Хистеросалпингография (цветна снимка на матката и фалопиевите тръби)
Публикувано на: 19.04.2010г.
Хистеросалпингографията (Hysterosalpingogram) (HSG) е изследване, при което посредством вкарване на специална контрастна течност в кухината на матката и тръбите се прави анализ на тяхното рентгеново изображение. Това изследване е препоръчително да се направи предварително на жената преди стимулация на овулацията и преди инсеминация, защото чрез него се проверява проходимостта на маточните тръби.
 
http://www.zachatie.org/images/HSG_small.gif 

Кратък обзор?

При HSG се  използва  рентген, с който се изследва вътрешната част на матката и фалопиевите тръби и заобикалящата ги област. Този тест често се прави на жени, които имат проблеми със забременяването. Използва се контрастно вещество, субстанция, благодарение на която специфични органи, кръвоносни съдове и някой тъкани (като тумори) стават по-видими за рентгена. Обичайно контраста съдържа йод или барий. По време на HSG, контрастното вещество се инжектира през тънка тръбичка, която е вкарана през влагалището в матката. Поради факта, че матката и фалопиевите тръби са свързани, контрастното вещество се стича в тръбите. Когато контраста преминава през матката и тръбите се правят няколко рентгенови снимки. Те могат да покажат проблемите като поражения или необичайна структира на матката или фалопиевите тръби, както и запушване, което може да попречи на яйцеклетката да премине през тръбите и да достигне матката. Запушването също така може да попречи на спермата да навлезе във фалопиевите тръби и да оплоди яйцеклетката. HSG също така може да покаже аномалии (отклонения) на вътрешната страна на матката които могат да препятстват прикрепването (имплантацията) на оплодената яйцеклетка към маточната стена.

Защо се прави хистеросалпингография?

Показва запушване на тръбата. Теста се прави често на жени, които имат трудности при забременяването. Инфектирането причинява сериозни (тежки) сраствания на тръбите, които могат да се запушат и по този начин да затруднят забременяването. Понякога HSG може да отпуши блокирана тръба.
Установяването на проблеми с матката, като необичайна форма и структура ,поражения, полипи, фиброми, сраствания или чужд обект в матката. Този тип проблеми могат да причинят болезнен менструален цикъл или повтарящи се аборти.


Кога не се прави хистеросалпингография?

Причините поради които не се извършва изследването са: бременност, менструация, тазово възпаление или нелекувана полово-предавана болест, сериозни бъбречни или сърдечни проблеми, чувствитеност към контрасното вещество, скорошен кюртаж или безпричинно вагинално кръвотечение.


Как а се подготвим за изслдването?

Преди HSG кажете на вашия лекар ако:

- Сте или е възможно да сте бременна;
- В настоящият момент имате тазова инфекция или болести предавани по полов път (като гонорея или хламидия);
- Ако сте алергични към йод, който се използва в контрастното вещество или към други субстанции съдържащи йод. Кажете на лекаря си ако иамте астма или сте алергични към някакво лечение или някога сте имали сериозна алергична реакция спрямо някаква субстанция (като отровата при пчелно ужилване или при яденето на ракообразни-раци, стриди и др.)
- Ако имате проблеми с кръвоизливи и взимате кръво-разреждащи медикаменти като аспирин примерно;
- Ако имате бъбречни проблеми или диабет, особено ако взимате лекарства, за да контролирате диабета си (Glucophage). Контрастното вещество, което се използва по време на изследването може да причини щети при хора с лошо функциониращи бъбреци. Необходимо е да се направят кръвни тестове преди самото изследване за да се провери дали бъбреците функционират както трябва.

HSG трябва да се направи от 2 до 5 дена след като менструацията свърши, за да е сигурно че не сте бременна. Също така трябва да е преди овулацията (освен ако не използвате противозачатъчни), за да избегнете възможното влияние на рентгеновите лъчи по време на ранна бременност. След изследването може да си сложите превръзка заради възможно изтичане на контрастното вещество, което може да предизвика леко кръвотечение. Необходимо е да подпишете декларация, в която се споменава че разбирате възможните рискове от изследването и сте съгласни то да се направи. Говорете с вашия лекар относно притесненията ви за теста, рисковете, как ще се извърши или какви резултати ще даде. Това ще ви помогне да разберете необходимостта от изследването.

Как протича изследването?

При HSG обикновенно присъства лекар (гинеколог или лекар,специализирал в областта на стерлитета),на който може да помага и мед. сестра, както и рентгенолога, който прави снимката. Изследването се прави в рентгеновия кабинет на болницата или клиниката. Преди да започне теста може да ви предложат болкоуспокояващо (Ибупрофен,Адвил), за да ви помогне да се успокоите и да се намали възможността от маточни спазми .Сваляте си дрехите от кръста надолу. Трябва да сте ходили преди това до тоалетната (да сте с празен пикочен мехур), лягате по гръб на масата, повдигате краката, като ги сгъвате в коленете и ги запъвате на определеното за това място в края на масата. Това позволява на вашия лекар по-лесно да преглежда влагалището и заобикалящата област. Докоторът поставя спекулум във влагалището. Благодарение на този инструмент внимателно се разтваря влагалището,за да се позволи да се види шийката на матката. След това цервикса се защипва и се държи на място с инструмент наречен тенакулум (tenaculum).  Маточната шийка се почиства и канюла (малка тръбчка за дренаж) или гъвкава тръба (катетър) се вкарва през шийката на матката в самата матка. Контрастното вещество се инжектира през тръбичката. Ако фалопиевите тръби са нормални, контраста ще  мине през тях и ще се излее в коремната кухина, където ще бъде абсорбиран естествено от тялото. Ако фалопиевите тръби са запушени от сраствания контраста няма да може да мине през тях. След  вливането на контрастното вещество се прави и самата снимка. След теста, канюлата или катетъра се отстраняват. Като цяло процедурата обикновено отнема от 15 до 30 минути. Препоръчително е да се избягват половите контакти през следващите 2 седмици след изследването за да се намали риска от евентуални ифекции.

Какво е усещането?

Твърде вероятно е да усетите някакви спазми подобни на менструални болки по време на изследването. Количеството и времетраенето на спазмите зависи от състоянието на фалопиевите тръби,от типа на контрастното вещество което се използва и от налягането с което се инжектира контраста. Вливането на контрастното вещество става под високо налягане и в запушена тръба може да  предизвика силна болка, която може да отшуми за няколко часа. Коремния или тазов дискомфорт може да бъде по-голям след процедурата ако се е изполвал контраст на маслена основа вместо вещество на водна основа.


Какви са ползите и какви са рисковете?

HSG е минимално инвазивна и обикновено неудобството по време на изследването е умерено, а усложненията са редки. HSG е относително кратка процедура, която може да даде ценна информация относно различни отклонения, причиняваши безплодие или проблеми с износването на плода. Радиацията, която се използва по време на процедурата е ниска.

Жени, които е възможно да са бременни, трябва да информират лекаря си преди процедурата. В случаи на условия на хронични възпаления или нелекувани полово предавани болести задължително трябва да се уведоми лекаря, за да се избегне евентуално влошаване на състоянието. Винаги има макар и малък риск да се навреди на клетки или тъкани, които са били изложени на някаква радиация, включително и на ниско ниво на радиация използвано при това изследване .Независимо от това обаче, рискът от увреждания от рентгеновите лъчи обикновено е много нисък в сравнение с ползите от теста. Има предпазни мерки, които може да ползвате за да намалите риска от радиация при излагане на рентгеновите лъчи. Има и риск (по малко от 1 на 100) от тазова инфекция след процедурата. Рискът може да е по-висок при жени които преди това са имали тазови инфекции. Вашият лекар може да ви предпише антибиотици в случай, че реши, че има риск от тазова инфекция. Има и известен риск от увреждане на матката или фалопиевите тръби. При използването на контрастно вещество на маслена основа има макар и малък риск от попадането на маслени капчици в кръвообращението, което може да доведе до по-сериозно състояние. В по-голямата си част HSG се извършват с контрастно вещество на водна основа. След процедурата част от контраста изтича през влагалището. Възможно е да има леко вагинално кръвотечение за няколко дни след теста. Свържете се с вашият лекар незабавно, в случай че: имате силно вагинално кръвотечение (повече от един тампон или превръзка за час); треска; силни коремни болки; вагинално кръвотечение което продължава повече от 3 или 4 дена.

Какви могат да бъдат резултатите?

Резултатите от HSG – процедура при която се използва рентген за изследване на вътрешността на матката и фалопиевите тръби и заобикалящата област  могат да са:

- Нормална HSG – формата на матката и на тръбите е нормална. Тръбите не са увредени. Контрастното вещество не изтича от матката, свободно минава през тръбите и се изтича в коремната кухина. Няма някакви необичайни находки (като тумори например), които могат да се видят в матката.

- Необичайна HSG – фалопиевите тръби могат да са увредени или блокирани, така че контрастното вещество да не може гладко да премине през тръбите и да се излее в коремната кухина. Възможните причини за това блокиране може да са тазови възпалителни болести или ендометриоза. Контрастният материал може да изтече през стените на матката,показвайки разкъсване или отверстие в матката. Необичайната маточна кухина може да покаже и тъкан (наречена преграда) която разделя матката. Освен това може да се види и присъствието и на полипи или фиброми.

http://www.zachatie.org/images/HSG_big.gif

На снимката се вижда как контраста се вкарва в матката през катетър и маточната кухина и фалопиевите тръби  изглеждат бели - (А:дясна тръба; В:маточна кухина; С: лява тръба; D: катетър).


Източник: http://www.communitymemorial.com/library/healthguide/en-us/medicaltests/topic.asp?hwid=support/aa16832
http://www.radiologyinfo.org/content/hysterosalp.htm
Превод: Black Rose