Сдружение
Публикувано на: 28.02.2010г.
images/brussels01.gif  Групата на АЛДЕ (Алианс на либералите и демократите) в Европейския парламент организира на 24 февруари 2010 г в Брюксел семинар на тема „Двойна дискриминация – жените от малцинствените групи се нуждаят от повече внимание в Европейската година за борба с бедността и социалното изключване”. 
Организатори на проявата са трима евродепутати-либерали: д-р Антония Първанова (България), която е и зам.-председател на Групата на АЛДЕ,

 Билбао Барандика (Испания) и Гезине Майснер (Германия).  В семинара взеха участие представители на повече от 10 страни-членки на ЕС, сред които и български неправителствени организации.

Опитът в осветляването и противодействието на двойната дискриминация представиха участниците в първата част на семинара, посветена на социалната изолация на жените от малцинствата и на дискриминацията на работното място.
Зам.-председателят на АЛДЕ Антония Първанова модерира втората част на дискусията, посветена на обмяната на добри практики за това как да се избягва дискриминацията в здравеопазването. В рамките на този панел, Ирина Попова от сдружение „Зачатие” и Радина Велчева от фондация „Искам бебе” представиха българския опит в извоюването на трудово-правна защита за жени с репродуктивни проблеми и акцентираха върху борбата за премахване на съществуващите случаи на неравнопоставеност в достъпа до здравни услуги за пациентки с репродуктивни проблеми въз основа на възрастова дискриминация. Този въпрос беше дискутиран оживено в неформални беседи след приключване на семинара.

images/brussels02.gif  На семинара беше представен и либералният опит в борбата срещу дискриминацията по пол. Белинда Пайк, директор на дирекция „Равнопоставеност между мъже и жени, действия срещу дискриминацията, гражданско общество" на ЕК се спря върху нарастващата роля на европейската политика за борба срещу дискриминацията на етнически признак и по отношение на инвалидността. „Испанското председателство на ЕС е предприело детайлен преглед на всички правни инструменти в държавата - включително годишният държавен бюджет - за евентуални източници на неравнопоставеност.
Много държави има, които се интересуват живо от това ноу-хау на Испанското председателство и искат да го приложат. Дори самата аз не съм предполагала, че разпределението на бюджета може да се яви източник за създаване на неравнопоставеност" - коментира зам.-председателят на АЛДЕ д-р Антония Първанова.


В рамките на посещението в Брюксел, делегацията на сдружение „Зачатие” и фондация „Искам бебе” се срещна с евродепутатите от ГЕРБ Андрей Ковачев и Владимир Уручев. На срещата представихме съществуването на двете организации, очертахме основните проблеми на българските пациенти със стерилитет, направихме преглед на постигнатото до момента. Бяха обсъдени възможностите на българските представители в Европейския парламент да съдействат за решаването на проблеми на двойките с репродуктивни затруднения.



Доклад на Сдружение "Зачатие" и Фондация "Искам бебе"

Сдружение „Зачатие” и Фондация „Искам бебе” в подкрепа на хората с репродуктивни проблеми

Въведение

Проблемите на стерилитета засягат над 160 000 двойки в нашата страна според данни от проучване на Министерството на задрвеопазването, Националния статистически институт и Фонда за народонаселение към Организацията на обединените нации. Това означава, че над 12% от населението в репродуктивна възраст в страната страда от тежкото бреме на стерилитета. България е сред десетте най-застаряващи страни в Европа. Според прогнозни данни на Eurostat през 2050 г. населението на България ще е намаляло с 35%. Въпреки това, Националната стратегия за демографско развитие на България за периода от 2006-2020 г, не разглежда  проблемите на стерилитета. Междувременно, средният доход на хората в репродуктивна възраст е все още нисък и продължителното лечение на стерилитета е непосилно за средностатистическата българска двойка.

Кои сме ние
Сдружение Зачатие е първата българска неправителствена организация, обединяваща пациентите с репродуктивни проблеми. Тя е независима и изцяло доброволческа структура. Сдружението е учредено на 6 март 2004 г. от група български жени, обединени от идеята за популяризиране и разбиране на проблемите на стерилитета от обществеността в България.  Сдружение „Зачатие” поддръжа сайта
www.zachatie.org – първият и най-голям информационен портал за стерилитет и репродуктивно здраве на български език с над 21 000 регистрирани потребители и 14 000 уникални посещения дневно. 

Фондация „Искам бебе” е неправителствена организация, регистрирана за обществено полезна дейност. Фондацията е основана на 21 март 2007 г. с подкрепата на пациенти с репродуктивни проблеми и има над 200 доброволци из цялата страна. Фондацията работи активно с общините и национално отговорния бизнес, набирайки средства за програми в помощ на инферилните двойки. „Искам бебе” развива специална програма за интегриран метод на лечение на стерилитета и разработва уеб сайт за психологическа подкрепа на двойките, страдащи от стерилитет. 

Нашите цели
• Да подпомагаме създаването и изпълнението на национална стратегия за репродуктивното здраве в България;
• Да поставяме проблемите на стерилитета в България на обществен дебат;
• Да предоставяме информация и подкрепа на гражданите по отношение на профилактиката и лечението на заболяванията, причиняващи стерилитет;
• Да сътрудничим и посредничим между двойките със стерилитет и отговорните държавни институции;
• Да инициираме и подкрепяме законодателни промени, свързани с репродуктивното здраве и лечението на стерилитета в България;

Благодарение на активната обществена дейност на пациентските организации, специалистите по репродуктивна медицина, медии и политици, през април 2009 г бе основан Националния Фонд за Асистирана репродукция. Представители и на двете организации участваха в работната група, която състави правилника на Фонда. За изминалите 9 месеца, от както е създаден, Фондът е предоставил финасиране за 1500 двойки, нуждаещи се от лечение посредством метода ин витро. Като членове на Обществения съвет на Фонда участват и наши представители.

Двойна дискриминация спрямо жени с репродуктивни проблеми
През август 2009 ние проведохме анкета сред работещите жени, подлагащи се на ин витро процедури. Резултатите от анкетата показват, че тези жени често са обект на двойна дискриминация по отношение на намирането и запазването на своята работа – от една страна като жени и от друга като пациенти с репродуктивен проблем. 13% от запитаните за загубили своята работа заради техните ин витро процедури. 30% се страхуват да споделят с работодателя си своите репродуктивни проблеми, страхувайки се от евентуално уволнение. Много жени споделят, че са били предупреждавани от работодателят си и заплашвани с уволнение, поради честите им отсъствия заради лечение.

На база резултатите от проведената анкета и в съответствие с Европейската директива за равно третиране на мъжете и жените на работното място, която забранява уволнението на жени в напреднал етап на ин витро лечение, ако решението за уволнение се основава на факта, че тя се подлага на това лечение, Сдружение „Зачатие” и Фондация „Искам бебе” инициираха промени в Кодекса на Труда. Ние предложихме работещите жени в напреднал етап на ин витро процедура да се ползват със същата защита от уволнение, както и бременните жени.
Ние участвахме активно в парламентарната работна група за поправката в Кодекса на Труда. Законопроектът бе приет от Парламента на 18 декември 2009 г и гласи, че по време на напреднал етап на ин витро лечение жените са защитени от уволнение, имат право на до 20 дни годишно  на платен отпуск за отсъствия и право да им бъдат осигурени адекватни условия на труд. За нас това е сериозно постижение на гражданското общество в България.

Равен достъп до здравна грижа
Друг проблем, над който в момента работим, е възрастовата дискриминация. Наредба 28 на Министерство на Здравеопазването от 2007 г. определя горна възрастова граница от 43 г. за ин витро лечение на жени, независимо от източника на финансиране на процедурата.  Тази наредба ограничава правото на равен достъп до определени здравни услуги. Жените на възраст над 43 години нямат право да потърсят лечение на стерилитет, дори в случаите, когато го финансират сами. Засегнати от тази наредба са много здрави жени с добри репродуктивни функции и добри шансове за успех, които се сблъскват с отказ за лечение, основан единствено на официалните възрастови критерии.

През месец декември 2009, Сдружение „Зачатие” внесе жалба против възрастовото ограничение в държавната Комисия за Защита от Дискриминация и в момента очакваме разглеждане.
Сдружение „Зачатие” и Фондация „Искам бебе” заедно с членове на Парламентарната Здравна Комисия в момента организират обществен дебат по отношение на тази дискриминираща наредба. Дискусията ще се проведе под формата на кръгла маса в сградата на Парламента. Основната цел е да се привлече общественото внимание по темата и да се постигне евентуалното премахване на възрастовото ограничение.

Повишаване на информираността на обществотo
Една от нашите основни дейности е да информираме обществеността по проблемите на стерилитета и да провеждаме информационни кампании. Хората с репродуктивни проблеми, особено жените, все още се сблъскват с неразбирането на обществото – най-вече в провинциалните райони, където все още преобладават остарелите представи за безплодието. В миналото за виновна в стерилната двойка се е считала жената  и е страдала от чувство за изолация и вина. Подобно отношение влошава ситуацията, тъй като жената често се страхува да сподели проблемът си и отказва да потърси лечение.

Следващите стъпки
Активното обществено присъствие и сътрудничесвото между двете организации дава резултати. През последните две години темата на дискриминационното отношение към жените с репродуктивни проблеми вече не е табу. Тя бе дискутирана в публичното пространство и отразена в медиите. Диалогът между неправителствените организации и правителствените институции е подобрен. Това води до важни законодателни промени в полза на пациентите със стерилитет. Ние оценяваме високо личната ангажираност на Г-жа Антония Първанова, Член на Европейския Парламент, към пациентите с репродуктивни проблеми.
Ние вярваме, че правилният начин да се борим с дискриминацията и да съдействаме за равнопоставеност е чрез диалог и сътрудничество между неправителствените организации и съответните правителствени институции, чрез гласност и открити дискусии по проблемите.

Настоящото правителство на България откликва положително на нашите искания. От изключителна важност за нас е, че премиерът  счете нашата кауза като национален интерес. Ние вярваме, че това е началото на ново, равноправно и хуманно отношение към хората с репродуктивни проблеми в България.