Как да се чувстваме добре на празниците?
Публикувано на: 09.01.2007г.

Изберете компанията, в която ще прекарате празника

Бъдете внимателни относно избора и приемането на покана за празненството, особено в компания, за която знаете, че ще има много малки деца или бременни жени.

Запомнете: Не сте длъжни да приемате.

Не се чувствайте виновни, ако не участвате във всички семейни традиционни събития. Имали сте трудна година, имате нужда да се концентрирате върху помощта към самите себе си и помежду си и да отпразнувате празниците заедно като двойка.

Гости: Роднини и приятели

Планирайте да прекарате времето си с други двойки или приятели, които нямат деца. Ако установите, че е болезнено за Вас да бъдете около своите малки племеници, племенички или братовчеди, обмислете да пристигнете точно преди празничния обяд, а не предната вечер на празника.

Не разчитайте напълно на старите семейни традиции да задоволят настоящите Ви нужди.

Празничните дни

Прекарайте времето в занимания, които най-много обичате да правите: да приготвите вълнуващо ястие, дълга романтична разходка, езда или джогинг, направете си нова оригинална прическа. Създайте свои собствени семейни традиции: нещо, което да покаже, че вие двамата вече сте семейство и че вие може да се радвате на своята любов със или без деца.

Споделете чувствата си

Вземете решение предварително как ще посрещнете трудните и нетактични въпроси. Може дори да поискате да изрепетирате своите отговори (дори да решите да бъдете изкрени с приятелите и роднините и да им отговорите защо не обещавате да се присъедините към тези традиции, които за момента за болезнени за вас) .

Изразете благодарността си към роднините и приятелите, които са ви дали своята любов и подкрепа през изминалата година.

Запазете и задълбочете контактите си с двойките от клуба за взаимопомощ в интернет, който посещавате. Много от тях са в същата ситуация в момента и могат да ви разберат и предложат подкрепа, в случай когато в семейството това не е възможно.

Не се дразнете от неочаквани и неудобни въпроси относно вашите планове за създаване на семейство.

Планирайте своите отговори, но не се чувствайте длъжни да разкриете всички детайли на своята ситуация!

Не се затваряйте за позитивните чувства и новите експерименти. Възможно е да откриете, че притежавате уникална способност да карате другите да се чувстват добре, дори когато самите вие не сте настроени оптимистично.

Останете на вълната на своите нужди

Отделете време да споделите своите чувства помежду си. Позволете си да се чувствате тъжни, лишени или унили. Това е важна криза в живота ви и имате право на тези чувства.

Говорете помежду си за тези чувства. Вашият партньор може да Ви помогне в тежките моменти.

Насърчавайте се и бъдете нежни един към друг. Не забравяйте да уловите духа на всеки един празничен момент, който го прави специален. Участвайте в дейности, които имат значение за вас в този момент. Направете си радост по време на празника заради самия празник.

Не позволявайте на вихъра на празничната суматоха да позволи да забравите един за друг. В момента имате нужда от комфорт помежду си повече от всякога.Източник: www.resolve.org
The National Infertility Association