За по-малко деца със Спина Бифида
Публикувано на: 28.03.2008г.

http://www.zachatie.org/images/300bebeta.gif 

Инициативен комитет „300 бебета повече“ и Az-Jenata.com оцветиха градинката пред Майчин дом за по-малко деца със Спина Бифида


За трета поредна година на 25 март, Благовещение, Инициативен комитет „300 бебета повече“ и Az-Jenata.com, електронното списание за модерната жена, събраха голям брой родители и млади хора в подкрепа на кампанията за превенция на малформацията Спина Бифида при новородените.

 

Под мотото „Заедно да оцветим света“ участниците в кампанията освежиха градинката пред Майчин дом, като с общи усилия изчистиха зелените площи и пребоядисаха всички огради на цветните лехи и пейките наоколо.

„Децата са цвета на нашия свят – без тях ежедневието ни е сиво и еднообразно. Всяка година в България се раждат около 300 бебета, страдащи от малформацията Спина Бифида“, каза Горица Белогушева, маркетинг мениджър на Az-Jenata.com. „Въпреки това Спина Бифида е единствената малформация, която може да бъде предотвратена и то само с едно простичко действие – приемане на фолиева киселина преди и по време на бременността. Ако всички българки знаят и прилагат това, то всяка година ще се радваме на 300 здрави бебета повече“.

Освен че оцветиха заедно част от света, участниците в кампанията изписаха с тениските си електронния адрес на инициативата – 300bebeta.info. Така те призоваха повече хора активно да се информират за особеностите и превенцията на Спина Бифида, както и напомниха за пореден път, че изготвената миналата година „Национална програма за първична превенция на вродените малоформации и в частност проблема Спина Бифида“ все още не e приета от Министерски  съвет и не е влязла в действие.

Инициативата „300 бебета повече“ подкрепят ръководството на СБАЛАГ „Майчин дом“, лекари, публични личности, медии и др.

Акции за “300 бебета повече“ досега:
    На 25 март 2007 в София, в градинката на СБАЛАГ „Майчин дом“ екипът на Az-Jenata.com, иницативния комитет „300 бебета повече“ и съпричастни към проблема майки, бащи и младежи засадиха заедно 300 цветя, за да покажат колко красиви са 300 живота.
    На 25 март 2006 в София, в тенис клуб Малееви се събраха над 300 души и заедно извикаха „За 300 бебета повече“. Общо 700 се включиха в подписката, която беше внесена в Министерството на здравеопазването в подкрепа на искането на Инициативния комитет за спешно създаване на реално работеща Национална програма за  превенция на малформациите в България и конкретно на Спина Бифида, която според световния медицински опит може да бъде профилактирана с фолиева киселина (витамин Б9) и така да се намали честотата на срещането й с около 70%.