Какво е фолиева киселина и защо имаме нужда от нея?
Публикувано на: 09.01.2007г.

Какво е фолиева киселина и защо имаме нужда от нея?

Фолиевата киселина е витамин от групата на B витамините. Той подпомага правилното развитие на навралната тръба на бебето, която оформя мозъка и гръбначния стълб.

Много е важно да се приема фолиева киселина преди зачеването и през първите 3 месеца от бременността на жената. По-голямата част от жените разбират, че са бременни чак след края на първия месец, когато бебето е вече оформено. Затова е по-добре жените в репродуктивна възраст да са подготвени и да приемат фолиева киселина без да има значение дали планират дете или не. Статистиката показва, че повече от половината случаи на забременяване са неочаквани. Ежедневният прием на фолиева киселина изисква нищожни усилия, а води до много важни резултати - намалява с 80% риска от тежки вродени дефекти на бебето.

Основни източници

Най-много фолиева киселина има в салатите, спанака, зеленолистните зеленчуци карфиола, зеления лук, граха, цвеклото, магданоза, морковите, доматите, фасула, целината, а също така и в пъпешите, портокалите и другите цитрусови плодове, бананите. Има я и в говеждото, и в пилешкото месо, а така също и в овесените ядки, олющеното просо, елдата.

Включвайте в менюто си храна богата на белтъчини, млечни продукти, месо, риба. Освн това запомнете, че в 100 гр. мая за хляб се съдържат 550 мкг фолиева киселина, в същото количество говежди черен дроб - 240 мкг, в 100 гр. извара - 40 мкг., в толкова ръжен хляб - 30 мкг. фолиева киселина.

При продължителната кулинарна обработка на продуктите се губи до 90% от фолиевата киселина. За да я запазите пускайте ги в лека подсолена кипяща вода, яжте пресни плодове и зеленчуци. Подгряването на вчерашните гозби нацяло унищожава този ценен витамин.

Неофолик

Повечето жени не приемат достатъчно фолиева киселина чрез храната си. Само една от десет жени си набавя задължителната дневна доза от 0,4 мг. Най лесният и ефективен начин да си осигурим необходимото количество е да я взимаме под формата на таблетка от 0,4 мг.

Точно това е и разфасовката на българския препарат NEOPHOLIC. Това, което зависи от нас е да пием по една таблетка всеки ден.

Фолиевата киселина бързо губи своята активност и годност, когато е изложена на външното влияние. При пакетиране на таблетките във флакон годността им не надвишава 2 месеца. Таблетките в блистерна опаковка обаче запазват качествата си до 2 години от датата на производство.

Неофолик таблетката е точната дневна доза фолиева киселина в надеждна блистерна опаковка от neopharm.

ЛЕКАРСТВЕН ПРЕПАРАТ! ПРЕДИ УПОТРБА ПРОЧЕТЕТЕ ЛИСТОВКАТА!