Клинка „Д-р Щерев” - първото бебе от „изкуствена матка” (кокултивиране) в България
Публикувано на: 26.02.2008г.
 http://www.zachatie.org/images/shterev/izkustvenamatka1.gif

Д-р Таня Тимева, акушер-гинеколог, Медицински директор на САГБАЛ „Д-р Щерев”. От 10 години работи в екипа на доц. Атанас Щерев. Член на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE).
Методът с „изкуствена матка” (кокултивиране) е приложим, подходящ и препоръчителен за двойки, които са опитали няколко пъти ин витро процедура безуспешно. При такива семейства има повтарящи се имплантационни неуспехи. Този метод увеличава шанса за имплантация на ембрионите в матката.

 http://www.zachatie.org/images/shterev/izkustvenamatka2.gif

Малкият герой поздравява света

Д-р Тимева, в какви случаи прилагате метода на „изкуствената матка”?

Методът с „изкуствена матка” е приложим, подходящ и препоръчителен за двойки, които са опитали няколко пъти ин витро процедура безуспешно. При такива семейства има повтарящи се имплантационни неуспехи. Прилагането на този метод увеличава шанса за имплантация на ембрионите в матката.

 http://www.zachatie.org/images/shterev/izkustvenamatka3.gif

Ембриони и клетки от маточната лигавица

На колко места в света се практикува тази процедура?

Има четири екипа в света, които основно прилагат този метод. В САЩ, Испания, Турция и ние в клиника „Д-р Щерев” в България.  
Прилага се и на други места, но резултатите са противоречиви. Методът е ресурсоемък, затова много клиники се отказват от прилагането му.  Животът обаче е безценен за нас.

 http://www.zachatie.org/images/shterev/izkustvenamatka2.gif

Ембриони на 5 ден

 А при резултатите, които имаме с метода, в сравнение с резултати при жени при същите условия, но без методиката, ние установяваме със сигурност, че се дава допълнителен шанс за раждане на живо и здраво дете.

Какво представлява самата процедура стъпка по стъпка?

След като е доказан имплантационен проблем, на жената се назначава тази процедура. Изваждат се клетки от матката на жената чрез биопсия в определен ден от цикъла.

 http://www.zachatie.org/images/shterev/izkustvenamatka5.gif

Деляща се яйцеклетка

 Клетките се вземат в периода, когато матката е най-възприемчива към ембрионите. Нужни са само няколко миниатюрни парченца от лигавицата на матката. Те се размножават в инкубатор, за да има повече клетки, които да се използват за отглеждане на ембрионите.

Отгледаните клетки се замразяват и преди ин витро процедурата се размразяват и се подреждат като одеало за ембрионите. Оплодените яйцеклетки от ин витро или ИКСИ се поставят върху „одеалцето” от клетки от матката на самата жена.  По този начин те си взаимодействат и комуникират чрез медиатори. Обменят вещества.

 http://www.zachatie.org/images/shterev/izkustvenamatka6.gif

Ембрионът е обгърнат от клетки от матката на майката

Така се стимулира растежът на ембрионите и когато дойде време те да се върнат в майката, тяхното закрепване става по-сигурно, защото матката ги „разпознава”. Те са с по-добра рецептивност и по-добра склонност за имплантация.

Защо се замразяват парченцата от матката?

Цикълът, при които се взема биопсията, се разминава с цикъла, който е определен за терапията.

Колко време ембрионите растат в тази „изкуствена матка”?

 http://www.zachatie.org/images/shterev/izkustvenamatka7.gif

Бластоцистът, който се трансферира обратно в матката

Зависи от броя им. За всеки случай е индивидуално. Ако са по-голям брой, ги връщаме на 5 ден в стадий бластоцист. Ако са по-малко на брой, ги връщаме на третия ден. Това се прави, защото в ин виво условия (в самата жена) има по-добри условия.

Това е на теория. А практиката какво показва?

Освен на теоретично ниво резултатът е потвърден и на практика. В клиника „Д-р Щерев първи в България използвахме този метод при жени с множество неуспешни опити за ин витро 4-7. Вече имаме 4 бебета родени по този метод. Първото през ноември 2007. Съвсем нормално протече бременността и бебето се роди здраво. През декември се родиха близнаци по същия метод. През януари се роди и четвъртото дете от „изкуствена матка”.