Киста на яйчника
Публикувано на: 09.01.2007г.

Киста на яйчника
Според електронно издание "Розали" всяка втора жена все някога обикновено се “сдобива” с киста. "Дали ще се лекува с хормони или хирургично – това зависи от вида на образуването.

Болки и закъснения на менструацията - "Смущения в мензиса могат да причинят кисти, наречени функционални, но има и друг вид - органични, които се дължат на натрупване на тъкани, дошли от маточната лигавица. Има и кисти, пълни със слуз или течност, а понякога и с мазнина. Задачата на лекаря е да установи вида на кистата, за да приложи съответното лечение. Ако функционалните кисти са големи, предизвикват болки в края на месечния цикъл, закъснение на мензиса, кръвоизливи.

Органичните кисти също могат да причинят болки, но често остават неоткрити."


Диагностиката е трудна
"При преглед лекарят може да открие промяна в яйчника.

Ако има киста, той може да нарасне до размерите на лимон, дори колкото топка. При съмнение най-често се прави ехография на таза и на вътрешността на вагината.... "


Лечението зависи от кистата

"При функционална киста може да се приложи медикаментозно лечение (те са 80 на сто от случаите). Редно е да знаете, че това е леко заболяване и най-често се среща през пубертета или пред менопаузата. Ако взимате противозачатъчни, едва ли ще развиете киста - хапчетата блокират овулацията. ......"


Пълният текст на статията прочетете в rozali.com тук ! ! !


източник:
www.rozali.com