Ин Витро (IVF): изследвания, формуляри, преценка
Публикувано на: 09.01.2007г.

Ин витро (IVF) процедурата: Предварителни изследвания
Когато се обърнете към ин витро (IVF) клиника за първи път, докторът ще проведе консултация. Ще прегледа в дълбочина историята на заболяването Ви, ще проведе физически и вътрешен преглед и дори може да проведе “пробен” ембрио трансфер за да се увери, че няма технически проблеми за осъществяването на процедурата, както и други изследвания преди да се продължи с нея.


Това обикновено включва:

* Спермограма – анализ на семенната течност. При мъже, които имат проблеми с прозиводството на семенна течност, докторът може да препоръча семенната течност да се отбере в подходящо време и да се замрази и съхрани преди ин витро (IVF) процедурата за “по-сигурно”, в случай че мъжът не е в състояние да я произведе в деня на събиране на яйцеклетките.
* Кръвни хормонални тестове за оценка дали жената може да понесе стимулиращите препарати.
* Кръвни тестове за проверка на имунитета срещу рубеола.
* При някои жени - хистероскопия или хистеросалпингография за инспекция на маточната кухина.
* Скрининг за хламидиална инфекция.
* Скрининг и на двамата партньори за СПИН, Хепатит B и Хепатит C като процедурата продължава само при отрицателни тестове.


Попълване на формуляр за съгласие ( за Великобритания )

Преди двойката да започне ин витро процедурата, трябва да попълни съответните формуляри за съгласие и информационни документи за процедурата, която им предстои.
Формулярите за съгласие включват комплект от документи. Препоръчваме Ви да ги прочетете внимателно, да не се колебаете да питате доктора си или координатора на клиниката, ако има нещо, което не сте разбрали добре.
Трябва да предадете Вашия формуляр след като сте удовлетворени, че сте разбрали с какво се съгласявате.


Фундаментална преценка на специалиста

Фундаменталната преценка е много важна за да се обезпечи факта, че Вие сте готови да започнете ин витро (IVF) процедурата. Това включва анализ на резултатите от ултразвуков преглед и кръвни изследвания, преглед на матката, яйчниците и нивата на хормоните. Ултразвуковият скенер се извършва като за предпочитане е вагиналната ехография, тъй като тя дава по-добра картина. Скенерът се извършва за да се проверят вътрешността на матката и яйчниците. Това ще установи смущения като кисти на яйчниците, полипи на ендометрима и др..

Кръвните проби обикновено се взимат за да се установят нивата на хормоните като естроген, LH, FSH за да се прецени резерва на яйчниците. Нивата на естрогена, FSH и LH могат да дадат идея за очакваните реакции на лекарствата стимулиращи овулацията. Например, високите нива на FSH могат да индикират слаба реакция на стимулирането на овулацията, малка вероятност за бременност и голяма вероятност са спонтанен аборт без в случая да има значение възрастта на жената.източник: www.ivf-infertility.com
следва .......