Възрастта на жената, качеството на яйцеклетките и „яйчниковия резерв”
Публикувано на: 06.11.2005г.

Жените се раждат с всички яйцеклетки, които те някога ще имат. След започване на менструацията започва и месечния процес на изчерпване броя на яйцеклетките и продължава докато те са налични в женските яйчници, достигайки до определен критичен таван, по времето на който функциите на яйчника започват да намаляват и жената става слабо чувствителна на стимулация със съответните медикаменти. Това е фазата в която репродуктивния живот на жената достига до т. нар. климактериум.

Началото на климактериума започва с постепенното увеличаване на концентрацията на FSH в кръвта и намаляване нивото на Инхибин B, като равномерно на 3-я ден от спонтанната менструация и продължава години (приблизително 4-6 г.) докато действителният оставащ брой яйцеклетки бъде изразходван, по това време овулацията и менструацията протичат заедно т.е. менопаузата наближава. Времето на настъпване на климактериума варира при различните хора. Генетичните фактори, околната среда, излагането на токсини и радиация, заболявания, лекарствата и тазовите заболявания са тясно свързани с периферни яйчникови сраствания, които водят до кръвоизлив в яйчниците, всичко това може да повлияе на климактериума и менопаузата. Повечето американски жени навлизат в климакериума в началото или средата на четиридесетте, а менопаузата настъпва около 45-52 годишна възраст.

Когато жените преминат тридесет годишна възраст, техните яйцеклетки започват прогресивно да намаляват в сравнение с „нормалното” количество с всяка следваща година, както и производството на яйцеклетки с нормален брой хромозоми и/или структура. Например, на 35 годишна възраст 1 на 4 фоликула ще произведе яйцеклетка с нормални хромозоми. Около 50% от произведените яйцеклетки от 40 годишна жена няма да са годни за оплождане. На 43 годишна възраст приблизително 2 от 3 яйцеклетки са така повлияни и на 45 годишна възраст количеството на яйцеклетките негодни за оплождане може да бъде по високо от 70-80%. До колкото е нормално да се запази целостта на естествения подбор ненормалните ембриони не стигат до имплантиране (прикрепяне към маточната лигавица), в тези случаи жената вероятно дори няма да разбере, че е била бременна за много кратък период от време. Или такъв ембрион може да се прикрепи за няколко дни или седмици и след това да бъде отхвърлен през първите три месеца от бременността – спонтанен аборт. Рядко природата може да допусне грешка и да позволи на хромозомно дефектен зародиш да продължи своето развитие и да се стигне до раждане (например дете със синдрома на Даун).

Риск от анеуплоиден (с нарушен брой хромозими – бел. прев.) ембрион нараства с повишаването на годините. Това обяснява защо има прогресивно нарастване на случаите на инфертилитет, спонтанни аборти и раждане на увредени деца, което се наблюдава с прогресивното нарастване на годините при жените на 35 годишна възраст. С това също може да се обясни защо лечението на инфертилитет (въпреки избрания начин) става значително по-малко успешен с напредване на възрастта на майката.

Преди началото на настъпващия климактериум, което обикновено тава след 40 годишна възраст, много от яйцеклетките не са достатъчно физически качествени и не отговарят адекватно на провеждана стимулация със съответните медикаменти, като доказателство е повишеното ниво на FSH в кръвта. Малка част от жените над 40 г., които навлизат в климактериума могат да произведат добри фоликули/ яйцеклетки в резултат на добро и прецизно дозиране на подходящите стимулиращи лекарства, но предвид възрастта голям процент от нейните яйцеклетки/ ембриони ще бъдат хромозомно дефектни. Обратно, жените над 40 г. преминали през инвитро процедура, които все още не са навлезли в климактериума, могат да произведат доста повече яйцеклетки/ ембриони, което е възможно предвид повишеното наличие на яйцеклетки/ ембриони и във връзка с това възможно да се селектират повече и с по-добро качество бластоцисти (това са ембриони достигнали развитие до 5-6 дни) за ембрионотрансфер в майката.Трябва да се отбележи, че по – скоро качеството, а не толкова броят на ембрионите има значение за получаване на многоплодна бременност. Следователно с увеличаване възрастта на жените над 40 г. ... се повишава броят на ембрионите или бластоцистите, които биха могли да се трансферират благополучно в майката без особен риск да се получи многоплодна бременност (тризнаци или по-голям брой). Това е важно да се знае, че единствения начин да се оптимизират IVF ражданията при по-възрастни жени е да се увеличи броя на трансферираните ембриони/ бластоцисти.

За жените в по-напреднала възраст и/или с резистентност на яйчниците, което прави зачеването на бебе със собствени яйцеклетки невъзможно или малко вероятно, единствения вариант е донорска яйцеклетка (използването на донорски яйцеклетки от по-млад донор, обикновено съвместим и анонимен), което е отлична възможност.

Напредването на годините се асоциира с прогресивното влошаване на естествената фертилна реакция на жената, което води до неизбежното чувство на бързо достигане до нормална бременност преди „изтичане на времето”. Прогресивното намаляване на IVF ражданията, което започва около 35 годишна възраст доста се увеличава след 40 г. Обаче, тези жени не трябва безрезервно да приемат, че такъв успех не е по силите им единствено заради възрастта им. Използвайки технологиите са възможни рутинни изследвания посредством биопсия на 3 дневен ембрион с изваждането на една или две клетки, което ще позволи да се направи генетична преимплантационна диагностика за тестване на анеуплоидия. Нормалните ембриони трябва да бъдат развити за следващите 2 или 3 дни, позволявайки последващия трансфер на здрави бластоцисти и подобряване процента на бременностите. В допълнение, новите подходи за стимулация на яйчниците водещи до повишаване култивирането на ембриони/ бластоцисти, този метод значително подобри IVF резултатите при жени между 35 и 43 годишна възраст... И за такива жени, които не могат да „произведат жизнеспособни яйцеклетки”, използвайки IVF донорски яйцеклетки чрез което се елиминират пречките напреднала възраст или менопауза като окончателна пречка за създаване на потомство. Факт е че IVF донорски яйцеклетки е един от най-успешните методи за постигане на бременност, въпреки възрастта на жената.

Превод: StefiZ
Източник: www.sirm.com