Заради липса на лечение 120 000 жени могат да останат без деца
Публикувано на: 16.10.2007г.

Една на хиляда получава безплатни инжекции и то с половин година закъснение
Около 120 хиляди жени могат да останат без деца за цял живот. Причината е, че те са болни от ендометриоза и са оставени без нужната терапия, въпреки че на теория тя им се полага. Лечението на болестта у нас трябва да се осигурява чрез програма на Националната здравноосигурителна каса, както е и в останалите европейски страни. На практика обаче това не се случва.
Всяка година между 150 и 200 жени имат право на шест безплатни инжекции от здравната каса. Поставянето им трябва да започне веднага, след като болната жена се оперира. Инжекциите се бият веднъж месечно. Ако поставянето им не започне в срок, се обезсмисля цялото лечение.

Здравната каса обаче доставя първата инжекция с 3 до 6 месеца закъснение. Така някои жени се отказват изобщо от лечение, защото не могат да си го позволят финансово. Други, докато чакат безплатните инжекции, теглят заеми и започват да си ги набавят сами. Всяка инжекция струва между 320 и 370 лв. в зависимост от мястото, откъдето се купува.

Целият курс на лечение излиза над 2 хил. лв. За да си вземат медикаментите по-евтино, жените са принудени да нарушават Закона за лекарствата. Те купуват инжекциите директно от дистрибуторите на едро, защото цените са най-ниски. Други пък ги вземат от момичета, които са получили безплатните си инжекции от касата с порядачно закъснение, когато вече нямат нужда от тях. Тази търговия става от ръка на ръка. Болните жени нарушават закона дори, когато си купуват инжекциите от аптеките, защото не разполагат с рецепта за тях. Техните протоколи са в здравната каса, където чакат ред за безплатни инжекции.

За да спре този абсурд, настояваме здравната каса да доставя инжекциите в законовия срок от един месец и да увеличи броя на лекуваните жени. Това означава, че трябва не само да се отделят повече средства за медикаменти, а и да се повиши контролът над изразходването им. През тази година касата разполага с 223 хил. лв. за лечение на ендометриоза, но реално никой не знае къде отиват тези пари. Причината е, че не всички жени с протоколи за безплатни лекарства след това си вземат полагащите им се инжекции. Някои от тях използват по-малко ампули, а други изобщо не ги търсят, след като са си ги платили сами преди това. Затова настояваме да се повиши контролът над изразходването на средствата от здравната каса и да се увеличи прозрачността в нея.

Всеки, който иска да подкрепи жените с ендометриоза, може да го направи като изпрати имейл на адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  до края на месец октомври. Всички събрани писма ще бъдат внесени в Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването като доказателство за социалната значимост на проблема!!!