Публикувано на: 21.11.2012г.
haskovo_vmro.jpg На пресконференция в Хасково на 21.11.2012 г. бе обсъдено предложение за приемане на общинска програма за асистирана репродукция, което ще внесат съветници от партия „Българе" по идея на сдружение „Зачатие", подкрепени от ВМРО-БНД. Идеята е за програмата общината да задели 30 000 лева. Докладната записка ще бъде внесена за следващото заседание на Общински съвет през декември от партия „Българе“.

От програмата могат да се възползват семейства с репродуктивни проблеми и за специфични изследвания и други процедури, уточни Мария Стирянова от управителния съвет на сдружение „Зачатие". Няма да се подпомагат двойки, които имат заповед за възможност за процедура ин витро от държавния фонд. Ако обаче има такива, които вече са изчерпали трите опита давани от държавния фонд ин витро, също могат да кандидатстват пред общината, уточни Стирянова. Над 15 са вече общините в България, в които тази програма действа ефективно. Според данните на сдружение „Зачатие" 15 % от населението в репродуктивна възраст в Хасково е засегнато от проблеми на стерилитета.

Според координатора на ВМРО-БНД за Стара Загора и Хасково Антон Андонов предприетата съвместно със сдружение „Зачатие“ инициатива вече дава резултати. „Трябва да направим нещо на фона на намаляващата раждаемост и демографски срив в страната“, каза той. Андонов допълни, че в общинските програми могат да участват двойки (не е задължително да имат граждански брак, може да са във фактическо съжителство), които не се подпомагат от националния фонд „ин витро“. „Идеята не е да се дублират националните и общинските фондове, а да се допълват“.

На пресконференцията присъстваха и лидерът на ВМРО Хасково Недялка Иванова и координаторът за Хасково на сдружение „Зачатие“ Петранка Кузманова.

 Преди броени месеци сдружение "Зачатие" проведе кръгла маса по темата "Стерилитетът поглед от всички страни" в Дома на Техниката град Хасково, на която бяха представени предложенията на организацията пред представители на административната управа на града. Представена бе и програмата на Сдружение "Зачатие" за превенция на стерилитета сред младите хора "Бъди в час по репродуктивно здраве", която тази година стартира и в град Хасково. 

Също така през юни Хасково бе домакин на най-голямото ежегодно информационно събитие на Сдружение "Зачатие" - Ден на репродуктивното здраве под мотото "Подай ръка", на което повече от 100 двойки с репродуктивни проблеми получиха безплатни консултации със специалисти от над 15 клиники по стерилитет в страната и участваха в тематични групови беседи с лекарите по въпросите на репродуктивното здраве и асистираната репродукция.