Месечният цикъл
Публикувано на: 09.01.2007г.

Месечният цикъл
Всеки месец в един от яйчниците на жената узрява по една яйцеклетка. Тя се развива в малко мехурче, наречено фоликул. В яйчниците растат по няколко фоликула, но нормално само най-големият от тях се пука, без значение дали е в десния или в левия яйчник. Пукването на най-големия (доминантен) фоликул се нарича овулация. Това обикновно се случва към 14-я ден от менструалния цикъл на жената.

След овулацията освободената яйцеклетка навлиза в маточната тръба. Там тя се опложда, ако жената е имала полов контакт по това време. Оплодената яйцеклетка започва да се дели и да се придвижва към маточната кухина. На 5-я ден от оплождането зародишът потъва в лигавицата на матката. Бременността започва.

За правилното зреене на яйцеклетката в яйчниците на жената се образува хормонът естрадиол. Неговата секреция зависи от освобождаването на други два хормона, които се произвеждат в хипофизата: фоликулостимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH). Рязко покачване на LH към средата на цикъла предизвиква овулацията.

След пукането на доминантния фоликул на това място се образува жълтото тяло. То е изградено от клетки, които синтезират прогестерон. Този хормон пък подготвя лигавицата на матката за евентуална бъдеща бременност. Ако обаче не настъпи оплождане на яйцеклетката, жълтото тяло прекратява функционирането си след 14 дни. Прогестеронът намалява и започва менструацията, по време на която маточната лигавица се изтласква навън от матката. Процесът на зреене на фоликули започва отново.