Ендокринно безплодие
Публикувано на: 09.01.2007г.

Причина за безплодието при всяка трета жена е патология на ендокринната система. Проявление на тези отклонения са липсата на пълноценна зряла яйцеклетка или намалена функция на жълтото тяло. За този проблем разказва главният лекар на Московската репродуктивна клиника “МА-МА” - Виктория Заева:

Ендокринните заболявания възникват в резултат на нарушение на сложните регулаторни процеси в женския организъм. Измененията засягат централната нервна система, имунната система, жлезите с вътрешна секреция и таргетните репродуктивни органи ("мишени" или таргетни органи - тези, върху които въздействат хормоните - бел.прев.).

Производството на недостатъчно количество женски хормони естроген и прогестерон води до неправилна трансформация на ендометриума, изменя функцията на маточните тръби, нарушава механизма на прикрепяне на плода към матката. Всичко това води до безплодие или до недоизносване на бременността.

Немалка роля в този процес играят и наследствените фактори. Нарушаването на имунния контрол на генетично ниво води до възникване на захарен диабет, патология на щитовидната и надбъбречната жлези. В Москва и Московска област, например, има много пациентки с понижени функции на щитовидната жлеза (хипотироидизъм) и на тази основа се развиват изменения в менструалния цикъл в различна степен, безплодие, неизносване на бременността или аномалии на плода. В резултат на стреса могат да се получат сериозни отклонения, намиращи проявление в рядка, оскъдна менструация. По време на Отечествената война (Бел. ред. става дума за Втората световна война) при много жени въобще е била изчезнала менструацията и следователно способността за възпроизвеждане.

Травмите на главата и гръдния кош често водят до изменения в дейността на “ръководните центрове” –хипоталамуса и хипофизата, изменения в изработването на гонадотропни хормони и пролактин, отделяне на коластра и подтискане функциите на яйчниците. Туморите в тази област на главата са съпроводени с аналогични симптоми.

На малка хора е известно, че нормално в мастната тъкан се метаболизират някои хормони. Затова при наднормено тегло обичайният цикъл като че ли се забавя от хормоните на мастната тъкан, поради което менструацията става нередовна. В същото време, небалансираната диета, рязкото отслабване правят невъзможно правилното функциониране на яйчниците.

Присъствието в женския организъм на неголеми количества мъжки полови хормони андрогени е необходимо за правилното превръщане на девойката в жена и правилната функция на яйчниците. Увеличаването на количеството от тези хормони води до поликистоза, прекомерно окосмяване, активиране на мастните жлези, акне по лицето, бедрата, гърба и гърдите. Възможно е менструацията да закъснява, включително и напълно да спре.

Диагноза може да се постави от гинеколог-ендокринолог въз основа на историята на заболяването, прегледа на пациента, определяне концентрацията на хормоните и ензимите в кръвта, изследване с ултразвук, рентгенова снимка на черепа, енцефалограма. Косвено за отклонения може да се съди по базалната температура.

Лечението на ендокринопатията се свежда до нормализиране на теглото, отстраняване на излишъка или заместване недостига на хормони. При необходимост се провежда хирургическа интервенция за отстраняване на туморите.

Бременност се препоръчва и разрешава от наблюдаващия лекар след премахване на нарушенията, като се държи сметка за причините за възникването им. Понякога е необходима лекарствена стимулация на овулацията, поддържане на лутеалната фаза на цикъла и началото на бременността.

При съчетаване на ендокринно безплодие с проблеми с маточните тръби или понижени качества на спермата, се препоръчва лечение чрез метода ин-витро. Оказа се, че в дори в най-сложната ситуация, на жените помага да забременеят пренасянето на готов за развитие зародиш в матката.

Само такова комплексно лечение дава шанс за настъпване и износване на бременност.Източник: www.ma-ma.ru
Превод от руски: lilia_black