Хламидии
Публикувано на: 07.09.2003г.

"Хламидиоза. Причинена е от микроорганизъм Chlamydia trachmatis. В началото симптоми няма. Хламидиите са много често срещано заболяване при млади хора, които имат най-различни сексуални партньори. Предава се при полов акт със заразено лице. Симптомите (ако има) се проявяват 7 - 21 дни след половия акт.

Симптоми при жените:

Течение от влагалището ; кръвотечение от влагалището между менструациите ; парене или болка при уриниране ; болки в корема ; понякога втрисане и/или гадене ; болезнени полови контакти; болки в ставите; конюктивит.

Симптоми при мъжете:

воднисто бяло течение от пениса ; пареща болка при уриниране ; болки в ставите; конюктивит.

Диагноза:

Взима се намазка от шийката на матката при жените (като намазка на Пап) или от уретрата при мъжете. Тя се изпраща за специални лабораторни тестове.

Лечение:

Антибиотици - орално.
Ако не се лекувате:
Може да го предадете на партньора си . Може да доведе до по-тежка инфекция - да се увредят репродуктивните Ви органи . И мъжете, и жените могат да станат стерилни. Майката може да го предаде на бебето си по време на раждане"

"Причинителите на уро-генитална хламидийна инфекция - хламидиите са междинни микроорганизми /между вирусите и бактериите/ Chlamydia trachmatis. Те са по-големи от вирусите и по-малки от бактериите. Развиват се както вирусите - вътреклетъчно.
Честотата на тази инфекция е много голяма. Счита се, че това е второто по честота сексуално заболяване след гонореята. Предава се по полов път. По половите пътища у жената то може да достигне до по-горните етажи на половата система, като предизвиква ендометрит, аднексит и други заболявания.
Първите оплаквания се появяват от 7 до 14 дни след заразяването и се изразяват в увеличаване на гениталния секрет /флуор/ и леко парене при уриниране. Лечението се провежда с тетрациклинови антибиотици, включително еритран и негови производни /кларитромицин/ задължително по лекарско предписание."

Признаци или как да разберете, че сте инфектирани?

Възможно е да има предупредителни симптоми за хламидия или гонорея, преди възпалението да прегресира и да доведе до трайни увреждания.Ако има симптоми, то мъжете ги забелязват по-рано от жените, често два дни до две седмици след контакта.
За жените е по-обичайно скритото протичане.

Обикновено разбирате, че сте заразена едва след като партньорът ви развие симптомите или ако сте си направили тестове. Важно е да се разбере, че хламидията може да присъства в маточната шийка в течение на няколко години, без да доведе до заболяване.
Симптоми у мъжа - Течение от уретрата или проблеми по време на уриниране или скоро след това. Течението е най-обилно обикновено сутрин.
Симптоми у жената -Често при жените няма симптоми, докато възпалението не напредне.Някой неща може да се забележат и по – рано:
Възпалението на шийката може да доведе до увеличаване на влагалищното течение, което често е жълтеникаво и с лоша миризма.

Ако е засегната и уретрата, може да има неприятно усещане при уриниране и чести позиви за уриниране. При инфектиране на бартолинеевите жлези е възможно да се появи болезнена подутина около входа на влагалището от едната или от двете страни. Когато инфекцията се разпространи към матката и тръбите, може да има коремни болки, болки при полово сношение, болки ниско в кръста, температурни пристъпи или умора, по-болезнени цикли и кървене м/у циклите или след полов акт."