрогените. Регулира LH и FSH.

Фоликул - Изпълнена с течност кухина в яйчника, развиваща се под влияние на ФСХ по време на менструалния цикъл.

Фетус - стадият на разтеж на оплодената яйцеклетка от края на 8-мата седмица след оплождането до раждането. През първите 8 седмици стадият на растеж се нарича ембрион.Този материал предстои да бъде допълван и актуализиран