Интимната хигиена
Публикувано на: 09.01.2007г.

Интимната хигиена е много деликатна тема, обикновено не се говори за нея. Но едно мълчание по темата може да доведе до големи неприятности. Трябва да умеем да следим за чистотата на външните полови органи. По друг начин казано: процедурата по подмиване да се изпълнява по определени правила.


"Центъра" на женската репродуктивна система - е матката - стерилна. Ако в нея попадат микроорганизми или вируси, са възможни усложнения при износването на бременноста. За да стане оплождане, в матката трябва да проникнат сперматозоиди. Стражите, които ги пускат вътре, едновременно затваряйки пътя на микроорганизмите, са бактерии, които населяват влагалището. Нормалната микрофлора на този орган е 90 % лактобактерии, отделящи млечна киселина. Киселата среда във влагалището уморява повечето от болестотворните бактерии, но не действа на клетките на спермата.

Ако по някакви причини средата във влагалището стане некисела, числеността на лактобактериите силно се намалява, и освободилото се пространство заемат други микроби. Такова състояние се нарича дисбактериоза.

Най-честата причина за нарушение на баланса във влагалището е попадане в него по време на подмиване на сапунена пяна!

Не е страшно ако това става еднократно. Но постоянните удари довеждат до сериозни нарушения на микрофлората и съответно до дисбактериоза.

Например в половината от случаите първият симптом е - неприятната "рибена" миризма, която не се отстранява с никакви домашни средства. Жената е принудена да се обърне към лекар, за да се избави от нея.

В други случаи дисбактериозата се развива безсимптомно, но обикновеното отделяне на слуз е в повече и по-обилно. Причина за вълнение уж няма, а в същото време смъртта на лактобактериите отваря път за проникването в матката на разнообразни инфекции.

Причина за понижение на киселинността във влагалището може да стане не само сапунената пяна. Към същия резултат са способни да доведат и хормонално неблагополучие, и някои физиологически процеси в организма на жената /менструация, бременност/. Освен това, защитните възможности на половите органи зависят от възрастта на жената.

До 17-18 г., тоест до настъпване на полова зрялост, микрофлората на влагалището на момичето леко се нарушава при най-малките неблагоприятни въздействия. Намалява се и устойчивостта на жени, достигнали менопауза.

По време на критичните дни /когато сте в мензис/

- не бива да се приема вана, да се къпете в басейн или водоем. По-добре да се избягват половите контакти
- превръзките се сменят не по рядко от 4-5 пъти в денонощие.
- ако ползвате влагалищни тампони, помнете че тампонът може да се намира в организма не повече от 2 часа. В повечето развити страни лекарите не препоръчват да се ползват тампони редовно.

Правила за интимна хигиена:

- подмиването трябва да става с топла вода, с чисто измити ръце, не по-радко от 2 пъти на ден
- кърпата трябва да е чиста, мека и да се използва само от нейната домакиня
- направлението на водната струя при миене и движението на ръцете трябва да са направени отпред назад, за да не се занесе инфекция във влагалището от областта на задния отвор /междудругото същото се отнася и за ползването на тоалетната хартия/. Влагата след миене не се избърсва, а се попива, за да не се надраскат нежните женски органи.
- със сапун може да се мие само кожата около входа във влагалищетопревод от руски: Collibri
contracept.belinfomed.com