Причини за безплодие при жената от страна на влагалището и маточната шийка
Публикувано на: 29.09.2005г.

І. Влагалище

Вродените или придобитите органични промени на външните полови органи или влагалището често пъти затрудвянат или правят невъзможно осъществяването на полов акт, което респективно намалява или изключва възможността за оплождане.

Надлъжните или напречни прегради на влагалището затрудняват или правят невъзможно депонирането на спермата пред цервикалния канал и трябва да се вземат предвид при налично безплодие.

Дефeктите, останали след разкъсване на перинеума, както и значителният десцензус на влагалищните стени могат да станат пречка за забременяване поради бързото изтичане на еякулата извън влагалището.

Причина за безплодието могат да станат различните видове колпити, при които се наблюдават значителни промени в биохимичния състав на влагалищното съдържимо. Резките промени в ензимния и киселинния състав на влагалищното съдържимо въздействат директно върху подвижността и придвижването на сперматозоидите в половите органи на жената.

Уро-гениталната трихомониаза е честа причина за възпалителен процес във влагалището. Пръстеновидното стеснение на горната трета на влагалището и липсата на влагалищни сводове може да бъде причина за безплодие поради пречка за пълноценно полово сношение, болезненост и бързо изтичане на спермата навън.

ІІ. Маточна шийка.

Промените в маточната шийка и цервкалния канал при безплодната жена се отразяват върху строежа на цервикалния секрет, от което зависи пенетрацията /придвижването/ на сперматозоидите.

Травматичните увреждания на жлезите на цервикалния канал могат да бъдат пречка за забременяване поради промени във физико-химичните качества на цервикалния секрет. Ерозиите на маточната шийка и възпалително измененият цервикален канал са честа находка при прегледа на безплодната жена. Наличието на остър или хроничен ендоцервит в редица случаи може да бъде сериозна пречка за пенетрацията на сперматозоидите. Приема се, че повишеното количество на левкоцитите в цервикалния секрет води до енергийната обмяна на преминаващите сперматозоиди и промяна в постъпателното праволинейно движение и подвижността им.

Функционалните смущения в дейността на цервикалните жлези и физико-химичните качества на цервикалния секрет в различните фази на менструалния цикъл играят важна роля като причина за безплодие у жената. Придобил е популярност терминът „цервикален фактор” – сборно понятие, включващо всички изменения в секрецията на цервикалните жлези и качествената карактеристика на цервикалния секрет. Тези промени се диагностицират със специален пенетрационен тест.

Стенозата на външния отвор на цервикалния канал може да играе роля като допълнителен фактор за безплодие у жената. При оскъдна секрецияна цервикалния секрет стеснения външен отвор на цервикалния канал подпомага нейното сгъстяване и коагулиране, което прави секрета негоден за проникване на сперматозоидите. Стенозата на маточната шийка е вродена и придобита. Придобитата стеноза е резултат от механично увреждане на цервикалния канал след аборт или травматично раждане, медикаментозна или дълбока диатермокоагулация на цервикалния канал.

Проф. Богдан Налбански, Учебник по гинекология

Предоставил: lady_11