Антифосфолипиден синдром и зачатие
Публикувано на: 24.09.2004г.

Защо бременността на като цяло здрави жени отново и отново се прекъсва? Възможно ли е да се справим с този проблем?
Загадката са решили руските лекари под ръководството на завеждащия катедра по Акушерство и гинекология, ръководителя на Лаборатория по патология на хемостазата ММА, професор Александър Давидович Макацария.

 

В какво се състои Вашето откритие?

Една от причините за усложненията, възникващи в ранните етапи на бременността е в нарушенията в системата на съсирване на кръвта. Поради различни причини кръвта на човека се сгъстява и започва да тече по съдовете с намалена скорост. Възниква по-голям риск за образуване на тромбози. Те, на свой ред, могат да запушат съдовете и да доведат до тежки последствия.
Заради нарушение съсирването на кръвта в матката на някои жени плодното яйце не може да оцелее. При други следват безкрайни аборти в ранни срокове. В трети възникват нарушения в плацентата. И плода, който не получава достатъчно кислород, се ражда слаб, болен и в крайна сметка загива.

Защо възникват тези нарушения?

Един от виновниците е тъй наречения антифосфолипиден синдром. Имунната система започва да работи като че ли против себе си. Борейки се сам със себе си, организма изработва особени вещества, които сгъстяват кръвта и тя вече не може нормално да се движи по съдовете. Тези нарушения имат и генетични корени. В 10% от съвременните европейци съществува особено генетично нарушение, по което може да се определи предразположен ли е човек към развитието на тромбози. В човека е настъпила мутация на някои гени, които отговарят за съсирването на кръвта. Такива нарушения се предават по наследство от поколение на поколение. При това за нарушението в гена се узнава само при определени обстоятелства – по време на бременност, при травми, операции, при прием на хормони. Това са обстоятелства, при които се увеличава съсирваемостта на кръвта. С други думи бременността и приема на хормони не са причина за неприятностите. Те са почва, на която най-добре вирее неблагоприятната наследсвеност. А когато генетичните дефекти се съчетаят с антифосфолипидния синдром и настъпва бременност, рискът за тромбози е особено висок. Съответно е много висока вероятността за това, че жената ще има проблем с износването.

Защо възникват изменения в гените?

Една от причините е в действията на съвременния човек. Честите операции с неизбежни кръвопреливания принуждават организма на такъв отговор. Възниква нещо като защитна реакция – повишено съсирване на кръвта. Тя става по-гъста и мудна, за да може при операции или при раждане разхода на кръв да бъде минимален.

Но какво да се направи? Дефектните гени не могат да се поправят?

За съжаление да се коригират гените за сега не е възможно. Но това не значи, че на жени с missed abortion и други проблеми на съсирванито не може да се помогне. Просто в тази ситуация ще подходим по друг начин – не с отстраняване на причината за заболяването, а по пътя на прицелна профилактика.

Сега имаме възможност за щателна диагностика на тези генни дефекти. В резултат на анализа ще подберем рисковата група жени. А след това трябва да направим така, че да сведем до минимум рисковете от усложнения от страна на кръвосъсирването, включително и по време на бременност. Трябва да се коригира начинът на живот на тези жени, у които е открито заболяването, начинът на хранене, а също те трябва да започнат да приемат редица препарати. Техния прием се налага по време на цялата бременност.

На кого най-вече трябва да се направи анализ за кръвосъсирването?

Най-вече на тези жени, които вече имат предишни аборти или преждевременни раждания. При тези, на които вече е диагностициран нарушен кръвоток в плацентата. Обезателно трябва да се изследват жени, които са имали мъртвораждания или децата са умирали в първите месеци. Трябва да се изследват и тези, в чиито семейства е имало случаи с нарушения в областа на сърдечно-съдовата система. Например, ако близки роднини са имали тромбози, инсулти, инфаркти. Жените, планиращи бременност, трябва да се позаинтересуват дали майките и бабите им са имали спонтани аборти, всичките им деца ли са се родили живи. Диагностика е необходима и при хора, предразположени към пълнота, с инсулинов азависимост, болни от захарна болест.

Напоследък в Американската преса имаше доста критики към хормоналната терапия като причинител на инсулти и инфаркти?

Американската организация “ Инициатива в името на жената” изследва десетки хиляди жени, провеждащи хормонално-заместителна терапия (ХЗТ). Тя е достигнала до извода, че при все че снижава симптомите на менопаузата, хормоно-заместителната терапия увеличава риска от инфаркти и инсулти 2-4 пъти. Но нашите собствени изследвания показаха, че риска се повишава не от качеството на препарата, а поради това, че в групата изследвани жени са попаднали и такива с наследсвена склонност към тромбози. Жени с такава генна мутация не трябва да приемат орални контрацептиви и хормонално-заместващи препарати. Те могат да се обърнат към алтернативната медицина, например, хомеопатия, фототерапия. В краен случай те също могат да приемат ХЗТ, но на фона на препарати, предпазващи от тромбози.

Жени без проблеми в кръвосъсирването няма защо да се отказват от ХЗТ. Така че никой не отрича тези лекарства. Още повече, при някои сериозни заболявания хормонотерапията е просто задължителна.

Освен традиционните аспирин и курантил, какви нови средства могат да се приемат при повишено съсирване на кръвта?

Преди използването на каквито и да е лекарствени препарати задължително се консултирайте с Вашия лекар!!!

Появи се цяла група нови препарати, например нискомулекулярния хепарин под формата на Фраксипарин. Това са препарати на 21 век – лишени от лошите качества на своите предшественици, те укрепва стените на кръвоностните съдове и оказват великолепен профилактичен ефект. Нов препарат е и френския Арикстра. Хепаринът е много добър за профилактика на тробофиличните усложнения по време на бременност. При прием на това лекарство бременностите при жени, които до тогава не са успявали да износят и родят дете, са успешни до 91%. Освен това, за предотвратяване на тромбози и анемии бременните жени приемат и фолиева киселина. При това в рисковата група този препарат се назначава в много високи дози. Има още една нова група препарати, необходими при нарушение на системата за съсирване на кръвта. Това са полиненаситени масни киселини. Тези вещества възпрепятстват слепването на клетките на кръвта. Те се съдържат в някои хранителни продукти, а сега ги има и под формата на лекарствения препарат Омега-3.

Ако човек има наследствена предразположеност към тромбози, кои фактори могат да я провокират?

Основните фактори са бременност, операция. Зле се отразяват и кафето и цигарите. Не се препоръчна и консумацията на мазни, люти и пържени храни. Килограмите също са своеобразен фактор на риска. При пълните дами винаги страда системата за кръвосъсирване и бременностите и ражданията протичат по-тежко.

Какво да правят жени, които искат да забременеят, но при тях са открити антифосфолипиден синдром или въпросния дефектен ген?

Трябва да започнат прием на противотромозни препарати. Лечението трябва да продължи през цялата бременност. Така вероятността за благополучен изход на бременността е много висока. Ефективността на правилното и своевремено лечение днес се приближава към 100%.

Превод: venus_melena
Редакция: д-р Мариела Даскалова
източник: ma-ma.ru