Вътрематочна инсеминация (IUI)
Публикувано на: 07.09.2003г.

Принципът на вътрематочната инсеминация е инжектирането с помощта на катетър (мека тръбичка) на обработени сперматозоиди в маточната кухина на пациетката, т.е. като се премине през маточната шийка малко преди или след овулацията.

Тази техника се състои от следните етапи:
Проследява се процесът на овулацията. В някои случаи е необходимо да се стимулира овулацията на жената с хормонални препарати. Успехът на инсеминацията зависи от качеството на яйцеклетката.

Времето на овулация се определя чрез инжекция на хормоня човешки хорионен гонадотропин (ЧХГ), който замества естествения лутеинизиращ хормон (ЛХ). Това се нарича "таймиране на овулацията".

Проследяването на овулацията се извършва основно чрез хормонални изследвания, ултразвуковни прегледи, влагалищна цитонамазка и цервикален скор. Към инсеминация със сперматозоидите на съпруга в маточната кухина се пристъпва след таймирането на овулацията. Тези сперматозоиди се приготвят от взетата предварително сперма на съпруга.

Вътрематочната инсеминация може да бъде предложена в случай на недостатъчност на цервикалната слуз, на спермата или в случай на необясним стерилитет. За да има процедурата успех, е необходимо маточните тръби на жената да бъдат проходими и гениталният апарат на жената да е нормален.

Вътрематочната инсеминация може да бъде извършена и след приготовлението на сперма от дарител след предварително подписана декларация от двамата съпрузи.