Как да бъдем деликатни, когато говорим за безплодието?
Публикувано на: 09.01.2007г.

За приятелите и роднините на семейство, което няма, а иска деца.
От Шанън Джоунс

Тези от нас, които са се сблъскали с проблемите на безплодието често се определят като “прекомерно чувствителни”, когато стане въпрос на дискусия относно бременността, забременяването и плодовитостта. Дори и най-невинният и добронамерен съвет може да просълзи или разплаче, поставяйки съветника в неловка ситуация, безмълвен и разочарован. Наистина, единственият начин да разберете дълбочината на емоциите е ако самите Вие сте се сблъскали с този проблем. Месец след месец температурни графики, ежеминутно търсене на принаци на овулация, приемане на лекарства, купуване на скъпи тестове за овулация и бременност всеки месец, прецизно следене и планиране на половите актове за да бъдете разочаровани след това от началото на новия менструален цикъл и всичко започне отначало и отначало...


Безплодната двойка дълбоко иска нещо основно, съкровено и първично за човешката природа – да има собствено дете, което да обича и за което да се грижи. Това желание води до дълбоко отчаяние, когато стане ясно, че природата не е планирала да удовлетвори тази нужда. Каквото и да кажете – това няма да удовлетвори това желание, нито да изтрие разочарованието.

И мъжът и жената, борещи се със стерилитета са прочели достатъчно много книги, интересували са се и са се образовали по темите на медицинските изследвания и лечение. Малко е вероятно Вашият съвет или споделена информация да им покаже нещо, което все още не са прочели или чули.

Вашата цел е да бъдете деликатни и внимателни към ситуацията, в която се намира двойката независимо каква е тя. Когато тя е готова да сподели тези неща с Вас, тя ще го направи. Дотогава, най-добрият вариант е просто да останете мълчаливо любопитни.

Ето един списък от теми, въпроси и коментари, от които трябва да се въздържите.


Бездетност

Освен ако имате информация от първа ръка, че двойката е планирала да създава семейство, най-добре е да не коментирате факта, че те все още нямат деца. Възможно е тихо и дискретно с години двамата да са се борили с безплодието. Избягвайте с тях подобни коментари:

• Кога възнамерявате да поставите на заден план своята кариера и да създадете семейство?
• Какво изчаквате?
• Ти вече не си първа младост.Причина и следствие

Съществува общоприето погрешно схващане, че стресът причинява безплодие. Такава идея може да дойде само от някой, който никога не се е сблъскал с този проблем. Безплодната двойка знае, че стерилитетът причинява стрес! Ако жената Ви довери тайната си, че семейството и се бори с безплодието, преодолейте изкушението да давате съвети от рода на:

• Успокой се – ти прекалено много се тревожиш.
• Не мисли за това и ще стане.
• Взела си го много навътре.
• Дай му време.“Да имаш” vs. “да нямаш”

Да станеш родител е най-самопожертвувателния акт, на който е способен човек, затова ще бъде погрешно да правите коментари, които да загатват, че желанието за дете е егоистично или че двойката не е благодарна на това, което има. Ето някои неща, които не трябва да казвате по този повод:

• Ти си егоист.
• Можеш просто да осиновиш.
• Защо не си осиновите?
• Можете да сте щастливи с това, което имате.
• Мисли за цялата си свобода – можете да правите каквото си искате, без да се тревожите с грижи за деца.Това, което е помогнало на едни, може да не сработи при други

Всеки има различни проблеми свързани с безплодието. Ако сте се сблъскали с този проблем или познавате някой справил се с него, избягвайте да правите сравнения от рода на:

• В момента, в който спряхме с опитите се получи!
• Моята сестра/братовчедка/приятелка си мислеше, че не може да има деца. Веднага след като си осиновиха, последваха две техни собствени деца!Смехът не винаги е най-доброто лекарство

Когато сте изправени пред безплодието на дадена двойка, една от обичайните реакции е да се избегне дискусията около специфичните проблеми на двойката. Това често се извършва чрез дискутиране на собствените ни преживявания по този въпрос или с опита да се омаловажи ситуацията. Тази тактика трябва да се избягва. Никога не правете подобни заключения:

• Забременявам още като ме погледне съпругът ми!
• Това ни се случи без дори да сме правили опити.
• Моята сестра/братовчедка/приятелка забременя докато взимаше противозачатъчни
• Моята сестра/братовчедка/приятелка забременя от първия месец на опитите.
• Направо ме влудяват моите …да ти дам едното ако искаш :-) ?Аборт

Нищо не може да заличи болката от загубата на неродено или новородено дете. Ако не сте преживели това сами на собствен гръб не е възможно да можете да разберете тези емоции, които изпитват майката и бащата. Никога не казвайте:

• Ще имате друго дете. Нищо не може да замени детето, което са изгубили.
Поне разбра, че можеш да забременяваш. А може би не. А какво ако това е бил шансът едно на един милион жената в тази двойка да забременее? Двойката може да се е борила със стерилитет, за който Вие дори не знаете. Детето може да е било резултат от месеци (или години) на лечение на безплодие.


Осиновяване

Двойка, която решава да осинови сигурно вече си е отговорила на много трудни въпроси. Веднъж взели това важно решение, Вашият съвет или въпрос може само да ги разколебае в решението им.

• Чух, че осиновяването излизало много скъпо.
• Сигурна ли си, че искаш да направиш това?
• А какво ще стане ако детето реши да потърси своите биологични родители?
• Няма ли да чувстваш, че това дете не е твое наистина?
А какво да казвате или да правите тогава?

Без значение каква е ситуацията на двойката, най-важното нещо, което можете да направите е да ги подкрепите, а не да ги съветвате. Ето някои неща, които можете да обмислите да кажете или направите, кагато двойката Ви сподели своя проблем:


Основен съвет

Питайте дали можете да задавате въпроси за ситуацията и лечението . Когато чуете нейните отговори, не реагирайте осъдително. Просто кажете, “Надявам се, че това най-добре ще реши проблема.

Кажете, “Ще се моля за теб!” или “Ще стискам палци!
Попитайте, “Кажи ако има нещо, с което мога да помогна, да те закарам до доктора, да взема лекарствата, да поема част от задълженията ти?


Аборт

Кажете “Ще се моля Бог да Ви благослови с ново чудо.

Ако двойката вече има деца, предложете им да се погрижите за тях за известно време, да помогнете в домакинската работа докато преживеят кризата.


Осиновяване

Кажете:

Знам, че това трябва да е сериозно и трудно решение за вас. Кажете ми ако мога с нещо да ви помогна.
Това трябва да ви накара да се почувствате добре да знаете, че ще се грижите за дете, което няма възможност да бъде обичано и да има свой дом.
Колко е хубаво да подариш дом и семейство на дете.
Зная, че искате дете от дълго време. Толкова ми е приятно, че вашата мечта най-после стана реалност.”Източник: www.sharedjourney.com/emot.html