Лапароскопия
Публикувано на: 19.04.2010г.
Буквално "лапароскопия" означава оглед на органите в коремната кухина.
В широк смисъл на думата  "лапароскопия" обхваща както оглед на коремни и полови органи, така и извършване на хирургически интервенции върху тях.  
http://www.laparoscopy-varna.com/images/laparo01.gif 

С развитието на съвременните технологии се създават възможности всички коремни операции (включително и гинекологични) да се извършват лапароскопски, т. е. чрез минимално инвазивен достъп или по-просто казано чрез 2-3 малки дупчици (от 5 до 6 мм) в коремната стена, а не чрез класически хирургически достъп с разрез от порядъка на 10 сантиметра.

Как става това точно?

През малка дупчица в пъпа на жената се поставя камерка, чрез която на монитора се визуализират коремната кухина и нейните органи.
За улеснен достъп до органите в коремната кухина в това число и до матката, яйчниците и маточните тръби, в корема се поставя газ - въглероден двуокис.  

Според обема на извършваната операция в долната част на коремната стена се създават една или две допълнителни дупчици с размери 5-6 мм, чрез които се въвеждат специални инструменти за да се извършат самите операции. 
Хирургическите интервенции, целящи диагноза и лечение на безплодие при жената, е по-добре да се извършват само и единствено чрез минимално инвазивен достъп, т. е. чрез лапароскопия или хистероскопия, а не чрез отворена коремна операция.
Предимствата на лапароскопската хирургия пред класическата са много, но най-важните са изключително прецизният начин на работа заради голямото увеличение на камерата и липса на травма върху оперираните и съседни органи.


В кои случаи се препоръчва лапароскопията?

1. Неизяснен стерлитет с останалите диагностични средства;

2. Доказани заболявания на маточните тръби:
     тазово възпалителна болест (хламидия);
     ендометриоза;
     сраствания след коремни операци;
     извънматочна (ектопична) бременност.

3. Доказани заболявания на яйчниците:
     ендометриозна "шоколадова" киста на яйчника;
     други видове кисти на яйчниците;
     кисти около яйчниците - паратубарни кисти;
     поликистозни яйчници, неподдаващи се на лекарствена терапия.

4. Заболявания на матката:
     миоми от външната страна на матката или в самата стена на матката;
     вродени аномалии на матката.

Лечението на стерилитта при жената, породено от заболявания на матката, маточните тръби и яйчниците чрез лапароскопия е успешно в една много голяма част от случаите.  

Източик:
Laparoscopy Varna