Ин Витро (IVF): индукция на овулацията
Публикувано на: 09.01.2007г.

Ин витро (IVF) процедурата: Индукция на овулацията
Индукцията на овулацията представлява изкуствено предизвикан растеж на фоликули. Тя се провежда с хормонални препарати и има за цел контролирането на цикъла и едновременното узряване на няколко яйцеклетки. Посредством криопрезервацията допълнителните могат да бъдат запазени, така че няма да има нужда жената да мине повторно през яйчникова стимулация всеки цикъл на ин витро (IVF).


Някои IVF клиники провеждат процедура на натурален ин витро (IVF) цикъл. Това не ангажира използването на препарати стимулиращи овулацията. Както и да е, понякога и само с една яйцеклетка се достига до желан резултат. Вероятността за бременност на цикъл е по-ниска в сравнение с процедурата, при която се прави стимулиране на овулацията. Очевидно цената в случая би трябвало да е по-ниска поради липсата на разходи за медикаменти. На жени, които имат рак на гърдата и с позитивен естрогенен рецептор трябва да бъде препоръчан натурален ин витро (IVF) цикъл.

Броят на различните лекарства и рецепти е различен. Процедурата е индивидуална. Двойката може да установи, че лекарствата и дозировката са различни от тези на другите двойки. Това е повече от нормално.

Продължителността на процедурата също варира в зависимост от дозировката и начина на приемане на медикаментите - от 2 до 4 седмици. През това време, пациентите трябва да посещават често клиниката - обикновено около 2-4 посещения за мониторинг.

“Яйчниците на пациентките в IVF - програмите се стимулират с т. нар. гонадотропни хормони, които нормално се отделят от хипофизната жлеза. Съществуват два вида гонадотропни хормони. фоликулостимулиращ хормон (ФСХ) и лутеинизиращ хормон (ЛХ). В практиката основно се употребяват чисти ФСХ препарати, получени чрез съвременни рекомбинантни технологии. Чрез рекомбинантните препарати се получават обикновено към 5% повече бременности от останалите, но и цената на тези препарати е по-висока.

Някои IVF-програми предлагат т. нар. "естествен цикъл" IVF - ET протоколи, в които естественият процес на овулация се проследява чрез ултразвук и посредством определяне стойностите на лутеинизиращия хормон (ЛХ). При тези програми броят на тестовете е малък, но не това намалява цената, а основно липсата на употреба на скъпи лекарства, които са задължителни при стимулацията за създаването на многобройни развити фоликули при стимулиран цикъл IVF - ET.

Понеже само една зряла яйцеклетка се развива в един нестимулиран цикъл, то процентът на забременяване за един цикъл е много нисък. Това налага многократно повтаряне на "естествен цикъл" IVF - ET протокол и в крайна сметка актуалната "цена за едно бебе" е по-висока от тази на стимулираните цикли.

Докато гонадотропните лекарства, съдържащи ФСХ и/или ЛХ предизвикват узряването на яйцеклетката, то човешкият хорионгонадотропин (ЧХГ). който нормално се произвежда през бременността, е задължителен в последните етапи на узряване на яйцеклетката. ЧХГ, например Pregnil се произвежда от урината на бременни жени.

Всички лекарства се прилагат инжекционно, мускулно или подкожно, в областта на корема, бедрото или ръката.

През последните пет години, новата придобивка за процеса на контролирана овариална стимулация са т. нар. "аналози на гонадолиберина". Тези медикаменти се използват за блокиране на хипофизната жлеза, така. че тя да не може да отдели преждевременно лутеинизиращ хормон (ЛХ) и по този начин да попречи на аспирацията на яйцеклетките. Още отначало при IVF - ET е било забелязано, че многобройните фоликули, съдържащи яйцеклетки, се развиват едновременно и това "заблуждава" нормалните регулаторни механизми, защото нивата на естрадиола бързо се повишават. В резултат на това, хипофизата освобождава ЛХ преждевременно, вярвайки. че яйцеклетката е узряла и е готова за овулация. Това предизвиква преждевременно узряване на яйцеклетките, влошаване на качеството им, както и влошаване на показателите на маточните тъкани. Може да се стигне до преждевременна овулация, която от своя страна води до отмяна на цикъла преди аспирацията на яйцеклетка. Тези проблеми наложиха създаването на аналозите на гонадолиберина. Днес аналозите на гонадолиберина се делят на две групи - агонисти и антагонисти.

Агонистите се прилагат обикновено инжекционно за една седмица преди очаквания мензис, както и по време на стимулацията за IVF - ET, за да може временно да спре отделянето на ЛХ от хипофизата. Този метод се нарича „дълъг протокол". Все пак той се прилага при пациенти, които не отговарят адекватно на стимулацията. При него стимулационната фаза е по-дълга в сравнение с това, ако не се използва този хормон.

Съответно това повишава цената на стимулацията с гонадотропни мадикаменти. Ако агониста на гонадолиберина се използва само по време на стимулацията, говорим за „къс протокол".

Антагонистите на гонадолиберина са съвсем нов клас медикаменти, които се прилагат също инжекционно, но само през последните пет дни на стимулацията.

По време на стимулационната фаза, отговорът на яйчниците се проследява обикновено с комбинация от серия ултразвукови прегледи през влагалището и чрез кръвни тестове. Ултразвуковите изследвания се използват за проследяване на развитието на фоликулите (големина и брой), а кръвните тестове изследват хормоналния отговор (естрогенните нива). Докато узреят фоликулите, тези тестове могат да бъдат правени ежедневно за период от 4-6 дни.

Няма подход за стимулация на овулацията, както и няма протокол, който да работи перфектно при всички пациенти. Имайте предвид, че единствено Вашият лекар познава най-добре медицинското Ви състояние и само той може да Ви предложи оптималния вариант за стимулационен протокол.”
- az-jenata.com

През времето на стимулацията могат да бъдат забелязани симптоми като горещи вълни, главоболие, промяна на настроенията и нощни изпотявания. Тези симптоми обикновено отминават след относително кратък период от време.

Ако се развият по-малко от три зрели фоликула, вероятно е резултатът от процедурата да е слаб и в повечето случаи докторът съветва да се спре цикъла. Обратно, някои жени като реакция произвеждат твърде много фоликули и има вероятност и риск да се развие хиперстимулационен синдром на яйчниците или както е известен в медицинската литература - OHSS. Обикновено, OHSS се манифестира с неразположение ниско в таза, подуване на корема, слаби отоци, както и с тежест в областта на сърцето и затруднения в дишането.


Контролиране на цикъла:

Извършва се по няколко цели и причини.

Те включват:

Проверка на развитието на фоликулите и вътрешната повърхност на матката за да се регулира дозата на лекарствата. Всеки пациент е различен, следователно овариалната реакция варира при различните пациенти, както в броя на произведените фоликули, така и в скоростта на тяхното узряване.

Необходимо е да се отнесете към клиниката за две или три визити, а ако се наложи дори повече за да се види как реагира организма ви на инжекциите и дозата им, а стимулацията да се регулира съобразно с това.

Развитието на фоликулите обикновено се следи периодично с ултразвуков скенер (за предпочитане вагинален). Записва се броят на фоликулите и се измерва диаметъра на узрелите фоликули. Ултразвук обикновено се използва и за измерване дебелината на ендометриума за да се оцени неговото качество и готовност за имплантацията на ембриона. Периодични кръвни проби се дават също за да се измерят нивата на естроген и понякога LH и прогестерон. Производството на естроген се увеличава с развитието на фоликулите.

След около 10-12 дни от гонадотропиновите инжекции, фоликулите би трябвало почти да са узрели. Когато ултразвуковият скенер посочи приемлив размер и брой на фоликулите и диаметърът на водещите фоликули стане по-голям от 18 мм. В допълнение, вътрешната повърхност на матката да е с добра дебелина и качество. Нивата на естроген съответстват на броя на узрелите фоликули.

Броят на фоликулите не гарантира броя на яйцеклетките, които могат да бъдат събрани.

Около 5-10% от циклите на индуциране на овулацията се очаква да бъдат прекратени поради слаба реакция на препаратите. Този проблем е обичаен при по-възрастни жени и при жени с повишени FSH нива.

Ако фалопиевите Ви тръби са нормални и няма тежък мъжки фактор като причина за стерилитет, Вашият доктор може да препоръча преобразуването на цикъла Ви в цикъл на интраутеринна инсеминация.
източник: www.ivf-infertility.com
следва .......