10 години Център за асистирана репродукция!
Публикувано на: 30.03.2019г.

Честит десети рожден ден на един от най-големите ни успехи  – Център  за Асистирана Репродукция!

Център за асистирана репродукция отбеляза своя 10 годишен юбилей. На срещата присъстваха обществениците и пациентските организации, допринесли за неговото основаване и успешна работа и специалистите, които правят възможно сбъдването на мечтата на двойките с репродуктивни проблеми.


Създаден през 2009 г. с Постановление № 25 на Министерски съвет като специализирана структура за  организационно и финансово подпомагане на български граждани за извършване на дейности по асистирана репродукция при лица с безплодие. За изминалите 10 години структурата приема за свой най-голям успех организационното и финансово подпомагане на над 45 хиляди двойки и раждането на 8 000 деца.

Сдружение Зачатие бе специален гост на събитието в лицето на членовете на УС Неда Дойчинова и Магдалена Цекова - Юсменова.

Над 8 000 родени бебета след финансиране от Центъра за Асиситирана репродукция– това е резултата от 10-годишното съществуване на Центъра за асистирана репродукция“ - с тези думи поздрави гостите си д-р Гергиева, директор на Фонда и домакин на събитието, което се проведе на 29.04.2019 г.


Приветствия и пожелание за нови успехи отправиха министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, проф. Атанас Щерев, д-р Антония Първанова и др. Всички благодариха на неправителствените организации Сдружение Зачатие и фондация Искам бебе и припомниха на присъстващите, че без тяхното активно участие този фонд нямаше да съществува.


За нас от Сдружение Зачатие беше чест да бъдем гости и да осъзнаем за пореден път, че когато истински се бориш за нещо, влагаш душа и сърце в него – успехът все пак е възможен.

 

Благодарим на всички допринесли за създаването и дългогодишната успешна работа на Център за асистирана репродукция - д-р Антония Първанова, която ни подкрепи активно и вложи сърце и дух в борбата за основаването му, д-р Николай Лалев и д-р Мария Георгиева, на участниците в Обществения съвет и всички от екипа на Центъра за асистирана репродукция, на лекарите и специалистите, които бяха с нас от самото начало при създаването му и вече десет години помагат за сбъдването на хиляди мечти. Благодарим на всички двойки и лекари, които в дъждовната  вечер на 15.12.2008 се присъединиха към мълчаливия протест с празни бебешки колички пред Националния дворец на културата, откъдето наживо се излъчваше предаването на Слави Трифонов посветено на борбата за създаването на центъра.


Честит 10 рожден ден, Център за асистирана репродукция!

Пожелаваме дълги години безпроблемно функциониране и разбира се – още много бебета!

Бъдете здрави!