Роди се първото в България бебе, заченато чрез ин-витро матурация
Публикувано на: 26.02.2008г.
http://www.zachatie.org/images/bebe_Danaia_.gif   На 20 февруари 2008 година, в София се роди първото у нас бебе, заченато чрез новия метод за асистирано оплождане, наречен „ин-витро матурация”. Бебето се казва Даная и е родено от първи опит с IVM на родителите, които са с 2 годишен стерилитет и мъжки фактор. Ин-витро матурацията е извършена от екипа на Център по репродуктивна медицина и оплождане ин-витро "София" с ръководител д-р Явор Владимиров. Центърът за първи път въвежда у нас този нов и за света метод.

За сравнение, първото бебе от IVM в Англия се роди през октомври 2007 година, а първото IVM бебе в Германия е родено в края на 2006 година. В света са родени общо 300 бебета по този метод.

IVM е метод, който може да се изполва за лечение при всички форми на безплодие, без необходимост от хормонална стимулация .
IVM може да се прилага като първа линия на поведение преди стимулация  с гонадотропини, т.е. последователността на терапия е следната: вътрематочна инсеминация (IUI) > Ин Витро Матурация (IVM) > стимулиран IVF цикъл.

Кои са предимствата на този метод?

- по-малък риск за пациентите (рискът от OHSS е равен на нула);
- кратък период на лечение;
- намалява финансовите разходи за лечението;
- от етична гледна точка – при случаите с мъжки фактор на безплодие, лечението чрез IVM е “по-справедливо” спрямо жената.

При кои случаи е подходящо лечение чрез IVM?

- жени с висок риск от овариален хиперстимулационен синдром (OHSS);
- жени с прекаран овариален хиперстимулационен синдром (OHSS);
- случаи с поликистозен яйчников синдром (PCOS);
- млади високи слаби жени с поликистозни яйчникови структури;
- всички случаи, при които е налице необходимост от лечение чрез IVF процедура;
- жени с някои злокачествени заболявания, при които химиотерапията трябва да започне без отлагане;
заболявания като активен системен Лупус еритематозус и някои форми на карцином на гърдата, при които е противопоказно повишаването на нивата на естрогените в кръвта.

http://www.ivf.bg/?p=630.